woensdag 27 augustus 2014

Popeye is vrijPopeye woont in Colombia. Hij woonde 22 jaar in een gevangenis en is nu vrij. Popeye was één van de meest beruchte sicario´s van Colombia en heeft honderden mensen vermoord. Een soort Che Guevara dus, maar dan om minder idealistische motieven. By the way: Che Guevara heeft in zijn leven meer dan 750 mensen persoonlijk vermoord.

Niet iedereen in Colombia is blij met zijn vrijlating. Eens een misdadiger, altijd een misdadiger. Zeggen velen. En ook velen zeggen dat iemand die zijn straf heeft gehad weer terug moet in de maatschappij en gelijke kansen en rechten behoort te hebben als ieder ander.
Maar de één is meer gelijk dan de ander. althans volgens sommigen.
Het roept enorm veel emoties op in Colombia. Zoiets als de vrijlating van een gemiddelde pedofiel in Nederland. Dus de hele tijd op het journaal en discussies erover.

Oud-president Pastrana heeft gezegd, dat hij overweegt met zijn familie het land te ontvluchten als de regering Santos zijn beveiliging versoepelt, want hij denkt dat zijn bewaking momenteel minder gaat worden.

De politie ontkent dat weer overigens.

Popeye wil sociaal werk gaan doen.  Van mij mag hij. Hij heeft zijn straf gehad. Misschien was 22 jaar te weinig. Maar ik ken een stel oorlogsmisdadigers die vrij rondlopen en waarvan de Colombianen nog maar moeten afwachten wat de straf zal zijn.


maandag 25 augustus 2014

Slachtoffers die vergeven?

Het is natuurlijk een persoonlijke zaak: Vergeven.

Toevallig lees ik nu een boek van Primo Levi, " De verdronkenen en de geredden". die over vergeving schrijft als slachtoffer en overlevende van de nazi's. Ik citeer hem : Ik ben niet geneigd tot vergeven (.......) omdat ik geen mensendaden ken die een schuld kunnen uitwissen. Ik wil dat er recht gedaan wordt , maar ik voor mij ben niet in staat te vechten, en terug te slaan.


zondag 24 augustus 2014

De FARC zijn geen daders maar slachtoffers

Santrich, de maffiosi van de farc, met die eeuwige zonnebril, heeft gezegd dat de Farc niet de daders zijn. De Staat is de dader. De Farc hebben soms wel eensfoutjes gemaakt en daar zeggen ze sorry voor.
Daar kunnen de slachtoffers het mee doen.
En Santos vindt het wel goed zo.
Wat een geweldige vrede wordt dat. Het wordt een vrede die stinkt.


donderdag 21 augustus 2014

Ëén van de grote bedreigingen van de rechtsstaat.De grootste bedreiging van de rechtsstaat is niet de FARC. En ook niet de para´s voorzover die nog bestaan (de AUC is allang opgeheven, dankzij Uribe).

Nee naast de drugshandel is de corruptie de grootste bedreiging van de rechtsstaat.
Zie Venezuela , waar de mensen jarenlang slachtoffer zijn geweest van een door en door corrupt regime, dat er ook niet voor terugschrok een demonstratie neer te hakken met 8500 doden tot gevolg.
Dan krijg je Chavez. Dat is net zo erg, zo niet erger: het land staat dan 20 a 40 jaar stil .  Of misschien nog wel veel langer. Er zijn totalitaire regimes bekend die vele honderden jaren konden regeren.

 De corruptie is hier een cucaracha die altijd weer de kop op steekt en de grootste corruptie en de daarmee samenhangende criminaliteit zit vooral bij de overheid. De politieke maffia. In het Congres zitten er een stuk of 50,  bij verschillende partijen. Vooral Santos krijgt steun van deze mensen. Want hij heeft er voor gezorgd dat er geen vervolging van die mensen komt in de afgelopen 4 jaar. En reken maar dat dat de komende 4 jaar ook niet gaat gebeuren. Bij Uribe gebeurde dat ook niet . In dat opzicht (en nog wel meer) lijken Uribe en Santos erg veel op elkaar.

