zondag 26 april 2015

Koningsdag in Colombia : een Koning voor ColombiaHet voordeel van Koningsdag in Colombia is , dat het hier een feestdag is bij ca 28 graden Celsius. Altijd.  

Is het nu zo, dat je als emigrant in een ver land veel meer hebt met Oranje Blanje Bleu dan in Nederland?
Nee. Dat kan je zo niet zeggen . Dat is voor iedereen verschillend. Ik had niks met het Koningshuis en ik heb er niks mee en ik zal er niks mee hebben-
Maar morgen zal ik wel kijken , want de dag is in één van de mooiste steden van Nederland. En Hotel Bellevu zat ik vroeger voor een tijd vrijwel iedere week een Irish Coffee te consumeren en net als Koning W-A te genieten van het zicht op de boten die langs voeren.  Met dat verschil dat die boten er niet speciaal voor mij langskwamen.

Nee ik heb niets met het Koningshuis, ik ben Republikein en dat is nimmer anders geweest. Maar wel met een kanttekening.  Voor Colombia zou ik de invoering van een Koningshuis wel prefereren. Want vrijwel alle presidenten hier waren en zijn slechts voor een klein deel van het volk bezig en in de eerste plaats voor hun eigen familie en vriendjes. Nepotisme heet dat.  Natuurlijk zou men kunnen tegenwerpen dat een Koning hier dat ook zou kunnen gaan doen. Maar bij die functie (zoals in Nederland) is het juist de bedoeling dat de Koning of Koningin niets doet dan wuiven en lachen.  En het Colombiaanse volk vertegenwoordigt op de tribune naast Putin,  als er weer een sporter naar Moskou gaat voor het één of andere sportevenement.
Dus een Koning voor Colombia svp.

Dan rijst de vraag (en ontstaat de ruzie) wie moet er dan Koning worden? Santos helemaal niet dat bewijst de man al ruim 4 jaar. Uribe ook niet hoewel die wel een stuk populairder was.   En zo kunnen we alle ex-presidenten die nog in leven zijn doornemen en dan zie je dat er eigenlijk niemand geschikt is voor die functie.

Maar ik heb een oplossing. Waarom nemen ze niet gewoon de Koning van Spanje als staatshoofd? Zoiets als Canada , Australië (etc. ) doen met het Britse koningshuis. Dan zijn we van het geouwehoer af,  Uiteindelijk zijn de meeste Colombianen van Spaanse komaf.  


vrijdag 24 april 2015

De vrouw als decoratie in MedellinThe Guardian heeft weer eens een artikel over Medellin geschreven waarbij de cultuur in deze stad er niet zo goed van af komt.
Eerder had een journalist van deze krant al een artikel geschreven over de kinderprostitutie hier, Wel dat vond ik echt zwaar overdreven. Volgens hem is Medellin één groot bordeel als je een dak boven de stad bouwde.
Natuurlijk zou dat dak goed voor  het toerisme zijn , maar niet voor het image dat de mensen hier graag van zichzelf en de stad willen geven.

Om mensen een dure vliegreis te besparen: Amsterdam is een stuk goedkoper om naar de hoeren te gaan. En eerlijk gezegd als die vrouwen hier zie en dan is dat Keileweg - kwaliteit. Een trieste bedoeling. Loop maar eens naar de Parque Bolivar en dan schieten je de tranen in de ogen als je ziet wat een scharminkels daar rondlopen.

Nee dat was een misser van de Guardian, welke ik overigens één van de betere kranten vind, zeker uit de tijd van de Manchester Guardian.

Nu over de botox die hier volop wordt gebruikt. Inderdaad als je het beeld op straat ziet dan zie je dames hun koopwaar trots te kijk zetten. Ik vind dat wel leuk en het klimaat leent zich daar voor. In Nederland moet je toch 6 maanden lang met een trui en sjaal en een winterjas rondlopen want met 8 graden celcius wil je geen longontsteking (of blaasontsteking) oplopen.
En in Engeland is het nog kouder meestal dus daar lopen ze zelfs inde zomer nog ingepakt.

