maandag 30 mei 2016

Verschil tussen Colombia en Venezuela bij de supermarkt.

In Colombia zie ik de laatste maanden weinig mensen bij de kassa. Veel minder dan voorheen. Alles is veel duurder geworden. Voedingsmiddelen soms met 100%.  Maar de schappen in de winkels zijn goedgevuld.
In Venezuela is ook alles duurder geworden maar staan lange rijen voor de winkels. En in die winkels zijn veel dingen niet meer te koop. Ook niet tegen hoge prijzen want dat is bij decreet verboden.
Vroeger, in de tijd voor Chavez was Venezuela een rijk land met veel arme mensen. Zoiets als Colombia . Nu is het een failliete boedel.
Aardig artikel vandaag in NRC op pagina 14 van Floor Boon over Venezuela. Aardig voor ons die op veilige afstand wonen , maar niet zo leuk voor de arme mensen daar. Desalniettemin, het is eigen schuld dikke bult. Ze hebben 17 jaar kunnen genieten van een komediant , Chavez, en vervolgens een gesjeesde buschauffeur op de TV , die beiden als taak hadden coute que coute de corrupte maffia te beschermen onder het mom van het nieuwe socialisme. Alles heeft zijn prijs. There is no such thing as a free lunch. En dat laatste zal de Venezolanen nog lang gaan herinneren, tenminste als ze de eigenschap hebben hun eigen recente geschiedenis onder de loep te durven nemen. Want de neiging tot zelfreflectie is een eigenschap die je bij communisten zelden tegenkomt.


zondag 29 mei 2016

Die trein naar Buenaventura komt er niet


Honderden miljoenen dollars zijn er al aan gespendeerd de afgelopen jaren. Het propaganda-project van Santos en zijn gedoodverfde opvolger Vargas Lleras: de trein naar Buenaventura.

Alweer een project dat mislukt. De aannemer van het project heeft de opdracht teruggegeven. Er zijn ca 3.000 woningen illegaal gebouwd op het spoor , waar 11.000 mensen wonen. Bovendien staan er vele tientallen scholen langs het spoor op centimeters afstand. Zodat een vrije en veilige doorgang wordt belemmerd.
Bovendien is er op het spoor op allerlei plekken sprake van illegale mijnbouw. Er zijn grote gaten gegraven voor het zoeken naar goud. En die gouddelvers laten zich niet zomaar wegsturen.
En natuurlijk zijn er de talloze "brujitas" op het spoor.

Kortom de onderneming die het zou uitvoeren ziet zich geconfronteerd met een onveilige situatie op dat spoor en wil haar naam daar niet aan verbinden.

Wellicht wisten ze dat al eerder , maar het is momenteel een trend bij buitenlandse ondernemingen dit land als het even kan te verlaten. Hoge inflatie verslechtering van de werkgelegenheid  , toekomst een groot vraagteken , wellicht nog veel meer geweld en instabiliteit in de lucht.   Zoveel verschil tussen Colombia en Venezuela is er nou ook weer niet. Zeker niet vanuit buitenlands perspectief.

De terugtrekking van de aannemer zal gaan leiden tot juridische procedures. Maar wat er ook gebeurt: de eerstkomende jaren zal er geen trein rijden op dat spoor.Farianos lopen in grote getale over naar de ELN

Ook Semana wijst erop dat veel Farc.boeven nu overlopen naar de ELN. De laatste bende  is nu via Bolivar de omgeving van El Bagre binnengetrokken om de coca-velden van de FARC over te nemen.
Er woedt een hevige strijd tussen FARC ELN en de clan USUGA om de erfenis van de FARC. El Bagre is nu een van de gewelddadigste gemeenten van Colombia. Iets dergelijks gaat waarschijnlijk ook gebeuren in Taraza, het centrum van de cocahandel in Antoquia.

vrijdag 27 mei 2016

Terug naar mijn eigen land


Niet weggestuurd. Nog niet. Maar vrijwillig de Grote Oversteek gemaakt in een vliegtuig . Geen comfortabel vliegtuig, want 13 uur vliegen is niet comfortabel.

Na zoveel jaar vragen mensen in Nederland me : is Nederland veranderd? Nou de mensen zijn allemaal 7 jaar ouder geworden en dat is ze af te zien. Door de zwaartekracht gaat alles hangen , dus de kleine rimpels van voorheen zijn nu ware huidplooien geworden. Het haar is allemaal wat minder en wat grijzer. Tanden vallen uit. Er zijn meer ouderdomsvlekken op het gezicht. En ze lopen wat minder hard.

En Nederland zelf? Als je een tijd weg bent merk ik dat  iedereen nu gezellig aan een tafeltje koffie en gebak heeft en onderwijl ieder voor zich de mobiele telefoon raadpleegt. Men kijkt elkaar niet meer aan , maar richt de ogen op het scherm om de laatste foto van het kleinkind te zien of te zoeken wie nu weer iets grappigs op Whatsapp gezet.  Gezellig een kopje koffie drinken bij Rutecks en kijken en luisteren naar Sadi is voltooid verleden tijd. Zo gaat dat met alles.
Een voorspelling: het woord gezellig zal over een aantal jaren uit de Woordenlijst Nederlandse taal verdwijnen.