En soms komt dat naar boven. Zoals vorige week de journalist die vermoord werd door een stel huurmoordenaars. Duidelijk een opdracht van Boven. De Baas kan best iemand met een hoge politieke functie zijn. Beter gezegd: dat is waarschijnlijk.

En dan kan Santos wel over vrede praten, at het zo heerlijk is als je in een samenleving woont zonder oorlog . Nou ja op zijn hoogst zonder oorlog met de FARC. Maar voor een hoop mensen is de vrede nog heel heel ver weg. Stel je maar eens Sicilië voor. De maffia zit daar al meer dan 60 jaar en ze is er nog steeds machtig. Is daar democratie? Is daar een rechtsstaat?
De vraag stellen is m beantwoorden. En iedere keer worden er "successen" behaald door maffia-bestrijders. Moedige mensen die er vaak hun leven bij moeten laten. Maar het gezwel dat  maffia heet dat steekt iedere keer weer haar kop op.  Maffia bij de politie, bij de rechterlijke macht, bij e advokaten, bij de notarissen , bij de gemeenteraden, bij de burgemeesters en ja zelfs in het Congres.

Maar er zijn ook goede bestuurders, heel veel. Moedige jonge burgemeesters zie ik met genoegen rondlopen. In Jardin bv, maar ook hier in Medellin. Geen revolutionaire hervormers, maar wel met een gedreven sociale politiek. Of het zoden aan de dijk zet allemaal, dat is een andere zaak. Ik denk bv dat Medellin la mas educada een mislukt project is geweest van Fajardo. Maar goed hij heeft het geprobeerd.
En hier lopen een flink stel moedige gemeenteraadsleden rond, die het hart op de goede plaats hebben , van diverse partijen. Mensen die helaas maar al te vaak bedreigd worden. Ja ook zij.
Zo ben ik een blinde man ontmoet op een nieuwjaarspartij. Hij was ambtenaar op een cruciale post en gewetensvol. Dat heeft hem zijn ogen gekost.

Een paar dagen geleden had Pinzon Minister v Defensie besloten dat er wegens de moord op de journalist in Taraza , er 350 extra militairen naar die regio gestuurd gaan worden.
Maar Fajardo was vandaag wel zo eerlijk te zeggen dat het probleem in een aantal dorpen daar was dat er een corrupt gemeentebestuur zat. En dat dat de verzekering van de veiligheid niet ten goede zou komen.
Een treurige zaak. En je kan dus vaststellen dat de rechtsstaat hier in lang niet alle gevallen verzekerd is.
En de Colombianen weten dat allemaal. Alleen de analyse ontbreekt vaak, omdat het totale plaatje zoveel mogelijk verdoezeld wordt. Het spel met de angst van mensen speelt daarin een heel grote rol.

Angst. Dat is het. Terreur op basis van angst. Mensen die in angst moeten leven, hoeveel zouden dat er hier zijn?
zondag 17 augustus 2014

De verontschuldigingen van Ivan MarquezGisteren spraken 12 slachtoffers van het geweld van de oorlog met de onderhandelingsdelegaties. 12 van de 6.4 miljoen slachtoffers.
Ivan Marquez heeft deze mensen zijn excuses aangeboden. Daar kunnen de Colombianen het mee doen.

Marquez en volgelingen die in Colombia hun hand er niet voor omdraaiden mensen te vermoorden, aan palen vast te binden, rustig 20 jaar zij zich hielden tot ze dood gingen aan ziektes, ondervoeding of zelfs ouderdom, omdat het losgeld niet kwam. Of omdat ze gedwongen werden mee te vechten.

En nu na 2 jaren in een 5-sterren hotel in Havana en een nog langer aantal jaren in een 6 sterren hotel (Marquez) in Caracas , bieden ze hun excuses aan. Excuses aan mensen die de afgelopen jaren alles zijn kwijtgeraakt. Hun kinderen, hun huis en voor wie hun leven is vernietigd door de man die nu even pardon zegt.
Daar kunnen ze de slachtoffers het mee doen. Ze zijn slachtoffers, en ze blijven voor hun hele leven slachtoffers. En de daders zijn de winnaars, altijd die hoeven niet alles te verliezen en die hebben een heel wat mooiere behuizing dan hun slachtoffers, die alles kwijt raakten inclusief hun eer. Zo gaat dat.