Dan de schoonheids-operaties. Tja daar hefet de Guardian wel een punt. Ik denk dat dat hier veel vaker voorkomt. Er wordt door vrouwen gewoon meer geld uitgegeven aan naar de kapper gaan, haar verven (want je wil geen zwart haar , maar met kleurtjes) je haar strijken , want krulletjes geeft aan dat je geen geld hebt om je haren te laten strijken.
En dat doen ook de armste mensen. En dan borstvergrotingen of buikverkleiningen, botox in het gezicht. Het gebeurt allemaal en op grote schaal. Dat kon ik goed zien in het zwembad.
En van mij mag je allemaal best narco-esthetica noemen. De maffia bepaalt hier helaas een ferm deel van de cultuur. Ze zijn in de barrios de baas. En je ziet deze boeven dan ook rondrijden met de meisjes met de grootste tieten.

Overigens ook bij de FARC hebben de meisjes met de grootste tieten de beste papieren om hogerop te komen, d.w.z. het liefje te worden van een chef van een frente. Lees daarvoor maar eens het boek van Ingrid Betancourt.


Natuurlijk is er nu weer protest van politici in Medellin dat het artikel niet deugt en dat het niet waar is, Maar in Medellin deugt er zoveel niet. Minachting van de problemen van de  (arme ) bevolking vind ik nog het ergste: de armoede, de slechte organistatie van de gezondheidszorg, de gigantische corruptie, de ouderen die in grote armoede moeten leven, de enorme milieuvervuiling in Medellin,  om maar wat te noemen
 Die grote tieten hier vormen echt niet het grootste probleem van deze stad. Integendeel zou ik bijna zeggen: die leuke vergezichten in de bus of het zwembad  verlichten de problemen een beetje voor een hoop mensen.

 

donderdag 23 april 2015

La Guajira wordt door de overheid vergetenIn La Guajira is de kindersterfte bijna net zo hoog als in Ruanda , Afrika. In La Guajira is dat 45 per 1000 geboren kinderen. (Ruanda 55)  De afgelopen 5 jaar zijn er meer dan 4500 kinderen gestorven aan ondervoeding, eenvoudig te behandelen ziekte en bij geboorte.
De ondervoeding in La Guajira is net zo erg als in Ethiopië.

De afgelopen 5 jaar is de Guajira getroffen door enorme droogte. In dit gebied leven de Wayuu , het oudste Indianenvolk van Zuid-Amerika.

Van de regionale overheid hoeven de mensen helemaal niks te verwachten. Dat is corrupt. De voormalige gouverneur was Kiki Gomez, vriendje van Mike Eman en die nu in de bak zit. Hij heeft 5 moorden op zijn geweten, Toegegeven dat is minder dan Timochenko, maar daarom moet je nog niet gouverneur kunnen worden.
En de opvolger van Kik Gomez is een maatje van hem. Lid van dezelfde club. Dus daar hoeven die arme Indianen ook niks van te verwachten.

En dan Santos misschien? Nou ik denk van n iet. Santos doet allerlei beloftes aan mensen maar die zijn meestal alleen maar leugens gebleken. In Choco beloofde hij destijds dat er een weg zou komen naar Nuqui, vanuit Risaralda. Uribe was destijds al met de aanleg begonnen ,. zoals met een heleboel projecten voor de infrastructuur.
Maar toen Santos aan de macht kwam was de aanleg van die weg binnen een half jaar gestopt.
Hij had ook beloofd La Guajira te gaan helpen. Maar niks hoor. Het grote sterven gaat daar gewoon door.

La Guajira wordt weinig door toeristen bezocht. Een grote woestijn. Je ziet er erg veel kuifcaracara´s . Prachtvogels die je trouwens tot en met de vulkaan Calbuco zal tegenkomen.
De Indianen daar zijn vaak vreselijk arm , zoals zo vaak. Ik heb mensen gezien die eruit zagen alsof ze gek werden van de honger. We gaven ze wat we bij ons hadden aan etenswaar. Zakjes moet snoepjes, daar zijn ze gek op.
Ik raad wel aan om er in een groep heen te gaan.  Met een huurauto door de woestijn rijden is gevaarlijk: er zijn geen wegen dus je raakt het spoor vlug bijster, Het is al eens gebeurd dat mensen daar geheel verdwaalden. Diverse bendes en guerrilla zijn er aktief. En er worden wel eens mensen ontvoerd. Ook toeristen.

