donderdag 23 juni 2016

Hoe de werkgelegenheid krimpt in de olie-sector


In december 2014 had Ecopetrol nog meer dan 53.000 werknemers (incl outsourcing).
In maart 2016 , dus nog geen anderhalf jaar later zijn dat er nog 28.000- Een daling van de werkgelegenheid met ca 48%.
En Ecopetrol is niet het enige bedrijf waar de werkgelegenheid is ingestort het afgelopen jaar.

 Ecopetrol is een oude man geworden: veel verleden , weinig toekomst.

Mujica: Colombianen moeten accepteren dat er nu gewapende lieden door hun achtertuin lopenDe oud-president van Paraguay , Pepe Mujica , heeft gezegd dat de Colombianen zullen moeten accepteren dat er gewapende lui door hun achtertuin lopen.
Dat is inderdaad het logisch gevolg van de nu getekende wapenovereenkomst.
Immers er is vrede , maar de FARC zijn niet ontwapend. Integendeel, daar is nog steeds discussie over.

Maar de Colombianen hebben nog meer te accepteren. Moordenaars lopen vrij rond , zonder ervoor gestraft te worden. Moordenaars (nog meer) in het Congres. En moordenaars die vrij en bewapend rondlopen in de achtertuin.
woensdag 22 juni 2016

Farc draagt nu de wapens zonder te schieten

Vandaag is een wapenstilstand afgesproken met de FARC.. Van Colombiaanse zijde was de jacht op de FARC al jaren afgesloten in opdracht van Santos, en met het akkoord dragen de FARC nog wel wapens maar schieten ze niet meer. Om het feestje te vieren is de grote democraat van het Amerikaanse continent Maduro, met zijn vriend en groot voorstander van de Mensenrechten Castro, die natuurlijk nog nooit iemand heeft vermoord,  aanwezig in Havana. Ook onze eigen minkukel Juanma is van de partij.

Santos is nu bang voor het referendum

Er worden vertegenwoordigers gekozen in een parlement en die worden geacht onze belangen op een integere manier te verdedigen. Met een referendum haal je de borrelpraat bij de discussie en kunnen welbespraakte lui met een grote bek het winnen.  Santos is van alles, maar hij is zeker niet welbespraakt.
Als Santos zo graag zijn vrede wil met bijbehorende Nobelprijs laat hem dan . Hij is gekozen door de Colombianen en dit is dus wat je krijgt, Dat hij allerlei wetten overtreedt, tot zelfs de Grondwet, dat is heel normaal. Tot een volgend president zegt dat het niet zo hoort te gaan. Het aantasten van de Rechtsstaat door een president beperkt zich in Zuid Amerika niet tot Venezuela of Suriname.

Nu Santos. Een paar dagen geleden heeft hij de mensen gedreigd met een oorlog door de FARC  in de steden als het akkoord wordt afgewezen. Verontwaardiging was de reactie. Een president hoort zijn volk te beschermen tegen geweld. Hij hoort er niet mee te dreigen. Een imitatie door Santos van Maduro.

Toen die opmerking verkeerd viel (andere ministers gingen vertellen dat hij dat niet zo bedoeld had) kwam Santos gisteren met een nieuw dreigement. De belastingen gaan omhoog als het akkoord wordt afgewezen.

Ik weet niet wat voor adviseur Santos heeft om dergelijke stompzinnige opmerkingen te lanceren. Er is geen reden bang te zijn voor het referendum. Hoogstwaarschijnlijk wordt het akkoord goedgekeurd bij het referendum : de meeste tegenstanders blijven thuis  Om naar een stembus te gaan moet men vaak een flinke reis maken. Die stembus staat praktisch nooit op loopafstand en men vind Bogota te corrupt om daarvoor 4000 pesos of meer te besteden.  Peilingen wijzen er voortdurend op dat het akkoord met ruime meerderheid wordt geakkordeerd. Maar de overgrote meerderheid van de Colombianen (bijna 70% volgens de laatste peilingen) vind de onderhandelingen met de FARC  zoals die gaan een slechte zaak. Dat verandert niet met dit soort stomme dreigementen over belastingverhoging.. De meeste mensen hier vinden het een schandaal dat de fARC 1800.000 PESOS per maand gaan ontvangen als het vrede is. Dat is 3 keer het armzalige minimum loon.

Peilingen zeggen dat het akkoord over de Vrede van Santos wordt goedgekeurd. Maar de uitspraken van Santos laten zien dat hij toch bang is voor dat referendum.  Dat laatste maakt het referendum alleen maar spannend, mijns inziens ten onrechte: de man in de straat blijft thuis en gaat niet stemmen. De grote winnaar van dit referendum is de thuisblijver.
Hoewel iets meer dan 4 miljoen stemmen voor het vredesakkoord volstaan , is het de vraag dat als een relatief gering aantal Colombianen ( zeg 10 miljoen mensen ) vooor dat akkoord gaan stemmen , of dat wel zo bevredigend is. Ik durf de gok wel aan dat Santos nimmer de meerderheid van de kiesgerechtigde bevolking achter zich krijgt. De meeste mensen gaan hier niet juichend op de banken staan vanwege dat akkoord.

maandag 20 juni 2016

GasflessenDe meeste mensen zullen ze wel eens gezien hebben: gasflessen achterop open vrachtwagens-
Een kennis van me , die toch echt een keer een goede bril zou moeten kopen, zag op de vrachtwagen allemaal militairen in de open bak staan. Nee het waren groene gasflessen.
Ook niet raar om te denken dat er militairen op die vrachtwagen staan , want in probleemgebieden dumpen ze gewoon een stuk of 30 goed bewapende militairen om de mensen een gevoel van veiligheid te geven.

