donderdag 26 november 2015

Hoe gaat Maduro de verkiezingen winnen. (?)Nou die gaat die winnen door de oppositie uit te moorden. Zo lijkt het althans. Eén van de belangrijke leiders van de oppositie, Luis Manuel Díaz, is tijdens het voeren van verkiezingscampagne vermoord door een stel huurmoordenaars.

Er is inmiddels ook een poging gedaan tot het vermoorden van de vrouw van de belangrijkste leider van de oppositie ( Leopoldo Lopez) mevrouw Tintorini. Althans dat vertelde ze vandaag.
Leopoldo Lopez zit veilig opgeborgen in de gevangenis voor de komende 14 jaar. Zo werkt dat.

Ik verwacht nog wel meer geweld in dat land. Daar heeft de FARC allang vrede gesloten met de Venezolaanse regering en daar worden "slechts" 25.000 mensen per jaar vermoord . Caracas is gevaarlijker dan Bagdad. Venezuela is na Honduras het gevaarlijkste land van het gehele Amerikaanse continent.

Dat is dus allemaal dankzij de vrede van Maduro met de FARC. Al die mensen in Venezuela zijn volgens Maduro vermoord door Uribe.  Tja de man hadden ze in Nederland levenslang TBS gegeven.De Tram in MedellinHet is een nieuwe attractie in de stad . Wat een schoonheid zeg die tram. Als een zeer luxe ultra-modern vervoermiddel beweegt zij zich vanaf metrostation San Antonio over de Junin en verder de Ayacucho op. En allemaal verkeersluw  en autovrij wat ik gezien heb, Ik heb nog niet de tijd gehad om in te stappen , maar het moet een belevenis zijn.  Je hoort m niet . En de straten waar die rijdt hebben een metamorfose ondergaan. Geen bussen meer, geen auto´s , of vrachtauto´s . Er zijn eindelijk een paar straten inde stad waar een voetganger normaal kan lopen zonder voortdurend zwarte rookwalmen in te ademen.

De nieuwe burgemeester Federico Gutierrez wil meer aandacht gaan besteden aan het centrum van de stad . Dat geeft hoop voor de toekomst.

Ruzie binnen de "Unidad Nacional"Er loopt een ernstige ruzie binnen de Unidad Nacional. De Unidad Nacional wordt gevormd door 3 politieke partijen die de regering Santos steunen , met name op het gebied van de Vrede met de FARC.

Die partijen zijn:
- Partido de a U. , de partij van Santos zelf
- Cambio Radical, de partij van Vargas Lleras die vicepresident is
- de Liberale Partij , van Horacio Serpa

De ruzie draait om de kritiek van Horacio Serpa op Vargas Llleras. Hij beschuldigt hem ervan zich weinig aan te trekken van het vredesproces met de FARC. Hij laat zich er nooit over uit terwijl hij wel heeft aangekondigd presidentskandidaat te zijn in 2018 bij de volgende verkiezingen. Serpa wil wel eens weten wat het beleid wordt als hij president zou worden in een situatie van "posconflicto " ( als de oorlog is afgelopen).
Daarnaast beschuldigt hij Vargas Lleras van vriendjespoltiek. Varhas Lleras gaat over de bouw van gratis huizen in Colombia voor arme mensen. Hij speelt de rol van Sinterklaas en doet alsof hij ook werkelijk de Sinterklaas is voor die arme mensen en tegelijkertijd zorgt hij goed voor de mensen in zijn eigen partij die er leuk aan verdienen. Zo gaat dat hier.

Horacio Serpa zegt dat hij Santos zal blijven steunen , met name natuurlijk vanwege de vrede met de FARC. Maar hij zegt ook dat die bond met de andere partijen in 2018 is afgelopen : de Liberalen komen met hun eigen presidentskandidaat.

Ter informatie: bij Cambio Radical zitten heel veel parapolitici en maffia.  Bedenk eens dat Kiko Gomez , gouverneur van La Guajira groot geworden is van de smokkel van benzine en ervan verdacht 5 moorden eigenhandig te hebben gepleegd. Lid van Cambio Radical, En er nooit uitgezet.


Metro Bogota bovengronds ?Volgens de nieuwe burgemeester van Bogota Enrique Peñalosa is er niet voldoende geld om de metro in Bogota ondergronds te laten rijden. Dit komt door de devaluatie van de peso t.o.v. de dollar. In het verleden, toen Peñalosa voor de eerste keer burgemeester was hield hij de metro tegen wegens gebrek aan middelen.

Een volledig ondergrondse metro lijkt me ook niet nodig. IN de meeste andere steden is de metro ondergronds in het hart van de stad en komt hij bovengronds in de buitenwijken. Zie bv Panama Stad.

