woensdag 23 juli 2014

Ook al is het 8500 kilometer ver...


Wat media kunnen doen. Ik kan wel janken. Om mensen die ik niet ken, in een land waar ik niet meer woon. Maar toch: er zijn zoveel dingen die mij binden met Nederland.  Je blijft toch altijd een Nederlander, waar je ook woont. Daar is geen ontkomen aan. En dat zou ik ook zelf niet willen.

Gevoelens zijn soms niet te begrijpen. Wat doet het me je als er mensen zijn gestorven en je er eigenlijk ver van weg bent.

Ergens zou je er "bij" willen zijn.

Erbij zijn kan ook zijn dat je in Nederland de vlag halfstok hangt. Of even in de lift met je buurman praat . "Wat erg hé?".  Alleen dat al kan voldoende zijn om je gevoelens een plaats te geven. Je betrokkenheid te tonen.
 Dat mis ik op dit soort momenten wel.


dinsdag 22 juli 2014

De Minister van Financiên

De Minister van Financiën was bij Cable Noticias vanavond. Vertelde dat de olie belangrijk is voor Colombia. Ook voor de belastingopbrengsten. Daar worden sociale projecten uit betaald.
En dat daarom de prijzen voor benzine niet verlaagd kunnen worden.  Want dan is er minder geld voor sociale projecten etc. En gaat ten koste van Ecopetrol, die dan minder kunnen investeren.

Een verstandig verhaal leek het, zeker als je dat vergelijkt met de buren in Venezuela die er een een grote puinhoop van maken.  Ze geven geld uit op kosten van toekomstige opbrengsten van de olie.

Maar toch.... Deze man maakt grote plannen voor de ontwikkeling van Colombia dat  over ca 10 jaar bij de ontwikkelde landen zal gaan behoren. Met een veel eerlijker inkomensverdeling. Dat is tenminste het doel.
Maar wat is dan het beleid???
Basis van ontwikkeling is goede educatie. Wat dat aangaat (en niet alleen daarmee) ben ik een leerling van John Kenneth Galbraith. Onderwijs onderwijs onderwijs.
Verbetering houdt in  betere kwaliteit van het onderwijs. En niet de nadruk leggen op hogere salarissen voor onderwijzers die niets doen aan bijscholing bijvoorbeeld. Dat is ook verbetering, maar dan wel verbetering van de financiën van een paar mensen. En ook niet de nadruk gaan leggen op gratis onderwijs voor iedereen. Dat zijn zo`n beetje de slogans van de demonstraties: hogere lonen, lagere prijzen.
 Helaas zijn er hier veel mensen die liever naar de dag van morgen kijken dan naar de toekomst van de kinderen.

De kwaliteit van de leraren moet dringend omhoog. Mooie scholen en mooie computers zonder goede leraren , dat werkt niet.
En daar moet geld voor worden uitgetrokken.

De eerste termijn van Santos was op dat gebied een compleet fiasco . Net als de hervorming van Justitie. Daarom was t zo raar nog niet dat Santos helemaal niet populair is en was. Hij heeft gewoon veel te weinig bereikt in zijn eerste termijn.


Ik zou niet weten waar de minister het zonnige toekomstbeeld op baseert dat Colombia over 10 jaar bij de ontwikkelde landen gata behoren. Dan moet daar beleid voor geëntameerd worden. . Ik hoorde helemaal niets over het a.s. opraken van de olievoorraad in Colombia. Dat duurt nog 5 jaar zoals het er nu naar uitziet. Daarna zullen andere belastingopbrengsten moeten worden gevonden. Inkomstenbelasting dus. Maar erger nog: waar gaat Colombia in de toekomst haar geld mee verdienen?
En dat zal dus na zeg 5 a 10 jaar actueel worden. De basis  van de economische groei van dit land is bij de mijnbouw en de woningbouw. Voor olie en gas is het einde in zicht. Voor olie zal dat 5-7 jaar zijn. Voor gas iets langer. En de bouw is sterk conjunctuur-gevoelig. Een benedenwaartse conjunctuur zal bij de bouw extra gevoeld worden, omdat dit gaat om investeringen door particulieren en bedrijven. Eenmalige uitgaven die gekenmerkt worden door de beruchte bubbels.