Voor de mannen met de maatpakken uit Bogotá die onderhandelen met de FARC is dit een mooi moment om de zaak af te sluiten. Immers er zijn de excuses aangeboden. En ze kunnen allemaal de politiek in.

Let wel: 80% van de Colombianen wil niet dat de FARC de politiek ingaan. Iets minder, 75% wil dat ze gewoon de gevangenis in gaan voor hun misdaden.

Ja hoor de Colombianen zijn heel gewone mensen net als U en ik, die vinden dat misdaden bestraft moeten worden en zware misdaden zwaar bestraft. Ik ben zelfs afgestapt van het idee dat de doodstraf een onmenselijke straf zou zijn. Ik vind de doodstraf in sommige situaties een verdiende straf. En nu niet ach en wee roepen. We hebben zelf Max Blokzijl  geëxecuteerd.  Een journalist was dat op de radio, maar een soort Nationaal-socialistische mr GBJ Hilterman (ik noemde Gremdaat maar dat vind ik onjuist, dat is een man met humor en dat kan je van socialisten meestal niet zeggen en zeker niet van Marquez of Mussert  , allemaal dezelfde ellende).   Die Blokzijl had nimmer iemand vermoord of ontvoerd. En de meeste Nederlanders hadden het ook in de jaren 70 het beste gevonden als de 3 van Breda geen gratie hadden gekregen. En Menten was 30 jaar nadat de oorlog was afgelopen nog steeds iemand die de galg had verdiend, volgens de meesten.
Geen straf of een taakstrafje is een verdere vernedering voor de slachtoffers. Een vernedering die voor hen er altijd zal zijn. Je mag er niet over praten want het hoofdstuk is nu afgesloten. Iemand zijn ellende aanhoren is niet leuk. Je hebt het zelf ook moeilijk en daar komt hij weer met dat verhaal. Een verhaal dat altijd in zijn hoofd zal blijven doorgaan. De vernederingen , het altijd bespied worden, het ontbreken van privacy en de strijd tussen de gegijzelden. Hoe mensen veranderen in dieren om een extra lepel soep te kunnen bemachtigen. Onder dwang komt ook de beest in sommige mensen naar boven. De naakte mens, ontdaan van alle manieren die ooit geleerd waren. Het laagje vernis is eraf.

Een doodstraf is een einde aan de misdaden van de dader. Dan is herhaling onmogelijk. Wellicht een zekere geruststelling voor de daders die echt spijt hebben, want ook zij weten dan zeker dat het nooit meer zal gebeuren.. En voor degenen die geen spijt hebben ligt de straf nog meer voor de hand: daarvan staat tevoren vast dat ze het weer zouden doen als "het moest". . Het komt niet tegemoet aan de gevoelens van de slachtoffers , want het leed is reeds gedaan en valt nimmer meer goed te maken. Maar het heeft iets van een afsluiting van het lijdensverhaal. En in dat opzicht mag je bij dergelijke omvangrijke gruwelijke misdaden het een goede zaak vinden dat de doodstraf bestaat.  Iets dat ik ook bij het Internationaal Strafhof in Den Haag mis. Het is een gemiste kans voor Mensenrechten-organisaties: zij moeten dit onderwerp weer ter discusiie inzetten , beter gezegd het standpunt innemen dat voor dergelijke grove misdaden tegen de menselijkheid de doodstraf mogelijk moet zijn. Er zijn nou eenmaal door en door slechte mensen op deze wereld. Mensen die in staat zijn halve volkeren uit te moorden. Daar past geen 10 jaar Bijlmer bij. Dit zijn beesten en blijven beesten.  Ook geen levenslang, het jaagt de maatschappij op kosten , daarin volg ik Jeremy Bentham, en erger bovendien, wat als het beest na 30 jaar nog steeds leeft en er komt een nieuwe gek aan de macht die denkt goed te doen door dit soort lieden naar huis te sturen omdat hij ziek is ?