Een volledig bovengrondse metro zoals in Medellín is een aanfluiting . Het vernietigt het karakter van de binnenstad waar tal van historische gebouwen staan.  En als dat zou moeten gebeuren vanwege de kosten, dan is het inderdaad beter af te zien van een metro en eerder te denken aan bv een tram.  Maar een metro is wel hard nodig voor de lange afstanden. Zeker bij het volledig ontbreken van een trein.


woensdag 25 november 2015

Santos wederom bij Hard TalkVoor de tweede keer in zijn regeerperiode is Santos opgetreden in het programma "Hard Talk" van de BBC.  Vanwege uitzendrechten kunnen wij hier geen BBC ontvangen.

Maar in de Colombiaanse media is er wel enige aandacht aan besteed op de binnenpagina´s.
Het belangrijkste was dat Santos zou opstappen als het referendum negatief zou uitpakken voor zijn vrede.  Dat was althans de eerste versie van de BBC op internet . Later werd die titel aangepast en gezegd dat een NEE tegen het vredesakkoord ernstige gevolgen zou hebben.  Kortom: Santos treedt niet af. Of hij weet niet wat ie zou moeten doen, omdat de uitslag al van tevoren vaststaat. Tegenstanders van de vrede zijn voorstanders van de oorlog . En die vind je bij de Centrum Democraten. Zo simpel is het.
Iedereen wil vrede en je moet toch wel gek zijn om je land nog eens 40 jaar oorlog te bezorgen. Nou ja er zijn er momenteel die in Havana zitten die ervoor hebben gezorgd dat Colombia al 51 jaar een binnenlandse oorlog moet voeren tegen .  En die willen kennelijk best doorgaan met de oorlog. Geregisseerd vanuit een 5-sterren hotel in Havana. Dat is dan het alternatief kennelijk.

Voor de rest wil hij de leiders van de FARC die in Havana zitten niet uitleveren aan de VS , inclusief Timochenko.
En hij ziet niets meer in de strijd tegen de drugs.  Wat we ook doen we zijn weer de eerste producent van cocaïne in de wereld.  Aldus Santos. Tja meneer Santos : U heeft besloten niet meer de FARC hard aan te pakken om wille van de vrede. De FARC hebben hier het grootste deel van de drugshandel in handen. Pastor Alape (die je nu zo vaak ziet op TV) is de man achter de drugshandel van de FARC. Zeg maar de Diosdado Cabello van Colombia.

De FARC worden nu ook officieel niet meer gebombardeerd en er mag geen gif meer gespoten worden over de coca-veld. En handmatig de planten verwijderen is een onbegonnen zaak.
Niet voor niets is de productie van cocaïne vorig jaar met 15% gestegen in Colombia en is Colombia wederom een groter producent dan Peru.
Voor het grootste gedeelte het resultaat van uw beleid.
Maar ja bij Hard Talk wordt niet over dit soort dingen gepraat. Het was voor Santos een thuiswedstrijd, zoals meestal als hij optreedt op TV.


dinsdag 24 november 2015

Nederlander in Cali gearresteerdEr komen hier ook zakenlieden uit Nederland die uiteindelijk toch gepakt worden door de politie hier. Dat overkwam vandaag een Nederlander in Cali die met drugs bezig was. Er loopt een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten en hup opgepakt  en zal worden uitgezet naar de VS.

Eigenlijk boft hij nog, want als je hier als drugsdealer gepakt wordt en hier berecht wordt kom je in één van de slechtste gevangenissen van Zuid-Amerika terecht. Want de staat van de gevangenissen hier is onvoorstelbaar slecht. Daar wil je echt geen dag zitten. Natuurlijk zijn er ook nog gevangenissen op stand , voor politici bv of voor militairen. Maar voor drugsdealers of ander geboefte zijn de vooruitzichten in de gevangenis hier niet best. Met uitzondering natuurlijk van de FARC: die hoeven geen dag in de gevangenis te zitten. Ook niet in de VS.

Dat hier de slechtste gevangenissen van Zuid-Amerika zijn bleek wel uit beelden die ik zag van gevangenissen in andere Zuid-Amerikaanse landen in een documentaire destijds van de Spaanse TV.


http://www.noticiasrcn.com/nacional-justicia/detienen-cali-holandes-requerido-narcotrafico-estados-unidos

maandag 23 november 2015

EERSTE DAAD MACRI: GOOI VENEZUELA UIT MERCOSURWel de eerste daad van Macri, de nieuwe president van Argentinië is veelbelovend: Venezuela moet uit Mercosur. Mercosur is een samenwerking van Zuid Amerikaanse landen ,   gezegd wordt economisch. maar het is toch bovenal politiek. Immers Kirchner, Rousseff en Maduro zetten de toon. Hoewel Rousseff altijd afstand heeft gehouden van het quasi-communisme van de club van Chavez.

Nou het argument mag duidelijk zijn voor Macri: Venezuela moet eruit,, omdat het geen democratisch land is.   Ze zetten daar de oppositie in de gevangenis. En dat is een voorwaarde om er lid van te worden.

Het is een steun in de rug voor de oppositie in Venezuela .