Die gasflessen zijn er omdat een hoop mensen in de stad niet op het gasnet zijn aangesloten. Vaak omdat ze het geld ontbreekt om daarvoor de keuken geschikt te maken . Een hoop huizen zijn krotten en soms wil de EPM ook helemaal geen aansluiting geven omdat het huisje illegaal is neergezet.

En ook in de legale woningen willen de bewoners geen aansluiting omdat het geld ervoor ontbreekt. Vaak is het ook een zaak van onwetendheid : aansluiting op het gasnet is niet goedkoop, maar het gebruik van gasflessen is duurder dan via het net en het is ook een stuk veiliger en minder omslachtig want ze moeten wel iedere keer een volle fles neerzetten in je keuken.

Om hoeveel gezinnen het in Medellin gaat weet ik niet, maar in ieder geval gaat het minstens om vele duizenden gezinnen die nog met gasflessen werken. In het hele land gaat hety om ca 12 miljoen families die met gasflessen koken.

Maar nu wat moois: 20% van de hele handel in propaangas geroofd is . Dus als je een vrachtwagen ziet met gasflessen erop is er een goede kans dat het allemaal geroofde gasflessen zijn.


vrijdag 17 juni 2016

Het zogenaamde referendum over de Vrede van Santos

Update 18-6-2016

Er zijn vele redenen om Colombia af te voeren van de lijst van democratieën  op het  Amerikaanse continent. Verkiezingen zijn een farce : de corruptie is zo immens (met name in de kustgebieden) dat deze president zijn tweede termijn heeft verkregen door omkoping.

Maar nu dat referendum. Er zou een goedkeuring moeten zijn van het volk op de één of andere manier, dat was het uitgangspunt van Santos bij de aanvang van de  onderhandelingen. Er was de eis van de FARC dat er een grondwetgevende vergadering zou moeten komen , net als destijds bij M19 .  Ook de Centrum Democraten van Uribe waren daar voor.
Maar Santos dacht daar anders over. Hij zag de bui al hangen met discussies over netelige kwesties die in het akkoord waren opgenomen. Bijvoorbeeld over deelname aan de politiek door oorlogsmidadigers.  En Santos wilde daarom een simpel referendum. En terwijl de Grondwet dan een minimale opkomst van meer dan 50% vereist, schoof hij die Grondwet opzij en besloot dat als 4.4 miljoen mensen voor het akkoord zijn (en de meerderheid vormen) het akkoord is aangenomen door het volk. Een opkomst van 8.8 miljoen mensen voldoet. En het gaat dan om de simpele vraag ben je voor of tegen de Vrede met de FARC. Want als je tegen bent dan ben je voor de oorlog. Zo simpel is het allemaal volgens Santos. Over de inhoud van het akkoord geen woord. Want dan ga je discussiëren. En dat is wel het laatste wat moet gebeuren .

Welnu dit is dus een heel ander referendum dan bv in Nederland over het akkoord met Oekraïne , of over de Brexit. Nee hier drijft de president gewoon de spot met mensen die een andere mening zijn toegedaan.  Onlangs heeft hij gezegd dat hij ontzettend moet lachen om mensen die gaan stemmen tegen het akkoord. Bij Hardtalk bij de BBC werd hij ondervraagd over zijn vrede . En er was een moment dat hij begon te stotteren. Dat was toen de vraag werd gesteld wat hij zou doen als de meerdeheid van de bevolking ziu tegenstemmen. Tijdens het interview zei hij dat hij dan zou opstappen. Later werd gezegd dat er dan weer 50 jaar oorlog zou zijn. Respect voor een andere mening over de onderhandelingen met de FARC bestaat bij Santos niet. Het is zoiets als : degene die tegen is , is onze vijand. De vijand van de FARC en van Santos.

Maar het kan nog veel erger. Nu heeft Santos ermee gedreigd dat als het akkoord bij het referendum wordt afwezen , dat er dan een stadsguerrilla zou worden begonnen door de FARC.

De President dreigt dus met een oorlog van de FARC. Hij gebruikt dus de troepen van de FARC als wapen tegen zijn eigen burgers om zijn zin te krijgen.

Hierover is dus nu een enorm tumult ontstaan . De te verwachten reactie bleef niet uit: is dat de President van Colombia, die  er toch hoort te zijn om zijn eigen bevolking te beschermen tegen het geweld van criminelen? Nee deze president moedigt dat dus aan.