Overigens vind ik een vergelijking van Max Blokzijl met de FARC heel terecht. Luister eens naar bv deze bijdrage van Blokzijl . En dan begrijp je ook waarom deze man zo snel mogelijk tegen de muur moest worden gezet.  http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.7153185.html


De slachtoffers die in Havana zijn, zijn geselecteerd door vertegenwoordigers van de VN.
Maar natuurlijk voorgedragen door Santos. Hij is verantwoordelijk. Hij is de baas van dit land. Die 60 mensen zijn mensen die achter zijn vredesproces staan. En dat zijn zeer zeker lang niet alle slachtoffers van de bevolking. Ik durf zelfs te zeggen dat de meeste slachtoffers zich helemaal niet vertegenwoordigd voelen. En zich ook niet willen laten vertegenwoordigen. Slachtoffer zijn is een zeer individuele zaak. Met eigen gevoelens daarover, ieder verhaal van een Colombiaan is een ander verhaal. Praat met de mensen en je weet dat. En het is ook niet zo moeilijk om slachtoffers te vinden, want er zijn er vele miljoenen.

Simpele vraag: als Uw dochter is vermoord door een boef, zou dan het eerst wat U zou willen zijn een confrontatie met de dader? En hem vergeving schenken?
Deze agenda is samengesteld door de daders. De daders zijn de FARC en de Staat.
Want ook de slachtoffers van de Staat zijn vertegenwoordigd.


Santos heeft gezegd dat hij president is (of wil zijn) van alle Colombianen. Maar dat zal moeilijk zijn. Vast staat dat een groot deel van de bevolking niets van deze man wil weten. Zijn populariteit is vlak na de verkiezingen weer dramatisch gedaald.
 http://www.elcolombiano.com/BancoConocimiento/I/ivan_marquez_le_pidio_perdon_a_una_de_sus_victimas/ivan_marquez_le_pidio_perdon_a_una_de_sus_victimas.asp


vrijdag 15 augustus 2014

Vredesonderhandelingen met de FARC de slachtoffersBij het agendapunt over de slachtoffers van het gewapend conflict zijn 60 slachtoffers uitgenodigd. Slachtoffers van de FARC , van de para´s en van de Staat.

Ik vind dat geen juiste benadering. Ik weet niet wat de onderhandelaars bezielt, maar als je met de FARC praat dan moet je praten over de slachtoffers van de FARC. Het gaat er immers om dat er een verzoening plaatsvindt. Niet tussen de slachtoffers onder elkaar (hoewel dat misschien ook nodig is) maar er zal genoegdoening moeten zijn voor de slachtoffers van de FARC en hun spijtbetuiging dat ze deze misdaden hebben begaan. En de belofte dat dat nimmer meer zal gebeuren als er vrede is.
Vanzelfsprekend moet iets dergelijks ook gebeuren met de slachtoffers van de ELN, die waren vroeger trouwens veel en veel grotere schoften dan de FARC, ze waren jarenlang de grootste ontvoerders in het land. En nog steeds plegen ze afschuwelijke misdaden tegen de arme bevolking.

En als dit agendapunt is afgerond kan en mag het niet zo zijn, dat daarmee het punt over de slachtoffers helemaal klaar is. Er zijn enige honderdduizenden mensen direct slachtoffer geweest van de FARC. Na het uitzitten van de straf zouden de slachtoffers in de gelegenheid moeten worden gesteld te praten met hun voormalige onderdrukkers over het leed wat hen is aangedaan.
Niet dat dat iets oplost, maar het zou horen als een stukje reparatie. Ook al zou er maar 1 slachtoffer zich dan ermee kunnen verzoenen dat het zo gegaan is en dat ze er een stukje rustiger onder leeft, Dan al is dat de moeite waard.

En dat hoort ook te gebeuren met de slachtoffers van de paramilitaire organisaties. Overigens gebeurt dat al regelmatig. Hierbij gaat het om jongens van de AUC die hun straf hebben uitgezeten (maximaal 8 jaar was de deal)  en als onderdeel van de vrijlating probeert men ze in contact te brengen met hun slachtoffers en over de misdaden te praten. Dat lijkt mij een goede weg in sommige gevallen. Niet altijd, er zijn slachtffers die dat nimmer aankunnen. En dat geldt natuurlijk ook voor de slachtoffers van de FARC.

