vrijdag 21 oktober 2016

Belastinghervorming treft de gewone man


Ga je één keer per maand naar de kapper en koop je dagelijks je krantje en drinken je kinderen graag Postobon (een heel populaire frisdrank) dan ga je dat voelen in je portemonnee volgend jaar. En die kapper wordt aangemoedigd aangifte te doen want dan zit hij ook in het sociale systeem van de overheid en is dan verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Ja ook in Colombia werkt de kapper meestal zwart. Maar ja, wat wil je : geen belasting betalen over een verdienste van eg 600.000 pesos per maand. Daar kan je echt heel weinig van doen (gas en licht en telefoon/TV en eenvoudige boodschappen). Je haar knippen wordt flink duurder . Nog afgezien van de inflatie , ga maar van 10% uit en 3% voor Santos.
Frisdrank met suiker erin wordt 300 pesos duurder per liter. Alcohol, waar ook vaak suiker in zit wordt niet extra belast.

De krant wordt ook 5% duurder dankzij Santos.  Hier zijn maar weinig mensen die de krant in de bus krijgen. 450.000 pesos voor een jaarabonnement op een krant is voor 80% van de mensen uitgesloten. En ik vrees dat er nog minder mensen een abonnement gaan nemen . Veel is gratis te verkrijgen op internet. Maar goed , dat is een proces dat allang aan de gang is en dat met of zonder belastingverhoging toch wel doorgaat.

Boeken worden ook duurder als die belastinghervorming doorgaat. En die zijn al duur , vind ik.  Een analist schat dat boeken met ca 16  a 18 % duurder gaan worden volgend jaar.  Dat zal dan weer een gouden tijd worden voor de mannen die al die illegale boeken verkopen op de Calle Junin.

Belastinghervorming trending topic in ColombiaHet moet gezegd worden : de voorgestelde belastinghervorming staat nu centraal .
Een aantal belangrijke elementen erin :


  • Mensen met een inkomen van boven de 2.7 miljoen pesos per maand gaan belasting betalen. Dat was 3.3 miljoen pesos. Het betekent dat er nu ca 500.000 mensen bijkomen die aangifte moeten doen. 
  • Er komt een vlaktaks van ca 33% . De belasting loopt wel iets op bij de hogere schijven, maar het is minimaal. Aan de onderkant van de belastingschalen (van 2.7 naar 3.3 mln) zijn forse vrijstellingen , dus ligt daar de belastingdruk aanmerkelijk lager   
  • bedrijfjes met een omzet vanaf 42 miljoen pesos per jaar gaan belasting betalen. Dat lijkt veel die 42 miljoen , maar dat is ca 3.5 miljoen per maand. Bij een winstmarge van zeg 20% moeten ze dan over die 700.000 pesos nog eens ca 40.000 pesos per maand gaan betalen.  40.000 pesos lijkt weinig. Maar 700.000 pesos is ook geen vetpot als je alleen daar van rond moet komen. 
  • Het algemene tarief van de BTW (IVA) gaat 3% punt omhoog van 16% naar 19%. 
  • De media gaan belast worden met een tarief van 5%. Dat geldt voor kranten , TV en internet. Ook het dataverkeer gaat op die manier belast worden. 
  • Frisdranken met suiker worden zwaarder belast. 
  • Op sigaretten komen hogere accijnzen.
  • Op ontwijken van belasting staat maximaal een gevangenisstraf van 9 jaar. (de FARC gaan de gevangenissen uit om ruimte te maken voor de nieuwe gevangenen) 

Belangrijkste oorzaak voor de belastinghervorming: de gedaalde olieprijzen . Van ruim 100 dollar naar 50 dollar nu. Vergeleken met 2 jaar geleden zijn de inkomsten voor de overheid uit de olie-sector gedaald met ca 20 biljoen pesos. Dat is ca 14% van de overheidsuitgaven , excl rente van schulden.
Voor de schulden die Colombia de afgelopen tijd gemaakt heeft  is Santos nu ca 50 biljoen pesos per jaar kwijt aan rentebetalingen. Dat is ca 25 % van de totale overheidsuitgaven.  En die schulden lopen op zolang die olieprijs zo laag blijft.
Andere reden voor deze hervormingen is dat Colombia niet meer aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders . De belastingdruk voor hen is te groot , vergeleken met omringende landen dus gaan ze die belastingdruk omlaag brengen en de druk verleggen naar de kleine Colombiaanse bedrijven.