Colombia heeft gekozen voor een westers model van economische groei. Openstelling van de economie , afsluiten van vrijhandelscontracten met de VS en de EU.
Op zich denk ik dat dat een goede keuze kan zijn. Maar er zitten wel haken en ogen aan. Hier wordt de industrie langzaam de nek omgedraaid omdat ze niet kunnen concurreren met het buitenland. Ze zijn te duur. Dat geldt voor een hoop producten.
Ook voor de landbouw geldt dit.
Deels komt dit door de harde peso , vanwege het feit dat een groot deel van de export olie, kolen en gas is dat tegen harde dollars wordt verkocht. En anderzijds: de minimumlonen in Colombia liggen relatief hoog.
Relatief circa 15% hoger dan in omringende landen. . Wat trouwens ook reden is dat een hoop mensen geen baan hebben in de formele sector, want ze zijn te duur.

Colombia zal veel meer diversificatie moeten kunnen aanbrengen. Producten op de markt brengen die vernieuwend zijn. Ook bij de landbouw. En dat kan, want Colombia heeft veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van de landbouw.

Diversificatie is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel hangt af van hoe ze de komende jaren de educatie gaan verbeteren. Want de schrandere jeugd daar zal de verandering vandaan moeten komen. Maar daar is weinig tijd voor. Zoiets is niet in 10 jaar te realiseren. 20 jaar is realistischer. Want het zal van de grond af aan moeten worden opgebouwd. Nu staat het Colombiaanse onderwijs op de allerlaagste plaats internationaal, zoals blijkt uit onderzoek. En dat is al enige jaren zo. En dan kom je dus weer bij educatie.


Met dit gesprek van vanavond met de minister van Financiën is mijn vertrouwen in de nieuwe regering niet toegenomen. Het is jammer dat Santos herverkozen is. Omdat vernieuwing de komende 4 jaar weer uitblijft.
Let op mijn woorden: dit worden 4 verloren jaren voor dit land als het om ontwikkeling gaat. Vier kostbare jaren. Maar goed, we kunnen ons troosten met de gedachte dat ze bij de buren in Venezuela al 20 jaar lang stapsgewijs achteruit gaan. Dus het kan altijd nog erger worden.
De gekke burgemeesterVanavond was de Minister van Hacienda op de TV. De eerste keer dat ik van het bestaan van dat ministerie hoorde dacht ik natuurlijk dat die man over koeien ging. Maar nee. De Minister van Hacienda is de Dijsselbloem van Colombia. Gaat over het geld. De belastingen.
Overigens is de beste man officieel Minister van Hacienda y Crédito Público.

Iets dergelijks hadden we vroeger in Nederland toen regelmatig de loco-burgemeester van Rotterdam op de TV kwam als er iets ergens gebeurd was.  De loco burgemeester? Hebben we in Nederland dan een stelletje gekken als burgemeester?
Leg dat maar eens uit.


Colombiamoda 2014


Van 22 tot en met 24 juli is hier Colombiamoda. Hier worden zaken gedaan. Het is een van de grootste mode-evenementen van Latijns Amerika. Want Medellin en misschien nog meer de voorstad Itagüi , is het centrum van de mode.

En dan zie ik vandaag weer de show met de lingerie.  Als modeliefhebber kijk ik daar altijd graag naar. Hier geen magere anorexia-meisjes. Nee gewoon vrouwen met ronde vormen, zoals het hoort.
Alleen wat ik me wel afvraag, we kijken naar een weinig verhullende BH en een minuscuul slipje. En met die lapjes textiel komen zo`n 20 modellen langs.

Ik vind dat die show kijkplezier oplevert, maar ik vraag me af hoe het mogelijk is om van zulke kleine lapjes textiel zo`n uitgebreide modeshow te maken met vele tientallen modellen en vooral ieder jaar weer.