Ook Claudia Lopez van de Alianza Verde denkt er zo over: bij de onderhandelingen in Havana horen de slachtoffers van de FARC te zitten. Niet de slachtoffers van de para´s.
Ik ben niet zo gecharmeerd van Claudia, ze schreeuwt nogal op de TV alsof ze op de markt rotte vis staat te verkopen. Maar in dit geval ben ik het volledig met haar eens. Met de FARC bespreek je de slachtoffers van de FARC. Alweer een miskleun van Santos.

Slachtoffers van de Staat zijn er ook. Talrijke. De militairen hebben mensen gedood die niets met het conflict te maken hadden. Daarvoor moeten ze de bak in, net als de para´s en net als de FARC. Wellicht ook een hogere straf dan de FARC of de ELN omdat ze dit als politieagent of militair hebben gedaan. Maar dat is aan de rechter en niet aan Santos of het Congres. In mij optiek de civiele rechter en niet via de militaire rechtspraak.

De gespreksrondes met de FARC gaan nu beginnen en ik ben benieuwd wat dit gaat opleveren.
Niet veel denk ik. Ik heb in al die 2 jaar nog geen enkel fatsoenlijk woord van spijt gehoord uit de mond van iemand van de FARC.
Spijt en straf. Dat hoort het gevolg te zijn van deze gesprekken. Alles wat het minder is, is een teleurstelling voor de slachtoffers. Maar zoals gezegd: de meest fervente nazi´s toonden ook nooit spijt voor hun daden. Men zei dat men handelde in opdracht (Eichmann) . Of dwang, of overtuiging omdat men jarenlang gehersenspoeld was. De menselijke geest maakt dan soms rare kronkelingen, waardoor de grofste misdaden niet aan zichzelf worden toegeschreven. Een interessant punt om te onderzoeken: hoe kunnen mensen zo te keer gaan als beesten. Mensen zelfs met een universitaire opleiding zowel bij de FARC als bij de nazi´s zaten afgestudeerde mensen. Afgestudeerde beesten dus. .


Persoonlijk geloof ik helemaal niet zo in dit agendapunt van de slachtoffers. Het is meer voor de show, dan hebben we dat ook gehad. Want de slachtoffers blijven slachtoffers ook zijn ze dat nog over 80 jaar als ze hun laatste adem uitblazen. En inmiddels zitten de daders dan allang een jaar of 20 in het Congres. En reizen de halve wereld rond met hun verhaal over hun heldhaftige strijd tegen het fascisme. Che Guevara heeft meer dan 700 mensen persoonlijk afgeslacht en richtte concentratiekampen op voor de homo´s. Tienduizenden mensen, nee honderdduizenden mensen zijn in zijn naam in Latijns Amerika omgebracht. Maar de daders gedragen zich als helden, terwijl ze minder zijn dan de wreedste beesten die we in de natuur kennen.

Voor de slachtoffers lost het niks op. Laten ze maar eens beginnen om te vertellen waar de lichamen van de kinderen liggen. Laten ze het maar gaan aanwijzen. Dus hup naar Colombia weg uit Havana, want ik neem aan dat ze niet in de kelder bij Fidel Castro liggen.
En natuurlijk schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Die mensen zijn financieel vaak totaal aan de grond geraakt door losgeld te betalen.

Het is een verkeerde agenda die besproken wordt in het verkeerde land. .De kosten van een vakantie in ColombiaJe kan je vakantie altijd zo uur maken als je zelf wilt. Slapen in 5 sterren hotels en reizen met een vliegtuig. Of gewoon dure hotels bv in Barichara waar ze rustig 260.000 pesos voor een hondenhok vragen en niet alleen aan gringos

Maar Colombia is vooral een vakantieland voor backpackers . En die  gaan met de bus en slapen in verblijven met zo weinig mogelijk sterren.
En dan kan je Colombia als toerist goedkoop vinden. Je kan dan voor 50 euro per dag rondkomen. Inclusief hotel en inclusief eten. En zelfs nog een pilsje in de avond gaan drinken.
Een goedkoop hotel kan je krijgen voor zeg 40.000 pesos. Ontbijt 3000 pesos, lunch 5000 pesos wat snacks en drank voor onderweg 15.000 pesos en avondeten 15.000 pesos . Voor nog geen 90.000 pesos kan je rondkomen. Dat is 40 euro.  Die 10 euro hou je over voor een bus naar een volgend dorp.

