vrijdag 29 juli 2016

Antonio Navarro uitgejouwd

Gisteren was Antonio Navarro in Medellin. Navarro was een van de moordenaars bij M19. Kameraad van Petro. Nu zit hij voor de groenen in de senaat. De Groenen zijn hier eigenlijk helemaal niet zo groen, ze zijn eerder de Grijzen. Fajardo , voormalig burgemeester van Medellin, heeft er voor gezorgd dat de meeste stukjes groen in Medellin  veranderden in cement. Zijn familie zit trouwens in de cementindustrie.

Navarro dus in Medellin. De ALLIANZA VERDE waar hij vertegenwoordiger van is , is ook voor die vrede van de Farc en hij loopt daar mee te koop. Dat is vragen om problemen hier. Santos komt hier ook regelmatig maar die zal je nooit in het openbaar zien.
In deze stad kan je rustig tegen vrijwel iedereen op straat te keer gaan tegen Santos, want ze lusten de man niet. En degenen die hem wel lusten, die  Navarro dus, krijgt de wind van voren,  bleek gisteren maar weer.
Gisteren zag je Navarro wandelen op de Calle Junin , zeg maar de Lijnbaan van Medellin. Omringd door zijn partijgenoten. Maar al vlug werd hij herkend en uitgejouwd door het daar aanwezige winkelend publiek.

Overigens het Constitutioneel Hof heeft bij haar beoordeling van het plebisciet politieke partijen uitdrukkelijk verboden campagne te voeren als partij voor of tegen die vrede.
De Allianza Verde houdt zich daar dus niet aan. En ze worden er niet voor beboet. Niks verwonderlijk, de wet is er om overtreden te worden, inclusief die grondwet dus.

Santos is benauwd dat dat plebisciet een mislukking gaat worden. Hij heeft gezien wat er in het Engeland van zijn grote vriend Tony Blair is gebeurd. Inmiddels heeft hij nu oud- president Gaviria ingeschakeld om de campagne voor die vrede te leiden. Ik weet niet wat er zo aantrekkelijk aan die man is om dan toch maar voor de FARC te gaan stemmen.
Tot voor kort waren alle peilingen gunstig voor de FARC. Dat wil zeggen dat meer dan 30% voor de vrede van Santos zou gaan stemmen en ca meer dan 20% tegen. De rest gaat niet of weet t niet.
Maar vorige week was er de eerste peiling die toonde dat er een meerderheid tegen was. Een heel kleine meerderheid en maar 1 peiling.

Maar goed, de Colombianen weten nog niet zo veel van de inhoud van het akkoord. Er is ook nog geen akkoord trouwens. Nog steeds niet.

Maar wat ze wel weten is dit , blijkt uit gesprekken die ik heb:
1. De BTW gaat in Colombia omhoog om de kosten van de FARC te gaan betalen
2. De leden van de FARC gaan 1.800.000 pesos per maand krijgen van Santos
3. Ze gaan om de kosten verder te dekken voor reparatie aan de slachtoffers ook de inkomstenbelasting herzien, zodat men vanaf 1.500.000 pesos per maand inkomstenbelasting moet betalen
4, De FARC gaan niet de gevangenis in
5. De FARC gaan in het Congres zitten, ook al zijn ze niet gekozen
6. Er komt absoluut geen vrede in Colombia.

Punt 6 daar is zover ik kan beoordelen iedereen het wel over eens. De ELN is aktiever dan ooit. Ook in Oost-Antioqiuia maken ze nu een come-back. De maffia is overal, in de wijken zijn allerlei bendes die de dienst uitmaken en al die moorden en berovingen gaan ook zonder de FARC gewoon door. Bovendien blijven onderdelen van de FARC gewoon doorgaan. Een meerderheid zeggen sommigen. Er is reden voor om die mening serieus te nemen.

woensdag 27 juli 2016

Feest

Ik kan er niet omheen. Er wordt continu  vuurwerk afgestoken voor de finale van Nacional vanavond in de Copa de Libertadores. Het lijkt wel de viering van Oud en Nieuw.  Het centrum van de stad ziet groen van de vlaggen van Nacional en hoewel wij een stuk van het stadion en het centrum af wonen kan je hier ook het getoeter uit de wijken horen.

Ook de tribunes in het stadion zijn nu helemaal groen gekleurd . De kleur van Nacional. En voor 1 keer zal ook heel Colombia achter die ploeg moeten staan.

En natuurlijk moet ook ik eraan geloven .  Ik ben al echt in feeststemming met mijn vlaggetje , mijn petje en mijn toeter .