James bij Real Madrid

James Rodrigues is definitief bij Real Madrid Voor een slordige 80 miljoen dollar. Het was het belangrijkste nieuwsbericht vandaag. Nog nooit is een Colombiaanse voetballer voor zoveel geld gekocht. Hij speelde overigens bij Monaco.
Ik zag een stukje van het nieuws toen ik in Poblado was in een winkelcentrum. Daar vertelde een oude man dat James bij Real was ingelijfd. Maar ik begreep het niet, want ik zag duizenden colombianen staan te juichen.  Hoe kan dta dan? Wel er wonen nogal wat Colombianen in Madrid en die zijn allemaal naar het stadion gekomen van Real. Bernabeu. We zullen nog vaak wat van Real Madrid gaan zien dit seizoen op TV.

maandag 21 juli 2014

Colombia is een monarchieEen enkele keer hoor je "progressieve" Colombianen afgeven op de Nederlandse monarchie. De rest van Nederland kan er wel mee door. Homohuwelijk, drugsverkoop etc. Maar dan die ouderwetse Koning en Koningin. Wat een middeleeuws onzin.

In principe ben ik Republikein. Maar hoe langer je hier woont en de nadelen van de republiek ziet hoe meer ik de nadruk leg op "in principe". Waarschijnlijk zou ik bij een republiek op Maxima stemmen als president. Of Willem. Maar mijn voorkeur is dan toch op de meest intelligente.

Maar hoe zit dat eigenlijk met Colombia? Ik vind Colombia een Monarchie als je naar het Congres kijkt. 60% van het zgn vernieuwde Congres bestaat uit mensen die niet uit dat Paleis aan de Plaza Bolivar zijn weg te slaan. Ze blijven gewoon zitten, vooral dankzij een corrupt netwerk aan mensen die hun steunen en die zij dan weer baantjes geven.
En daarnaast heb je dan nog eens de kinderen van.... Kinderen van gewezen Congresleden. Kinderen van ex-presidenten. Kinderen van ex-gouverneurs. Kijk maar naar de gebroeders Galan, beiden zonen van Galan de vermoorde kandidaat-president. Of de zoon van Hector Ramos, oud-gouverneur van Antioquia en nu in de bak. En daarnaast verschillende mensen die op de een of andere manier wel een familielid hebben die in de politieke elite zit of zat.
Clara Lopez bijvoorbeeld, leider van POLO. Zij is familie van Alfonso Lopez Michelsen, oud-president van Colombia.

En daarnaast natuurlijk de banden met de para`s. Wel maak je geen zorgen, ook deze Senaat heeft er een aardig stel tussen zitten. De mensen zelf hebben er geen banden mee, doch hun familie wel. Uribe natuurlijk, met die broer. Maar tal van figuren uit de kustregio zijn gewoon afgevaardigden van bendes. En wat te denken van de Voorzitter van de Senaat Jose David Name, ook met familie met criminele banden. En van de ondervoorzitter van de senaat wordt dat ook gezegd.

Bij een goed werkend politiek en justitieel apparaat zouden deze mensen niet in de senaat komen. Wat sterke instituties in Colombia? Helemaal niet.
Een democratie is geen democratie als er geen rechtsstaat is.
Er is hier nog een hele lange weg te gaan wil er van een rechtsstaat sprake zijn. En ik heb niet het gevoel dat de huidige regering bezig is de juiste afslag te nemen om die weg op te gaan.

 
Een systeem van verkiezingen van de vertegenwoordiging waarbij van de overgrote meerderheid van de zetels al bij voorbaat vaststaat door wie ze gaan worden bezet. Vanwege de eeuwige verlenging van hun termijn in de senaat of door (evt criminele) afkomst of door erfenis vanwege het feit dat hun familie al jaren in de politiek zit.
Het is net als met het personeel in de restaurants hier. Competenties zijn niet belangrijk. Connecties wel.
Een soort van monarchie.


Vrijheid van meningsuiting ?Een bericht in Semana dat wel twijfel schept over de vrijheid van meningsuiting.
Iemand had in de sociale media iemand een rat genoemd. De persoon in kwestie diende een klacht in zijn de een belediging van de goede naam . Eerst werd die klacht verworpen. Maar nu  is er een uitspraak dat de persoon die de belediging had geuit anderhalf jaar de gevangenis in gaat. Hij kan in beroep gaan, maar voorlopig staat de uitspraak dat ie de bak in moet.