Er zijn natuurlijk allerlei protesten uit verschillende hoeken gekomen. Men vreest dat kleinere bedrijven hun deuren gaan sluiten als ze belastingen moeten gaan betalen.
Zelf zie ik te weinig gebeuren aan de uitgavenkant. Geen bezuinigingen op het overheidsapparaat. Geen bezuinigingen op de salarissen van ambtenaren. Integendeel: ze kregen dit jaar een hogere loonsverhoging (8%) dan de mensen in de private sector (7.7%).
Maar wel forse bezuinigingen op de investeringen. Alle departementen moeten nu flink inleveren als het gaat om investeringen . Het gaat dan vooral om wegenbouw, bruggen, etc. In de meeste gevallen betekent het dat investeringsprojecten over een langere termijn worden uitgesmeerd.

Het Congres moet over de voorstellen beslissen. In hoofdlijnen verwacht ik dat IVA en inkomstenbelasting zullen worden doorgevoerd. Wellicht met wat aanpassingen in de marge op bepaalde producten.
Er is ook verzet tegen de 5% IVA op de media , m.n. op internet. Weliswaar zijn de estratos 1 en 2 daarvoor vrijgesteld , maar ca 35% van de bevolking woont in estrato 3 en dat zijn arme mensen over het algemeen en critici zeggen dat door deze maatregel voor een groot deel van de bevolking internet onbereikbaar wordt.    
 

Al twee maanden geen minister van Onderwijs meer in Colombia


Gina Parody is alweer 2 maanden weg en er is nu al 2 maanden geen minister meer op onderwijs. Gina moest vertrekken na haar blunders inzake aanpassing van het lesmateriaal voor kinderen . Ze wilde de kinderen laten vertellen door onderwijzers dat je kon kiezen voor je geslacht en je seksuele voorkeur. Hier is het nog jaren 60 , homofilie is een keuze. Ja ja . Daar denken de mensen hier  wel anders over.  Niet vanuit wetenschappelijk oogpunt , doch vanwege religie.   Het gedachtegoed van mevrouw Parody lokte enorme demonstraties uit in het hele land .
Mevrouw Parody was ongetwijfeld erg intelligent maar heeft niets betekend voor het onderwijs hier. Ze miste ook de achtergrond. Hoe vriendjespolitiek het bestuur kan beschadigen.

En nu dus al 2 maanden geen vervanging. Het geeft weer eens aan hoe belangrijk deze regering goed onderwijs vind.Over belastinghervormingen en nog meer leugens


donderdag 20 oktober 2016

BTW Colombia gaat met 3 procentpunt omhoog


Santos had beloofd de belastingtarieven niet te verhogen.
En dus gaat nu de IVA, de BTW , omhoog met 3 procentpunt naar 19%. Het gaat hierbij om het zgn algemene tarief. Basis voedingsmiddelen en medicijnen zijn daarvan uitgesloten.  Alle andere producten gaan wel in prijs omhoog.
De maatregel gaat op 1 januari 2017 in.
 

De doorgestoken kaart.


Ik vroeg me altijd af waarom Noorwegen erbij werd gehaald als ondersteunend land bij het vredesproces.

Wat heeft Noorwegen, wat andere landen (zoals bv Nederland) niet hebben?

Nederland zou toch veel eerder in aanmerking komen.
Nederland grenst net als Venezuela aan Colombia.  En we hebben ook onze jihadi bij de FARC . Dus we zijn indirect ook bij de ontvoeringen, moorden en martelingen betrokken. En de FARC kon ook vrijelijk propaganda maken in Nederland en geld ophalen omdat ze zo weinig geld hebben .

Maar nee , Nederland werd het niet. Venezuela wel. En Noorwegen.  Noorwegen grenst niet aan Colombia en zover ik weet lopen er geen Noorse kinderen in de gelederen van de FARC, maar deze Vikingen hebben wel wat anders ......
Het is het land van de Nobelprijs. En zo kreeg Santos dus die prijs.

Die Nobelprijs was rigged .
woensdag 19 oktober 2016

Nog meer leugens van Santos

Zo de vrede van Santos hebben we gehad en nu komen er nog meer leugens van Santos boven tafel.

Santos had in zijn verkiezingscampagne van 2010 met grote nadruk gezegd tegen de andere presidentskandidaat Antanas Mockus,  dat hij, Santos, geen enkele tariefsverhoging zou dulden. Mockus,een  behoorlijk populaire tegenkandidaat, sloeg met zijn vlakke hand op de tafel. Zo van , geweldig man, dat hebben we mooi binnen.
Wel niets is minder waar. De IVA gaat omhoog. Dat is de BTW. En dat betekent voor de arme mensen een grotere lastenverzwaring. Daarnaast is het de bedoeling dat de mensen met een klein inkomen ook inkomstenbelasting gaan betalen .
Teleantioquia kopt al , dat de gewone man een grote financiele klap staat te wachten.
Santos had al deze maatregelen expres laten behandelen na het plebisciet, om zo nog zekerder te zijn van winst van het SI- kamp bij dat plebisciet. Het is allemaal niet uitgekomen.
De eerste demonstraties tegen de belastingverhogingen zijn er al geweest. En vele demonstraties zullen volgen.