donderdag 18 december 2014

Toerisme in en rond Medellín

Er is naar Europese maatstaven zeer weinig toerisme in Medellín. Het is een stad die nog ontdekt moet worden door de toeristen. Zeker de moeite waard bij een bezoek aan Colombia. Colombianen die ik ken vinden Medellín vaak de mooiste stad van Colombia. Bogota is ook mooi, maar het is daar nogal koud.
Medellín heeft een aangenaam klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Het heet dan ook de stad van de eeuwige lente. En de stad zelf is heel mooi om door te wandelen, met parken en leuke winkelstraatjes, pleinen met mensen die muziek maken. Dansen soms op straat.

Dat er hier weinig toerisme is heeft, vooral te maken met de gewelddadige geschiedenis van Colombia en die van Medellín in het bijzonder. De naam van de stad is verbonden met die van Pablo Escobar en het drugskartel.
Maar Medellín is veranderd, ten goede. De veiligheid is enorm verbeterd t.o.v. de jaren 90.

En er komen toeristen dankzij die verbeterde veiligheidssituatie.
Let wel op: veiligheid is een subjectief begrip , zowel in Nederland als in Colombia. Ik adviseer dan ook altijd aan mensen die hier niet bekend zijn en ook nimmer in een land buiten West-Europa geweest zijn hier de eerste keren niet zonder begeleiding de stad in te gaan. Er zijn hier een aantal dingen die je wel en die je niet kunt doen.

In de week van de Feria de las Flores zijn er circa 5.000 toeristen geweest. Een deel daarvan kwam uit het buitenland. Eigenlijk is dit (en de tijd rond de Kerstdagen) de belangrijkste tijd om als toerist in Medellín te zijn.
De mensen die hier komen zijn erg enthousiast over Medellín en de omgeving. De stad heeft veel te bieden, zeker in de tijd van de Feria.
Er is fraaie architectuur, soms zeer modern, en kunst, zoals de beeldentuin van Botero in het centrum van de stad.
De direct omgeving van Medellin is redelijk veilig voor toeristen.
Leuke plaatsen om te bezoeken: Santa Fé de Antioquia, Barbosa, Guatape, El Peñol, Fredonia, La Pintada. Om maar wat plaatsen te noemen. Er kan zelfs gekampeerd worden in Santa Fe en in La Pintada. In La Pintada heb je wel kans dat er soms een leguaan van anderhalve meter langs of in de tent loopt. Lijkt me erg gezellig. Juist met Colombianen op zo'n camping kan je de grootste lol hebben. Het zijn hartelijke mensen. Vroeg opstaan is er dan echter niet meer bij.

Andere attracties in de stad zelf: de Jardin Botanico, Parque Norte (meer voor de Colombianen zelf), Parque Explora (met fraaie aquaria). De "Cerros" (parken in de stad) worden nu door de gemeente beschermd, zo goed en zo kwaad als dat gaat.
Van de cerros is die van " El Volador" de grootste en zeker de moeite van een klim waard. Je hebt een mooi uitzicht over de stad en er zijn (stukjes) fraaie natuur. Helaas worden de cerros voortdurend bedreigd door lieden die andere bedoelingen hebben met de parkjes. Je ziet bv illegale hekken staan. Gewoon om zich grond toe te eigenen.
Ja het is hier overal een beetje het Wilde Westen.

En men is bezig de stad aantrekkelijker te maken, bv ook met wandelroutes langs riviertjes, bv de Ayura bij Envigado. Wandelen langs de Ayura is een aanrader: ook makkelijk met de metro te bereiken en een rustige natuurrijke wandeling naar een mooi park.
Tevens kan men nu vrij gemakkelijk aan een toeristische kaart van Medellín komen, gratis. Dat was er vroeger niet. Er zijn ook kleine informatiekiosken voor toeristen op belangrijke punten in de stad. Er zijn ook speciale toeristenbussen (Turibus), die langs alle belangrijkste attracties van de stad gaan. In de omgeving van Medellín is men van plan de trein weer te laten rijden naar Cisneros. Voor de mensen in de dorpjes daar een geweldige opsteker. En ook voor het toerisme, want zo'n reisje is erg mooi, zie ook mijn verslag naar Cisneros.
Gezien de enorm verbeterde veiligheid de afgelopen 6 jaar en de enorme inzet van de overheid op het gebied van het toerisme zie ik het toerisme de komende jaren verder gaan toenemen in en rond Medellín.