De gevangenissen zijn hier niet te vergelijken met de bejaardenhuizen in de Bijlmer in Amsterdam. Of wel: ze zijn zoals menig Nederlander ze graag zou zien. Met 20 man op de grond slapen in een hok van 5 bij 5 en met een emmer in de hoek voor de behoeften. Regelmatig gaan er gedetineerden het hoekje om vanwege het gebrek aan medische zorg.
Of de gedetineerden na de gevangenisstraf en dankzij die vreselijke omstandigheden daar er gelouterd uit komen, mmmmmnnnnneee. ze gaan meestal door waar ze mee bezig waren.
In de gevangenis zitten is voor velen een noodzakelijk en vervelend deel van het leven. Maar het hoort bij hun vak. Zoals het ook vaak bij hun vak hoort dat ze redelijke kans hebben dat ze voor hun 50e dood zijn.

Maar ik betwijfel of de geletterde man die nu vanwege die belediging de gevangenis in gaat na zijn straf doorgaat met het uitschelden van mensen of dat ie net als vele andere gevangenis-verlaters een ander bestaan kiest en voortaan zijn tijd doorbrengt met het stelen van mobieltjes, verkopen van crack etc.

http://www.semana.com/nacion/articulo/ano-medio-de-carcel-por-comentar-en-internet/396477-3

zondag 20 juli 2014

Uribe in de Senaat

Vandaag is de Senaat geopend. Met Uribe.
En Jose David Name is gekozen als voorzitter vd senaat.

Berichtgeving over de vliegramp hierIn Colombia is erg veel aandacht besteed aan de vliegramp. Dat is ook niet zo gek, want Europa staat echt wel op de kaart in Colombia. Het is natuurlijk ver weg, maar soms heb ik het idee dat de afstand hiervandaan naar Nederland kleiner is dan andersom.
Ik sta iedere keer weer versteld hoeveel mensen soms weten van bv Nederland. Nee niet alleen de voetballers.  Soms zeggen kinderen tegen me in vloeiend Nederlands een paar woorden tegen me. Dan hebben ze familie daar.
Maar ook de interesse voor Europa is groot.

De ramp komt iedere dag op het journaal. Uitgebreid. En ook worden er hele discussies aan gewijd.
Het is een zaak die bij iedereen leeft.

Nu was ik benieuwd hoe dat was bij de media in Venezuela. Dan vooral Telesur, de spreekbuis van het regime aldaar. Nou dat was dus voorspelbaar: je krijgt een video te zien waarin beschuldigende vragen richting de Oekraïense overheid worden gesteld.
Nicaragua loopt voorop als het gaat om het erkennen van meer territorium voor de Russen (Abchazië, Krim). En reken maar dat dit gebeurt in overleg met de vrienden in Venezuela en Cuba.  Die hebben daar helemaal geen moeite mee. En op het moment dat dat vliegtuig werd neergeschoten kwam Putin net terug van een vriendschapsbezoek aan Kirchner en consorten.

Telesur is echt Castro-Zuid-Amerikaans en dus Rusland-gezind.  Een aantal Zuid-Amerikaanse landen zijn grote afnemers van Russische wapensystemen.
Overigens hoeft Venezuela geen SA-11 systemen te kopen om vliegtuigen uit het luchtruim te schieten. Die vliegtuigen richting Caracas worden al automatisch veel minder. De Venezolaanse regering staat bij de vliegmaatschappijen voor miljarden dollars in het krijt en bij hun is terugbetalen van de schuld "Mañana Mañana".

http://www.eluniversal.com/economia/140720/aerolineas-reducen-4528-asientos

En Santos ontvangt zijn grote vriend Maduro hier op 1 augustus.
Dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan in de media.

zaterdag 19 juli 2014Mijn gedachten zijn bij al die Nederlanders nu die lijden.
Allemaal heel veel sterkte.vrijdag 18 juli 2014

Arias veroordeeldAndrés Felipe Arias, voormalig minister van landbouw onder Uribe, is veroordeeld tot 17 jaar en 4 maanden gevangenisstraf en een boete van 30.800 miljoen pesos (= 12 miljoen euro).