Betalen of geld opnemen in Colombia

Ik heb daar een aantal jaren geleden al over bericht. Het werd problematisch. Davivienda bv, een van de grootste banken in Colombia weigerde opeens alle buitenlandse pasjes. En sommige andere pin automaten van andere banken behandelden mijn pinpasje alsof het de bonuskaart van Albert Heijn was. En daar stond ik dan, met nog 20.000 pesos op zak.
Maar er waren in Medellin altijd wel ATM apparaten te vinden waar wel wat geld uit kwam. Als je in een kleinere stad woont kan het soms wel vervelend worden, als er maar 1 pin automaat is en die jouw pasje weigert.

Een goede ontwikkeling is dat alle banken nu gewoon de buitenlandse pas accepteren. Ook Davivienda. Maar let op de maximumbedragen die je kan opnemen , per keer verschillen nogal eens.  En bij de Nederlandse banken betaal je kosten per opname. En er zijn banken in Colombia die verschrikkelijk hoge opnamekosten berekenen. Je kan bv bij Citibank weliswaar grote bedragen ineens opnemen, maar daar staan enorm hoge opnamekosten van die bank tegenover. Met een grote boog omheen lopen dus.

.

Een paar tips.
Ga je naar kleinere plaatsen toe, zorg dan dat je voldoende geld bij je hebt en zorg er altijd voor dat je ook een creditcard bij je hebt.
Let bij pinnen altijd goed op of je op een veilige plek staat. Ik vermijd bewust bepaalde atm automaten omdat daar brommers bv heel snel langs kunnen rijden en je in de gaten kunnen houden wanneer je je geld in je zak steekt.
Verder raad ik aan zoveel mogelijk met creditcard of pinpas in winkels te betalen. Dat is veel goedkoper dan geld opnemen bij een automaat

dinsdag 26 juli 2016

41 kinderen dood door ondervoeding

Dit is 2016, Colombia. La Guajira zijn er dit jaar al 41 kinderen omgekomen door ondervoeding.
Dat zijn er nu al ruimschoots meer dan in heel 2015.

La Guajira wordt bestuurd door de maffia van Cambio Radical. Erfgenamen van moordenaar Kiko Gomez, de 5-voudig moordenaar, die nu in de bak zit.

Dit corrupte bestuur zorgt er op dit moment voor dat bijna 17 miljard pesos , zeg 5 miljoen euro van hulpgelden is verdwenen in de zakken van organisaties die de hulp moeten verrichten. Die organisaties krijgen veel meer dan bedoeld is en zij geven niet de minimale hoeveelheid voeding die kinderen op scholen behoren te krijgen. Een verdienmodel met de dood als gevolg zou je kunnen zeggen.
In samenwerking overigens met  Congresleden in Bogota, wordt er nu ook nog eens voor gezorgd dat het hele hulpprogramma zo op de schop gaat, omdat  die nog geen toestemming hebben gegeven de resterende gelden te besteden. Over een paar dagen stopt de hele voedselverstrekking van overheidswege in La Guajira.

Oh ja , Cambio Radical is ook de partij van German Vargas Lleras, die president wil wprden van Colombia. Nou ja dan weet je wat je krijgt. Enige tegenkandidaat is momenteel Gustavo Petro, de man die als burgemeester de meeste tijd aan twitter besteedde en de rest van de tijd op het balkon stond. En natuurlijk medeverantwoordelijk voor de genocide in het Paleis van Justitie door M19.

De Colombianen kunnen dus in ieder geval bij de presidentsverkiezingen een keuze maken tussen een bedenker van een massamoord op rechters en advokaten  en een maffia-maatje.

maandag 25 juli 2016

Weer 8 moorden in Medellin op 1 dag

Het lijkt weer een beetje het oude liedje in Medellin.  8 moorden op 1 dag . Dat was dus afgelopen zaterdag het geval.
De afgelopen jaren is het aantal moorden in Medellin echter fors gedaald. Het ligt nu ongeveer rond de 500 moorden per jaar.
Waarom geen precies cijfer? De gemeente geeft wel een precies cijfer, maar er zijn  ook ieder jaar vermissingen. En dat gaat om honderden personen. Daarvan kan je aannemen dat ca 10% a  20% is vermoord. Een hoop worden er trouwens nooit meer teruggevonden. Als je door de stad wandelt zie je de foto's hangen op een A4 -tje meestal van een man die vermist is. Soms van een meisje. Ja ze worden meegenomen vaan scholen, voor de FARC of voor kinderprostitutie.

