donderdag 29 september 2016

Artikel over en met FARC in NRC

Goed artikel vandaag in NRC. Mensen betrokken bij de FARC geinterviewd.
Ik herken dit soort verhalen van mensen die het geweld hebben meegemaakt .
Vreselijke verhalen. Bv een vrouw die in 1 klap haar 4 zoons kwijtraakte, toen ze ervan verdacht werden de FARC te hebben geholpen. Allemaal vermoord . En ja ze hadden ze geholpen met 1 telefoontje. Maar bedenk wel dat als ze dat niet hadden gedaan de FARC hun familie kapot had gemaakt. Zo gaat dat .

Wat je bv leest in het interview over de afwezigheid van de overheid in grote delen van het land.

En daar hadden de FARC of de para's het jarenlang voor het zeggen.  En nog steeds trouwens. Want als er iets kenmerkend is in ruraal gebied (en soms ook in wijken hier in de stad) dan is het wel de onmacht van de overheid.

Ook het feit komt ter sprake dat de FARC op een gegeven moment hun gedrag ging veranderen en zich ging bezig houden met de drugshandel en later ook de massale ontvoeringen, ook van burgers, zoals Ingrid Betancourt.

Lezen.

FARC ruziet met nieuwe openbaar aanklager

Martinez Neira, de nieuwe openbaar aanklager van Colombia heeft gezged dat de FARC duidelijkheid zal moeten verschaffen over het vermogen en bezittingen die ze hebben opgebouwd op illegale wijze. Niet alleen drugshandel. In Antioquia gaat het ook om de illegale mijnbouw, met name goud.
Martinez zegt dat het vredesakkoord niet in werking  kan tresen als de FARC daarover geen duidelijkheid verschaft.
Santos heeft eerder al gezegd dat de regering dat zal gaan onderzoeken.

De Economist beweert dat ze naar schatting 10 miljard dollar hebben in onroerend goed en investeringen. Investeringen met name in Colombia zelf in de transportsector.

De inkt van het akkoord is nog nauwelijks droog of de FARC, bij name van Santrich ("de blinde"), twittert dat de openbaar aanklager banden heeft met de paramilities.

In een eerdere fase hebben de FARC al laten weten dat ze niks hebben. Alles is op. En het lijkt mij niet waarschijnlijk dat ze plots het geld op tafel gaan leggen.

dinsdag 27 september 2016

Voor en tegen het akkoord , een generatiekloof?


Het grappige is dat ik nu van heel dichtbij zie dat een papa voor het akkoord gaat stemmen en die papa ziet tot zijn grote verdriet dat zijn dochter , die aan de overkant woont , een groot biljet op haar raam heeft geplakt met het woord : NO.

Dus  het idee dat jong voor het akkoord is en oud tegen,  dat slaat echt nergens op.
Natuurlijk was dat maar één voorbeeld. Maar toch: die dochter deed dat omdat ze op de Universiteit waar ze werkt allemaal tegen het akkoord gaan stemmen. Althans volgens de biljetten die overal op de ramen zijn geplakt. Allemaal met NO. 
Die biljetten zeggen natuurlijk niet alles. Lang niet alles. Net zo min dat alle standbeelden voor Marulanda in Venezuela iets zeggen over de populariteit van die man in Venezuela. Wie die man was? Ik durf te wedden dat veruit de meeste Venezolanen dat zelf ook niet kunnen zeggen. (hij was ooit de leider van de FARC). 

Is er zoiets als jong is voor het akkoord en oud is tegen? Je zou het wel vermoeden: de meeste jonge mensen nu hebben de ellende van de FARC , de terreur, de ontvoeringen en de bomaanslagen , niet meegemaakt.  Die ellende was van voor 2004 vooral. Toen de FARC oppermachtig was in grote delen van het land. Dat weten de ouderen nog wel. Het geweld van de FARC in de jaren daarna was beperkt tot enige gebieden in Colombia en het aantal moorden van de FARC was gering voor Colombia: ca 300 moorden per jaar (op de 12.000-15.000 per jaar in de afgelopen jaren).
Maar het vreemde is dat de ouderen die ik ken  lang niet altijd tegen zijn: ze denken ook weer aan de toekomst van hun kinderen .  En laten we wel wezen : 6.2 miljoen slachtoffers van de oorlog is veel, maar de meeste Colombianen (er zijn er een kleine 50 miljoen) zijn geen slachtoffer van de FARC.
Als het aan Santos persoonlijk zou liggen dan zou het plebisciet een fiasco worden .De meesten kunnen Santos niet zien.  Als je populair wilt zijn praat dan niet over die geweldige Santos met zijn vrede.  Je weet wat voor antwoord je krijgt.  Leugenaar, bedrieger, Pinokkio etc. Als je over Uribe sprak vroeger , wist je ook wat voor antwoord je kreeg: de beste president van altijd.