Is 50 euro per dag goedkoop? 1500 euro per maand, dat is ongeveer 6 keer het minimumloon. 3.8 miljoen pesos is een bedrag dat 80% van de inwoners in Medellin waarschijnlijk nog nooit bij elkaar gezien hebben, behalve dan als lening misschien.


Vreemde in eigen landIk volg zeer trouw het nieuws uit Nederland. Dat wil zeggen iedere dag de (Nederlandse ) krant en het journaal. Maar toch raak je verrast bij een bezoek aan Nederland na enige jaren. Dingen die niet in de krant staan met zoveel woorden maar het gevolg zijn van een toestand of een ontwikkeling.

Ik was dus verrast over
- het verdwijnen van de postkantoren. Waar kon ik postzegels kopen en mijn geld opnemen?
- het verdwijnen van brievenbussen. Waar kan ik mijn brief op de bus doen.
- het verdwijnen van openbare telefoons. Ik kon niet meer bellen. Ja in een donkere parkeergarage had ik een oud apparaat gevonden. om iemand in hetzelfde stadje te bellen was ik in een paar minuten 4 euro kwijt. - ik kon nergens parkeren langs de straat in de stad. want daar had ik een chipknip voor nodig die ik als buitenlander niet heb,  Dus moest ik in parkeergarages staan.
- openbaar vervoer heb ik maar overgeslagen. ik weet dat het smerig is en dan dan moet je gaan uitzoeken hoe je een kaartje kan kopen, want bij het metrostation kom je daar niet achter. En zoveel tij als toerist heb ik niet.
- de lege winkelpanden. niet veel, maar tal van mij vertrouwde winkels (die er soms al 50 jaar zaten) waren weg. Failliet. Ook zaken die echt naam hadden.
- en dan de wegen. allemaal afsluitingen en je bent eigenlijk verplicht een TomTom in je auto te hebben anders kom je er nooit achter hoe hard je mag rijden. Het was wel lekker stil op de weg.
- de jongeren op straat kon ik niet verstaan, ze spreken nog sneller dan Mathijs van Nieuwkerk. En soms met een herkenbaar Marokkaans accent, ook jongens die ik er van verdenk geen Marokkaan te zijn.
- Nederland is verder in de stad veel viezer dan ik in mijn herinnering had.
- Nederland is nog mooier dan ik in mijn herinnering had. Veel groen en brede trottoirs.
- de eerste tijd miste ik soms de kou. Het is hier iedere dag warm. Vrijwel altijd boven de
 25 graden. Terug in Nederland voelde ik de kou. Het was juni en in de middag bij een bui daalde de temperatuur naar 8 graden Celcius. Weliswaar boven nul. Maar ik mis nu de kou niet meer, Die mogen ze houden in Nederland.

donderdag 14 augustus 2014

Slachtoffer van de FARC


Het meest bekende slachtoffer van de FARC was Ingrid Betancourt. Ze heeft er een indrukwekkend boek over geschreven.
Militairen die niet slechts gevangen werden genomen. Nee ze werden vastgebonden aan palen, en kregen  nauwelijks voeding en moesten dagenlang vastgebonden blijven staan. Werden iedere dag vernederd.

Ik moet daar weer aan denken als ik dit lees van Jean Améry, een Oostenrijks filosoof, gemarteld door de Gestapo en vervolgens afgevoerd naar Auschwitz, hetgeen hij overleefde.

Ik citeer:

"Wie eens gemarteld is , blijft gemarteld worden (...) Wie die kwelling heeft ondergaan kan geen plaats meer vinden in de wereld: de gruwel niets te zijn geweest, blijft branden. 
Het vertrouwen in de mensen , door de eerste slag in je gezicht geschokt,  door de marteling vernietigd, herstelt zich nooit. " 

De marteling was voor Améry een eindeloze doodsstrijd. Hij pleegde zelfmoord in 1978.