Maar 500 moorden in 1 jaar is toch wel een enorme verbetering in vergelijking met het jaar 2009, toen ik hier kwam wonen. Figuurlijk ( en heel soms ook letterlijk) vlogen toen de kogels om de oren. In dat jaar waren er meer dan 2200 moorden in de stad. De lijken lagen bij ons om de hoek.

Nu 500 dus . Een daling van meer dan 80% in 7 jaar. En het resultaat is voelbaar voor de inwoners. Als voorbeeld noem ik San Javier. Enige jaren geleden de gevaarlijkste wijk van de stad.  De mensen op straat zijn heel wat beter te spreken over de veiligheid nu. Ja er zijn bendes aktief. Ja er vinden veel te vaak berovingen plaats, maar mijn idee is dat er sinds het instellen van kwadrantes door de politie , de politie meer grip heeft gekregen op de situatie. Ik heb ook met agenten gesproken en inwoners, en de agenten zijn nu mensen geworden die je kent en zo mobiel kan bellen en als het nodig is zijn ze dan binnen 20 minuten ter plaatse.
Vroeger belde je de politie en dan stond binnen 10 minuten de bende die regeerde over de wijk voor de deur. Want die heeft ook haar tentakels binnen de politie. Maar al te vaak.

Spectaculair dus , die daling van het aantal moorden. Dit jaar zal dat aantal wellicht weer wat toenemen, maar in historisch perspectief is 500 moorden voor deze stad erg weinig.
Zo weinig is het natuurlijk ook weer niet als je bedenkt dat bv AMSTERDAM er een jaar of 25 over doet om dat aantal van 500 moorden te bereiken.

Geweld in Oost-Antioquia neemt weer toeWe dachten dat we er vanaf waren. Van de zogenaamde guerrilla. Maar nee hoor : ze zijn weer terug in Granada, San Carlos en wat verder Cocorna. Allemaal plekken waar nu de ELN terug is gekomen. De inwoners in Granada zeggen dat ze weer gemaskerde mannen zien rondlopen . Bedreigingen zijn ook weer aan de orde van de dag en ook (ex-) para´s zijn weer terug van weggeweest.

Jammer want juist de omgeving van San Carlos was een voorbeeld van het programma "restitutie van grond" van de regering van Colombia, destijds opgezet door Uribe. Het programma wordt daar ook gesteun door de Europese Unie.

Ik heb nog niets vernomen van vluchtelingen uit dat gebied. Dus is het afwachten. Maar het gevoel van veiligheid is er daar niet op vooruitgegaan.


De ELN is hard bezig aan een comeback. Vroeger was de ELN de organisatie met de meeste ontvoeringen in Colombia. Later is die rol met verve overgenomen door de FARC. Vele duizenden mensen hebben hierbij het leven gelaten. En het prettige is voor de FARC dat ze daar niet voor gestraft worden. Het is zelfs zo, dat Santos heeft beloofd dat ze nimmer daarvoor gestraft zullen worden. Hij blijft dus de komende 30 jaar president? Of , en dat lijkt me meer aannemelijk, hier toont Santos zich weer een slechte leugenaar. Beloftes doen die hij niet kan waarmaken , daar heeft Santos patent op.


vrijdag 22 juli 2016

De AanslagEn vandaag is er weer een aanslag , nu in Duitsland. Mijn vrouw reageert lauw. Logisch. Hier gebeurt wel wat meer dan daar. Iedere dag.
Natuurlijk was ik er door geschokt dat zoveel Duitsers waren vermoord in één keer.
Maar laten we wel wezen. Ook met onze wapenstilstand met die FARC is hier het geweld van een geheel andere orde. Dagelijks moeten mensen in dit land vluchten, met hele families (tientallen en soms honderden tegelijk ) voor bedreigingen door guerrilla of maffia. Dagelijks vallen er ca 50 doden door moorden , veelal gedaan door maffia en guerrilla. En nu heten die lui geen FARC meer , maar Rastrojos,  Urabeños of ELN. Zoals gezegd : de helft van de FARC (minstens zegt men, zie Ordoñez de procureur-generaal) gaat gewoon door met de strijd. De strijd voor hun bezittingen.

Dus zo´n aanslag in dat winkelcentrum is wel erg natuurlijk, en hier komt het met grote letters in het nieuws, maar laten we eerlijk zijn: in Colombia is het zeer zeker geen paradijs. Het aantal doden bij een aanslag in Nice valt in Colombia in 2 doordeweekse dagen .