Maar de jongeren dan?  De jongeren die ik ken trekken zich voor een groot deel weinig van de verkiezingen aan.  Die zijn dagelijks met andere dingen bezig. Natuurlijk op Universiteiten ligt dat wat anders , daar wordt vooral aan politiek gedaan, zij het door een kleine groep die dan anderen weer pogen te beïnvloeden.  Maar de meeste jongeren zitten helemaal niet op een universiteit. Ze werken voor een bakker bijvoorbeeld of ze zijn werkloos. En hebben vooral hun eigen problemen met het volwassen worden. Ze zitten met een zwangere vriendin. Dat laatste is schering en inslag. Het geloof in politiek is hier gering. En dus ook geloof in Santos, of in FARC of in Bogota. Ik denk eerlijk gezegd dat iedereen die met Santos op een podium staat weinig respect krijgt van de meeste jongeren. Dat zijn de corrupte lui, de criminelen , die elkaar de hand boven het hoofd houden.

Die jongeren zal je denk ik ook niet snel in een stemlokaal zien. Natuurlijk ook omdat ze helemaal niet geregistreerd staan als kiezer. Want dat is verplicht. Dat is één van de oorzaken van de lage opkomst. Arme mensen gaan dus minder vaak naar de stembus dan rijke mensen. Want registreren kost ook geld. En als je verhuist zal je je opnieuw moeten laten registreren. En dat kost geld: reisgeld. De ambtenaar zit niet op iedere hoek. Vaak minstens 2 bussen die je moet nemen om er te komen. In Medellin. In rurale gebieden kan dat nog veel en veel gecompliceerder zijn.  Het is niet ongewoon dat mensen 2 uur onderweg zijn van hun huisje naar het centrum van de gemeente om zich te laten registreren. 2 uur heen en 2 uur terug. Heel normaal . En dat allemaal om te mogen stemmen. En voor het stemmen ben je die tijd ook kwijt. Er zijn zelfs veredas ( wijkjes buiten de gemeente) waar de mensen 6 uur onderweg zijn om in de gemeente te komen. Kosten zijn dan snel (heen en terug) ca 16.000 pesos of meer als het tegenzit. En dan nog eens dat bedrag als je gaat stemmen. Dat is gemiddeld 4% van het maandelijks inkomen (400.000 pesos in de stad) . Zou U gaan stemmen als U dat ongeveer (ongerekend) 60 euro zou kosten?

Het stemmen zal , net zoals in andere landen met referenda vooral gedaan worden door mensen die daar sterke gevoelens bij hebben en er het nut van inzien. Ik ben daarom ook tegen de referenda en alles wat erop lijkt. Uribe had destijds ervoor gezorgd dat de AUC werd ontbonden en die schoften de gevangenis in gingen.  Zonder een referendum. Niet nodig: hij was president en hij zorgde ervoor dat die club werd ontbonden. Deels geslaagd. Van de 50.000 man werden er ca 30.000 ontwapend . De rest ging verder met datgeene waar ze al mee bezig waren: drugshandel afpersing en kidnapping. Met de FARC zal het niet anders zijn. Ook bij hen zal een deel dat verdrag in de prullenbak gooien.

De sfeer is nu dankzij de uitstekende campagne van Santos met zijn media zo, dat een hoop mensen weinig nut zien om tegen te stemmen als er zoveel mensen voor zijn. En dat is precies de bedoeling. De tegenstanders krijgen nauwelijks enige aandacht in de media. En dat is al de tijd dat Santos aan het onderhandelen is, het geval.  Geen debat tussen voor en tegenstanders, althans niet de leiders van die standpunten. Geen eerlijke voorstelling van zaken over de voor- en nadelen van het akkoord.
Ik krijg hier Semana in de brievenbus met grote letters met SI erop. Zoals gezegd: Semana is 100% Santos. Onafhankelijke journalistiek?

En na dat zogenaamde plebisciet, blijven  er natuurlijk nog de hiaten in het akkoord. Wat gebeurt er met mensen die geen excuses aanbieden en niet de waarheid willen vertellen over hun misdaden. Bijvoorbeeld. Wat voor straf komt er dan?  Tanja mag een week lang het tuintje van Santos aanharken als taakstraf voor haar wreedheden tegen ontvoerde mensen?  En iemand van de FARC die zegt nooit iemand te hebben gemarteld , terwijl er bewijzen zijn dat dat wel zo was?  Mag die de grote was gaan doen bij Clara Lopez ? En wie komt er straks wel of niet in het Congres? Over de paragraaf Justitie bestaat dus nog veel onduidelijkheid. En ook over de politieke deelname : komen moordenaars ook in het Congres? Volgens de grondwet mag het niet. Maar  ja wat is de Grondwet eigenlijk meer dan een stukje papier?