Nederland zie ik nu meer als een combinatie van een rustoord en een pretpark.
Een rustoord, omdat je overal grijs haar ziet. En rode broeken. Want Nederland is het enige land waar sommige mannen een rode broek dragen. Wie heeft dat toch bedacht, vraag ik me af. Hier in Colombia ook: als je een man ziet met een rode broek spreek dan maar gerust Nederlands met hem. Het is een Nederlander.
En dan is het in Nederland ook het land van de Stilte. Ja we gebruiken grote woorden om de meest stompzinnige dingen , maar waar je ook loopt: je hoort de Stilte. In Colombia niet hoor. Hier is er altijd wel iemand die herrie maakt. En als er gewerkt wordt moet dat met herrie. Een hekwerkje verven? Een verfspuit aangedreven door een generator. Een kwast zie je niet. Het gras maaien? Allemaal met grote herrie.  Zelfs de verslaggever van het voetbal maakt anderhalf uur pokkeherrie. Ik ken iemand die letterlijk moest braken nadat ze  enige tijd het continue gegil van een voetbalverslaggever op de radio moest aanhoren.
In Nederland kan je de vogels horen fluiten terwijl een hekwerkje geverfd wordt of het gras gemaaid wordt. Er zijn nu zelfs robot -grasmaaiers. Elektrisch, volstrekt stil.
En dan de fietsers. Ja dat is echt veranderd in Nederland. Het fietspad is nu een racebaan geworden voor 70+- ers.   Elektrische fietsen. Ze racen je rakelings als een flits voorbij,  terwijl je klaar staat om over te steken. Een auto stopt voor voetgangers. Bejaarde fietsers niet. Die racen met ca 35 km per uur door. De scooters voor invaliden en bejaarden gaan ook erg hard en dat zijn ook mensen zonder rijbewijs : dat is duidelijk te merken. Nee dat voetpad is lang niet zo veilig meer .

En dat pretpark? Dat is een compliment. Zelfs midden in Rotterdam moet je stoppen voor overstekende eenden.  Die waggelen dan wel de kans door een scooter met bontkraagje platgereden te worden. Een reiger strijkt neer op een grasperkje bij een druk winkelcentrum, terwijl een aalscholver vanaf een lantaarnpaal de straat in de gaten houdt. Natuur is er overal en het wordt steeds meer. "Mijn" stad, Rotterdam,  is er mooier op geworden: Markthal, Station, de Trap, en de Harmony of the Seas. En dat allemaal op één dag te zien, lopend.
Nederland is een aantrekkelijk land voor toeristen. En er komen er steeds meer toeristen.

En natuurlijk komen er ook veel andere buitenlanders . Niet met de Harmony of the Seas maar met een Libisch of Turks vlot. Die hebben ook gezien dat Nederland een mooi land is.

dinsdag 3 mei 2016

Greenpeace in Havana


Het zou natuurlijk voor de Colombianen (voor zover daarin geïnteresseerd) leuk zijn als er ook de Havana-leaks komen met daarbij de documenten wat er nu werkelijk overeengekomen is daar met die FARC.

Er is net zoveel informatie over de zgn vredesgesprekken in Havana met de FARC als over  TTIP.
En nog een overeenkomst: de interesse voor die besprekingen is ook gering. Eerder maakt men zich druk over de gigantische inflatie waar de mensen door getroffen zijn. De abnormale prijzen die ze nu voor voedingsmiddelen moeten neerleggen.


De mensen worden hier nauwelijks geïnformeerd over de inhoud. Ze zien het duifje op de revers van Santos en op TV is het allemaal mooi weer in Havana en prachtige vergezichten over de vrede.  En natuurlijk de criminalisering van de mensen die van meet af aan tegen deze onderhandelingen waren. Immers als je tegen de vrede bent , dan ben je voor de oorlog. Nee Santos is impopulair om allerlei redenen , ook vanwege zijn verraad aan Uribe , maar de meeste Colombianen willen geen oorlog meer.  Maar of ze het leuk vinden dat er moordenaars in de Senaat gaan zitten , nee dat niet (80%). Maar daar wordt niet over gestemd bij het referendum.

In de tussentijd liggen de gesprekken al sinds 23 maart stil. 23 maart was de dag dat Santos had beloofd dat er een akkoord getekend zou worden. Alweer zo´n belofte . Eerst zou dat akkoord er in 2013 liggen, daarna in 2014 , toen nog 2015 en de laatste keer 23 maart 2016.

Maar wat er aan de hand is? Je hoort er niets over. Misschien is de FARC nog steeds bezig haar bezittingen van de hand te doen en lukt het niet erg door de crisis in Colombia.

Het wachten is op een Colombiaanse Edward Snowden.
vrijdag 29 april 2016

Rente verder omhoogDe Centrale Bank van Colombia heeft vandaag wederom de rente verhoogd , nu naar 7%. De verwachting was dat de rente verhoogd zou worden van 6.5 % naar 6.75% .  Reden voor een nog sterkere renteverhoging is mede ingegeven oor de inflatieverwachting voor 2016 . Die verwachting voor dit jaar is dat de inflatie ca 5.4 % zal bedragen. Eerder was de Centrale Bank er nog van uitgegaan, dat de inflatie terug zou lopen naar een niveau tussen de 4.5% en 5% als de invloed van El Niño op de prijzen weg zou vallen.

De dollar wordt weer goedkoper momenteel en ligt nu weer onder de 2800 pesos. Dat heeft grotendeels te maken met de stijgende olieprijs die nu weer boven de 45 dollar is. dinsdag 26 april 2016

BrrrrrMorgen gezellig Koningsdag vieren. Winterjas en verwarming aan.
Ik kan me voorstellen dat op dat soort dagen in Nederland de animo voor de monarchie wat minder wordt en men verlangt naar een staatshoofd die in de zomer geboren is.  Wilhelmina was zo iemand.  Mark Rutte niet , want dat is 14 februari.  Geert Wilders zou in dat opzicht een beter keus zijn , die  is op 6 september geboren. Meestal is dan nog de verwarming uit.

In Medellin is het allemaal geen probleem , zolang het feest maar valt tussen 1 januari en 31 december.  Vandaar dat je hier soms de indruk krijgt dat het alle dagen feest is.