Turibus, Medellin

woensdag 17 december 2014

De rol van de vrouw in Colombia

De rol van de vrouw in Colombia is treffend. Dat is me in de loop der tijd hier opgevallen. Zodanig, dat ik er al lange tijd iets over wilde schrijven, mede omdat ik via reacties heb begrepen, dat er behoefte is aan informatie over de positie van de vrouw in Colombia.

Het beeld dat je krijgt van vrouwen hier is dat van zelfstandige vrouwen, die ook onder soms moeilijke omstandigheden feitelijk alles voor het gezin regelen. Of moeten regelen, bij afwezigheid van de man. En het kan zijn, dat de man er wel is, maar zich niet interesseert voor gezinszaken.

Er zijn veel één-ouder-gezinnen. 84% van de kinderen zijn buitenechtelijk. In Antioquia is van de zwangere vrouwen 10% onder de 18 jaar. En slechts 20% van de stellen zijn getrouwd. Dat is het laagste cijfer van de hele wereld. 45% van de mensen is ongetrouwd en heeft geen vaste relatie.  (bron Semana)

Maar ook bij "complete" gezinnen zijn de vrouwen de regelaars, de beslissers, de doeners, de verantwoordelijken. Juist niet alleen voor zichzelf, maar voor het gezin en soms ook verder: voor de familie.
De vrouwen zorgen voor de kinderen, de school, het geld voor de aanschaf van apparatuur als koelkasten enzovoorts. De inrichting van het huis. En ze zijn initiatiefrijk.

Een vriend van mij vertelde: in Colombia heerst het matriarchaat.
Dat stemt overeen met de indruk die ik had: maar dan wel beperkt tot het gezin. De politiek en al het geweld op straat: dat is vooral een mannenzaak.
De vrouw is degene die voor het gezin beslist. Bij de Indianen in Colombia (en ook elders) is overigens de man de baas, ook in het gezin. Daar is de vrouw wel ondergeschikt. Dit werd mij verteld. Doch dat geldt in ieder geval niet voor de Wahuu-stam in Guajira: de chef van een rancheria daar was een vrouw. En ze wekte zeker niet de indruk ook maar enigszins onderdanig te zijn aan wie dan ook. Ik kom hier later ( Guajira) nog op terug.


De man in Colombia zie ik helaas soms terug als onverantwoordelijk ten opzichte van het gezin. En ook veronachtzaming van vrouw en kinderen: hij gaat gewoon zijn eigen gang. Ja natuurlijk lang niet allemaal, maar wel een significante minderheid van de mannen. Het valt gewoon op. Onverantwoordelijk gedrag: men laat de vrouw in de steek voor andere lusten: drank, gokken en ook andere vrouwen. Het is geen schering en inslag hier, maar het valt wel op.

Dat wil niet zeggen dat door die rol van de vrouw alle problemen zijn opgelost voor het gezin. Integendeel. Juist het feit dat de man zijn verantwoordelijkheid helaas soms niet neemt of er domweg niet is, zorgt er ook voor, dat er kinderen zijn die een normaal gezinsleven moeten ontberen. Kinderen met ouders, die verslaafd zijn aan alcohol of drugs zijn geen uitzondering. De gemeente beschouwt dit als een groot probleem: de kinderen zijn de toekomst. En er zijn veel kinderen in Medellin.
Daarom zijn er specifieke kleinschalige hulpprojecten van de gemeente voor deze gezinnen.

maandag 15 december 2014

Waarom we nijlpaardvlees moeten eten in Colombia


Geschat wordt dat er momenteel circa 60-90 nijlpaarden zijn in de Hacienda Napoles en daarbuiten in de Rio Magdalena. Exact weten ze het niet. Onlangs zijn er een stuk of 12 nijlpaarden teruggebracht uit de rivier naar de Hacienda Napoles. En ik moet zeggen dat ze het een mooi verblijf hebben in de Hacienda. Een behoorlijk grote vijver , met een fraai uitzichtpunt voor de nijlpaarden op de bezoekers die daarvoor speciaal op een verhoging zijn gezet.   Maar het hekje dat ons bezoekers moest beschermen tegen aanvallen van  nijlpaarden was niet erg indrukwekkend. Dertig centimeter hoog een paar ijzeren draadjes aan houten paaltjes, dat was het hek. Daar wandelt zo´n beest gewoon doorheen als hij  een slechte bui heeft. En nijlpaarden hebben regelmatig last van een slechte bui. In Afrika worden er 250 mensen per jaar gedood door een nijlpaard. Daar wonen natuurlijk meer nijlpaarden dan in Colombia, maar in Colombia  gedijt het beest goed. Ze hebben geen vijanden en er zijn zelfs een stel minkukels die zichzelf als vrienden van het nijlpaard hebben opgeworpen in Colombia.