" We gaan het zien"  zeggen ze tegenwoordig in Nederland.

maandag 26 september 2016

Wall Street Journal over het bedrog van Santos


In de Wall Street Journal een artikel van Mary O Grady over het bedrog van Santos met zijn vrede.  In het kort wordt verteld hoe Santos een jaar lang zijn onderhandelingen met de FARC geheim hield . En vervolgens hoe dat ook alweer ging met dat referendum dat niet doorging. Daarvoor was grondwettelijk een opkomst van minimaal 50% vereist. Dus veranderde Santos dat in een plebisciet waarover niets vermeld werd in de Grondwet.  Als er een kleine 5 miljoen stemmen (van de 33 miljoen stemgerechtigden) voor het akkoord zijn, dan is het plebisciet geldig en is het akkoord geldig. En nu dus de gigantische propaganda van Santos in de media die altijd en duurt en die er volgens haar ongetwijfeld toe leidt dat het akkoord middels dat plebisciet zal worden bekrachtigd.

Mijn toevoeging erbij: Santos heeft veel invloed op de media. Op het titelblad van de Semana van deze week staat met grote letters SI. Een goed voorbeeld van de niet zo erg onafhankelijke journalistiek bij dit tijdschrift . Een tijdschrift dat al jaren bezig is de populariteit van de Vrede van Santos op te vijzelen. En dit werkt want als dgl media (TV zender Caracol doet dat ook ) toch maar vooral de voordelen van dat akkoord benadrukken en er erg enthousiast over doen , dan hopen ze daarmee te bereiken, dat genuanceerde tegenstanders de moed opgeven . Het is nooit leuk om op een verliezende partij te gaan stemmen. Zo werkt dat. 


Ook de rol van Obama wordt erin bekritiseerd : alle mislukkingen met zijn zgn vredespolitiek . Het aardig zijn voor de dictaturen en terroristen door Obama , hetgeen niet tot de gewenste resultaten heeft geleid.  Libië , Venezuela, Rusland. In Libië is na ingrijpen van de Amerikanen (en Frankrijk en Groot-Brittannië) een chaos ontstaan. Het Venezolaans regime is alleen maar nog meer gekant tegen de VS, Putin gaat door met zijn oorlogsmisdaden, Cuba die nu nog harder optreedt tegen de dissidenten. Impliciet beschrijft ze hiermee het failliet van de buitenlandse politiek van Obama.
En nu dus vriendelijk doen tegen de terroristen van de FARC. Obama heeft ook goede dingen gedaan , maar de buitenlandse politiek is per saldo niet beter geweest dan dat van zijn voorganger Bush.

O Grady concludeert dat er van vrede in Colombia na 2 oktober weinig sprake zal zijn.  Andere bendes , zoals de ELN,  blijven bestaan en zullen zich versterkt zien door de instroom van ex-FARC-boeven.
Hier het artikel.

http://lat.wsj.com/articles/SB11704025548070953710804582336522718895382?tesla=y

vrijdag 23 september 2016

Beatrix heeft verkering

Hier  vanavond op  een roddelrubriek van de Colombiaanse TV. . Prinses Beatrix heeft verkering. Volgens de Colombiaanse tv is haar nieuwe vriend niet erg gezien bij de koninklijke familie. Ze vinden hem een opportunist.

Ik hou het niet allemaal bij wat ze er in Nederland over schrijven. Misschien wel niks. De verkering destijds met Claus las ik het eerst in een Frans roddelblaadje.

Ik hou U verder niet op de hoogte.

donderdag 22 september 2016

Het grote debat tussen Uribe en Santos is er toch !!!Hier wordt al weken over gevraagd in de media : waar blijft het Grote Debat over het akkoord met de FARC tussen Uribe en Santos???


Tot op heden had Santos geweigerd op deze vraag in te gaan. Hij heeft het natuurlijk ook veel te druk.

Maar eindelijk is het zo ver : hier is het grote debat tussen Uribe en Santos digitaal .

Vicky Davila is de leider van de discussie. Vicky was dankzij president Santos haar baan als sterverslaggever kwijtgeraakt , omdat ze nogal kritisch was over Santos.
Vandaar dat Santos in het begin van het debat Vicky nog vraagt naar haar vakantie nu.