Santos en Maduro hebben het moeilijk.


Santos wordt waar hij ook komt uitgefloten. En Maduro kreeg vandaag een mango naar zijn hoofd. Een mango mits heel hard gegooid kan best hersenschade opleveren.
Dan rijst de vraag of die schade ook opgemerkt zal worden bij iemand als Maduro.


woensdag 22 april 2015

Dia sin Carro (vervolg)Wat voor bijzondere dagen zouden we nog meer moeten hebben ?

Een Dia sin Indigentes.
Een Dia sin Ladrones
Een Dia sin Robos y Hurtos
Een Dia sin Perros
Een Dia sin Drogas
Een Dia sin Borrachos

Maar vooral volgend jaar moeten we ook eens een Dia sin Santos gaan invoeren.
Nog beter in 2016 : 365 Días Sin Juanma

Dia sin carro


(update)
Vooropgesteld: ik ben voor groen, tegen milieuvervuiling, voor meer rechten van voetgangers in de stad.
Maar ik ben een uitgesproken tegenstander van een dag zonder auto.
Niet de auto´s zijn de voornaamste bron van luchtvervuiling in deze stad .
De grootste vervuilers zijn motorfietsen, bussen en taxi´s. Maar die zijn uitgezonderd : die mogen allemaal doorrijden.

De Dia sin Carro begon vanmorgen om 07.00 uur. Dus het was vanmorgen een gekkenhuis op de weg in de stad want iedereen wilde voor 7 uur op zijn werk zijn.
De autoloze dag duurt tot 18.00 uur. Dus gewoon wat later weggaan van je werk en je hebt geen probleem. Behalve dan dat er nog eens een paar honderdduizend mensen dan hun autootje pakken.

Dus komt het erop neer dat de brave autorijder het slachtoffer is . En waarvoor? Als excuus voor het feit dat ze hier verder nauwelijks iets doen voor het milieu. Het blijft allemaal marginaal als het om de luchtvervuiling gaat. En een dag niet met de auto maakt echt geen verschil. Behalve dan voor de winkels in de stad , want op een dag als deze ga je niet naar de stad , want het openbaar vervoer zit overvol.

Zolang we hier verkeersagenten hebben die zeggen dat het helemaal niet slecht is voor de ademwegen als er zwarte rook uit een uitlaat van een bus komt , dan hebben ze hier in Medellin nog een heel lange weg te gaan als het om luchtvervuiling gaat. Educatie !!!!!!!!
De beste burgemeester ter wereld volgens een Amerikaans opiniebladNu is er de Huffington Post dat een onderzoek heeft laten doen naar wie de beste Burgemeester van de wereld is.

Als oud-Rotterdammer zeg ik dan Aboutaleb. Maar goed die staat er niet bij.

En uit dat "onderzoek"  blijkt dat Gustavo Petro één van de beste burgemeesters ter wereld is.
Petro heeft een groot deel van zijn regeerperiode besteed op het balkon terwijl hij tirades hield tegen de fascisten in Bogota. Met name tegen Uribe. Hij sprak daarbij ca 8.000 drugsverslaafden toe. Ook die verbleven maanden op het centrale plein. Dat was één van zijn belangrijkste daden in de stad.

Petro behoort bij de top 8 volgens dit blaadje .

Natuurlijk is het op geen enkele wijze een representatief onderzoek: het is  een enquete van de Huffington Post onder de lezers . En dat zegt dus meer over de kwaliteit van het lezersvolk van dit blaadje dan over Petro.

Wat fatsoenlijker onderzoek leert dat Petro in Colombia heel laag gewaardeerd wordt.  Door alle fiasco´s tijdens zijn burgemeesterschap. De man was prima op zijn plek in de Senaat. Maar hij is geen bestuurder.

Helaas is er in Amerika weinig veranderd met die Huffington Post. Ze hebben soms goede artikelen. Dit keer niet. Onbegrijpelijk dat een dergelijk artikel door de redactie wordt goedgekeurd.
De kennis over Colombia bij de redactie daar is helaas minimaal.
Dat verrast me niet. Ze halen zichzelf met een dgl artikel wel erg naar beneden.