Als een nijlpaard zo groot als een mug was geweest en hele volksstammen met de één of andere enge oerwoudziekte had uitgeroeid, dan was er echt niemand geweest die er ook maar een zier om had gegeven als iemand met een vliegenmepper al die beestjes had kapotgeslagen.

Maar de nijlpaard is groot en je kan er leuke aaibare poppen van maken
Waarom worden er van die gemene rot beesten poppen gemaakt ?

Een beer is ook helemaal niet aaibaar. Mijn oom moest destijds in Canada snel naar zijn kano rennen voor zijn leven. Hij had ongetwijfeld van die rot beer verloren als de afstand tussen hem en dat beest iets kleiner was geweest. Helemaal geen prettige beesten. En nijlpaarden ook niet , meneer of mevrouw de dierenliefhebber.

Laten we er geen doekjes om winden en eindelijk de waarheid zeggen over deze allochtonen. Het zijn geen aardige beesten die hier helemaal niet thuis horen en alleen maar schade berokkenen aan de mooie flora en fauna van Colombia zelf.
Laten ze ze maar terugsturen naar hun eigen land. Kunnen ze daar rotzooi trappen.


Maar volgens mij is de allerbeste oplossing om ze af te schieten en het vlees aan de mensen in die arme dorpjes te geven die daar in de omgeving te lijden hebben gehad van die beesten. Die kunnen dan voor een paar jaar empanada´s gevuld met nijlpaardgehakt eten. Iedere dag, Twee nijlpaarden in één klap. Je hebt een oplossing voor de honger en je hebt een ongewenst element in Colombia uitgeroeid.


Het gaat zo goed met die nijlpaarden lees ik vandaag in Semana, dat er binnen 10 jaar circa 400 nijlpaarden in Colombia zullen leven. En binnen 20 jaar zijn het er 4.000.

Er zijn zo van die voorspellingen die me ergens doen hopen dat ik dat niet meer hoef mee te maken.


zondag 14 december 2014

VakantieHet is nu de grote vakantie in Colombia. Tot 2 januari zullen er een aantal blogs uit het verleden worden herhaald .


donderdag 11 december 2014

Alweer corruptie ontdekt in het legerEn er is alweer een schandaal in het leger. Nu bij de Quarta Brigada in Medellin. Een heel netwerk van corruptie waar ook nog eens 2 generaals bij betrokken zijn. Een stel militairen is opgepakt.

Aan de ene kant wordt dus de FARC getroffen doordat militairen ze  flink achter de vodden zitten. Maar ondertussen verliezen de FFAA (het Colombiaanse leger) de veldslag  want allerlei militairen van laag tot hoog worden opgepakt en achter de tralies gezet wegens hoogverraad (Gorgona) verkoop van wapens falsos positivos (nog steeds) en corruptie.  En één van de betere generaals (Alzate) is teruggetreden omdat hij ontvoerd werd.

Deze week zei iemand op de TV dat leger en politie de laatste jaren meer vertrouwen hebben gekregen van de Colombiaanse bevolking.
Ik ben het daar niet mee eens. Ja ze scoren in enquetes altijd hoog. Hoger dan bv leden van het Congres als het om aanzien gaat . Maar dat zegt meer over het Congres dan over het leger.
Gescheiden afvalDat de wereld kleiner wordt dat lijkt een cliché. Maar de realiteit is , dat je hier een hoop zaken zal teugvinden, die er in Nederland ook zijn. In Colombia leven we dus niet in bomen, eten we geen broodje aap en lopen we er allemaal bij in broek en overhemd. Dus ze dragen hier geen veren op het hoofd .

Je zal hier heel veel dingen tegenkomen die je herkent van thuis . 

En zo hebben ze hier ook gescheiden afval. Hier hebben we verschillende bakken voor glas en metaal,  plastic en papier en karton.
Maar nu zijn ze er in Bogotá achter gekomen dat uiteindelijk al dat afval, wanneer het opgehaald wordt , weer netjes allemaal door elkaar wordt gegooid.
Zelfs dat nemen ze over van Nederlandse gemeenten.
woensdag 10 december 2014

Nacional subkampioen Copa SuramericanaVanavond was het heel erg stil aan de overkant. En ook in de hele stad. Het was de belangrijke finale van de Europacup van Zuid-Amerika. Tussen het Argentijnse River Plate en Atletico Nacional

Het was heel erg stil , dus dat was teken dat Nacional had verloren. Met 2-0.
Maar hier zeggen ze dat ze subkampioen zijn. En dat is ook reden voor feest.