Dit is Colombia dus ook, hier zijn dus journalisten als Vicky en die krijgen alle vrijheid om de spot te drijven met zowel Santos als Uribe. Althans op de sociale media. De reencauchados zijn ten tijde van Santos bij Caracol verdwenen, een zeer populair programma wekelijks waarbij met de hele Colombiaanse politiek de spot werd gedreven.  Santos kon er kennelijk niet zo goed tegen?
Weinig campagne van tegenstanders FARC-akkoord (?)


In kranten en op TV zie je weinig van de tegenstanders , zoals Uribe , over het akkoord met de FARC.
Dat klopt. Maar dat betekent niet dat er geen tegenstanders zijn , en ook niet dat ze allemaal met de armen over elkaar zitten.
Punt is dat Santos een groot deel van de traditionele media letterlijk in handen heeft. Semana, El Tiempo en Caracol. El Colombiano is traditie-getrouw altijd regeringsgezind geweest of dat nou liberaal of conservatief was.
De tegenstanders van het akkoord moeten het dus doen met campagne op straat. En ..... niet te vergeten de sociale media . En die zijn duidelijk niet in hanen van Santos , ondanks het feit dat hij tijd heeft om zo´n 20.000 tweets per dag te produceren met allemaal het woordje PAZ (vrede) in de tweet. En niet alleen van hemzelf, maar ook van zijn "mermelada" ofwel de lieden in de Senaat die allemaal achter hem aanlopen, omdat ze weten dat zo hun baantje van 28 miljoen pesos per maand (45 keer het minimumloon) verzekerd zijn. 45 keer het minimumloon , dat is omgerekend naar Nederlandse maatstaven ca 67.000 euro per maand !!!!!!!!!!
Daar zet je nog wel een vlaggetje van Colombia voor je op het bureau en zet je nog eens een tweet over de PAZ op twitter. Want meer doen ze daar niet. Wat ze meer doen, daar worden ze extra voor betaald. In Nederland heet dat omkoping, in Colombia heet dat politiek.
 
Dus van een evenwichtige campagne waarbij voor- en tegenstanders allebei aan het woord komen daar is absoluut geen sprake van. Behalve dan bij de sociale media. In hoeverre die van invloed zijn op de uitslag is onbekend. In ieder geval zorgde Facebook met Whatsapp ervoor dat jongere kiezers in Engeland wegbleven bij het Brexit-referendum. Dus dat kan nog interessant worden.

En natuurlijk presenteert Santos zijn akkoord met de FARC bij de Verenigde Naties en bij een glunderende Obama als een fait accompli. Obama die zich nog minder van Latijns Amerika heeft aangetrokken dan voorgaande presidenten.  Behalve dan met Cuba. Misschien wel zo verstandig allemaal.

Kijk zo doe je dat met een referendum. Laat zien dat de zaak allang beslist is en dat het internationaal wordt geaccepteerd .  Vandaar ook dat Santos er nooit over nagedacht heeft dat er een NEE uit het referendum zou komen. En natuurlijk waren er diverse peilingen waaruit bleek dat er wel forse tegenstand was (en is ) bij de bevolking: hij presenteert het als voldongen feit waar internationaal Colombia voor geprezen wordt.  En dat werkt  dus ook als een self-fullfilling prophecy bij dat referendum: de hele wereld accepteert het , dus de Colombianen zelf ook.
En hij presenteert zichzelf als de vertegenwoordiger van de "8 miljoen slachtoffers van de FARC" . Het wordt steeds gekker , nog meer slachtoffers. Hoe meer slachtoffers , hoe belangrijker Santos.
De laatste jaren waren er ca 300 moorden gepleegd door de FARC. Ca 2% van het totaal aantal moorden in Colombia.

De campagne van Uribe en de zijnen vinden plaats langs de deur  en op bijeenkomsten in zalen en op pleinen en Universiteiten.   En dat tegenover reclame iedere dag , voor ca 20% van de tijd in het journaal , voor de akkoorden met de FARC en het akkoord. De reclame voor het akkoord is vast onderdeel van het journaal. En dat heet hier dus journalistiek.
De mensen zijn suf geluld op de TV over Santos met zijn vrede.


De politiek in Bogota heeft in Colombia een heel slechte naam bij de bevolking.  Santos voorop. Het is een corrupt zootje en dat is het .  En met reden denken de mensen dat: het Congres van Colombia heeft in een onderzoek de eerste prijs gewonnen als het meest corrupte congres van het Amerikaanse continent.
En dat is ook een reden waarom veel mensen niet zullen gaan stemmen. En voor sommige anderen zal het ook reden zijn om de FARC hun zin te geven en ze het Congres in te sturen.