Nee zo had hij het niet bedoeld zegt hij nu. Men begrijpt Santos niet goed.
Maar Santos heeft het wel zo bedoeld: als je tegen stemt dan krijg je een enorme hoeveelheid geweld van de FARC op de straten in de stad.
Dom dom dom. Kenners van de FARC wijzen erop dat de FARC hier allang niet meer toe in staat zijn. Erger nog de bendes , bv in Medellin die ze met wapens ondersteunden opereren nu volledig zelfstandig en handelen naar eigen inzichten. Houden zich bezig met afpersing en drugs.
De president van een land behoort zijn volk te verdedigen, niet te bedreigen met geweld van terroristen of jeugdbendes. Dat was ook de teneur van de reacties alom,

President Santos was al zeer impopulair , slechts 15% van de mensen steunt hem  en zijn tegenstanders hebben nu na deze stommiteit weer meer munitie in handen gekregen  tegen Santos en zijn zogenaamde vrede.


woensdag 15 juni 2016

Venezuela : een onvoorspelbare buurman


Colombia en het Koninkrijk der Nederlanden hebben een gezamenlijke buurman: Venezuela. En de regeringen van beide landen hebben alle reden zich zorgen te maken over de ontwikkelingen in dat land.
Natuurlijk: de inwoners van dat land zelf hebben zich de meeste zorgen te maken over hun toekomst. Maar dat is iets dat ze over zichzelf hebben afgeroepen. Om  "Animal Farm " erbij te halen: ze hebben destijds een varken gekozen om de slechte boer af te zetten. Chavez bleek een varken in vermomming te zijn. Het socialisme van hem was niet meer dan een theater , waardoor hij en zijn trawanten het land konden leegroven en als bijverdienste de cocaïne van de FARC kon doorvoeren. Het vliegveld van Caracas is geheel in handen van de drugsgeneraals. En om het volk tevreden te houden gaven ze het gratis onderwijs , van een steeds slechter worden niveau , waarbij de beste onafhankelijke Universiteit in Caracas ieder jaar minder geld van de centrale regering ontving omdat ze zich beriep op haar onafhankelijkheid. (lees Basta con la Historia van Andres Oppenheimer) En gratis gezondheidszorg dat van erbarmelijke kwaliteit was en nu nog slechter is .

Maar het varken , en de zoon van het varken hadden bedacht dat eenmaal gekozen door het volk er geen reden was om af te treden. Het parlement werd machteloos gemaakt en nu bij de oproep van de oppositie om een referendum te houden over het afzetten van Maduro ,  zegt Maduro dat hij niet van plan is dit jaar af te treden.
En hoewel er 10 keer zoveel handtekeningen zijn opgehaald door de oppositie dan wettelijk verplicht voor een referendum trekken Maduro en de zijnen zich daar niets van aan : er is nog geen datum vastgesteld voor dat referendum. En het is de vraag of er überhaupt een referendum zal plaatsvinden.- Overigens was er ook met de handtekeningenlijst flink gerommeld want er waren heel veel handtekeningen ongeldig verklaard. Ook de handtekening van één van de leiders van de oppositie ontbrak terwijl hij toch echt zijn eigen handtekening had gezet op de mede door hem georganiseerde actie.

Maar desalniettemin: de mensen in Venezuela hadden gekozen voor deze lieden destijds en dus eigen schuld dikke bult. Ze zullen zelf hun problemen moeten oplossen.
Dat wil niet zeggen dat internationale organisaties als de OAS en UNASUR zich zouden moeten uitspreken. Maar hoe heldhaftig ze ook waren tegenover Honduras destijds (een boycott omdat ze de president hadden afgezet)  , tegen Venezuela hoor je weinig. Terwijl Maduro toch allerlei zaken doet die in vergelijking met de president van Polen de laatste bijna tot een heilige maakt.
Maar ja UNASUR wordt geleid door een maffia-vriendje, Samper . Samper was de grootste schande voor Colombia in de jaren 90 toen hij met behulp van het Cali-kartel gekozen was . Samper kreeg uiteindelijk geen straf omdat zijn vriendje bij Justitie daar van af zag. Wel voldoende voor de VS om Samper geen visum meer te geven . Een president die geen visum krijgt om de VS binnen te mogen komen.

Maar het gevaar voor Venezuela komt niet van buitenaf. Colombia heeft geen plannen het land aan te vallen en Nederland evenmin , want de piloot is ziek.
Maar ondanks het feit dat er dus voor Maduro niks van zijn buren te vrezen valt heeft het wel ca 520.000 personen onder wapenen . Een gigantisch leger dus terwijl er geen oorlog komt.
Maar kijken we naar de samenstelling van dat leger dan blijkt dat er ca 180.000 lieden officieel dienst doen in het echte officiële leger van de republiek. De rest wordt gevormd door milities. Milities die in wijken de dienst uitmaken.  Deze milities zijn trouw aan de partij van Maduro. Gewapend.
Het leger zal alleen een rol gaan spelen als de situatie nog meer uit de hand gaat lopen en ze echt een alternatief hebben voor Maduro. En dan is de vraag wat die milities gaan doen.

Voor de buurlanden is er een spannende tijd uitgebroken. En voor Nederland dreigt dat Aruba het Lesbos van de Cariben wordt.