Waarvoor?
Omdat hij 200.000 mensen heeft vermoord ? Vrouwen en kinderen heeft ontvoerd en vervolgens vermoord? Of omdat hij talloze bedrijven en haar werknemers heeft bedreigd, afgeperst, ontvoerd en uiteindelijk vermoord?

Nee. Er waren wat onregelmatigheden bij de uitvoering van het subsidiesysteem  Agro Ingreso Seguro (AIS) en Arias zou ervoor gezorgd hebben dat een vriendin van hem enige miljoenen zou hebben ontvangen via dat subsidiesysteem.

Arias was niet aanwezig bij de uitspraak en zit nu in Miami en wellicht gaat hij daar asiel aanvragen.
Gelijk heeft ie. Ik zou ook niet nog eens 17 jaar gaan zitten voor iets dergelijks, terwijl in Havana er een stel zit dat wel wat grotere misdaden heeft begaan.

Ze vragen nu wel om uitlevering maar tot op heden wordt daar geen gevolg aan gegeven.

Justitie is hier helaas geperverteerd door de politiek. Dat is niet zomaar een praatje. Nee het is het best bewezen toen Santos Justitie wilde hervormen.
Senaatsleden en rechters gingen toen het voorstel er lag bijelkaar zitten om eens te kijken hoe ze de hervorming zo konden aanpassen, dat alle Congresleden met criminele connecties (en dat zijn er nogal wat) buiten schot konden blijven en dus verder niet vervolgd zouden worden.
De hervorming van Justitie is toen dus ingetrokken, toen dat aan het licht kwam.

En alleen al vanwege het feit dat er nu in Havana met een stelletje oorlogsmisdadigers wordt onderhandeld en met hen over politieke deelname wordt gesproken en daarnaast een Fiscal (Montealegre ) die een taakstrafje voor dat stel wel voldoende vindt , dat geeft al voldoende reden om hier Justitie een farce te vinden.
Petro weer in de problemenGustavo Petro is weer in de problemen. Nu kan ie net meer naar de Mensenrechtencommissie van de OAE stappen, want het zijn persoonlijke problemen: hij kan zijn hypotheek niet meer betalen.
Haha.
Tja als Petro niet zijn eigen geld goed kan beheren, hoe moet dat dan met het bestuur van een metropool als Bogota?
Hij is indirect inmiddels ook betrokken bij een nieuw corruptieschandaal van een ver familielid van hem. Ook weer gerommel met contracten van de Transmillennium. Maar Petro vind dat hem dat niet aangaat. Die elite, waartoe Petro ook behoort, is een klein (en vaak crimineel) wereldje.

Hij zit er officieel nog tot eind volgend jaar en dan maar hopen dat er eindelijk na zo veel jaar van corruptie en mismanagement eindelijk weer eens een goed bestuurder op die post komt te zitten.

http://www.elespectador.com/noticias/bogota/petro-dice-tiene-problemas-pagar-hipoteca-de-su-casa-articulo-505152

woensdag 16 juli 2014

Dienstplicht afschaffen?


Santos heeft weer eens een idee. Hij wil de dienstplicht afschaffen. De man denkt echt dat hij in Luxemburg leeft waar de belangrijkste taak van het leger waarschijnlijk bestaat uit het verdedigen van het leefgebied van de wilde eekhoorn.

Hier is een oorlog aan de gang. Met de FARC o.a. Maar die oorlog is echt niet afgelopen als er een papiertje is getekend in Havana. En ook niet als de wapens zogenaamd door de FARC worden ingeleverd. Zogenaamd, want die houden echt wel wapens achter de hand hoor. En een groot deel van de FARC gaat op in andere bendes. Dat gebeurt nu al.

En dan heb je nog tal van andere bendes. Weliswaar kleiner dan de FARC, die hebben de eer de grootste bende van het land te zijn.
Die andere bendes leveren continu strijd vooral onder elkaar maar vormen een rechtstreekse bedreiging voor menig dorp.

Zolang de cocaïne zo populair blijft als die nu is, zal die oorlog wel doorgaan.
Afschaffing van de dienstplicht kan misschien in een verre toekomst gebeuren. Als inderdaad het geweld hier Europese proporties aanneemt.
Zover zijn we hier echter nog lang niet.