maandag 29 juni 2015

Putin had Chavez militair gesteund bij oorlog


Oud-president Mujica heeft verklaard dat Chavez hulp zou hebben gekregen van Putin als er een oorlog was gekomen met Colombia. http://www.eltiempo.com/mundo/latinoamerica/mujica-dice-que-socialismo-de-chvez-no-construy-nada/16015145?hootPostID=59d62d357d68a0176a94177ee6a83ff6

Destijds wees president Bush hulp aan Colombia bij een oorlog tegen Venezuela af waardoor het niet doorging.

Colombia had destijds alle reden om Venezuela binnen te vallen wegens haar steun aan de FARC.  Dat dat niet gebeurd is is te danken (of te wijten ) aan president George Bush.  En ondanks Putin.
Bedenk wel dat de president van Venezuela, Maduro, dagelijks scheld op Colombia en Colombianen en onlangs een via een decreet een stuk van Colombia heeft toegeëigend. Wat natuurlijk heeft geleid tot zeer scherpe protesten van Colombiaanse zijde.

Je kan er van uit gaan dat Putin die steun aan Venezuela niet heeft ingetrokken .
Maar dat zou voor Putin een avontuur worden met onduidelijke afloop.  Voor Maduro niet: een oorlog zou zijn einde betekenen.  Venezolanen zitten niet te wachten op een oorlog met Colombia.


Het klimaat in Colombia


Colombia is een erg groot land en dat merk je ook aan de weerberichten. Op het ogenblik zijn er zeer zware regenbuien in Norte de Santander . Zodanig dat huizen wegspoelen.

Maar hier in Medellin is het al wekenlang droog en warm. Zeg maar rustig dat dat al sinds eiind april zo is. Zelfs in de avond is het nog 28 graden celcius.

Als je hier op vakantie bent zal je in Medellin weinig last hebben van de warmte . Deze stad heeft één van de beste klimaten van het land. Barraquilla en Cali zijn veel te warm. Bogotá zal door een hoop Nederlanders als aangenaam worden ervaren , maar het is daar altijd een stuk kouder  .  En vooral in de nacht kan het ijskoud worden.

Het klimaat wordt hier overigens vooral bepaald door de hoogte waarop je je bevindt. Cali ligt in een laagvlakte en Barranquilla aan zee, dus daar is het heel erg warm vaak. En bovendien droog. Airco zou wel goed zijn.  
Bogotá ligt erg hoog, ca 2600 meter, dus daar is verwarming in huis aan te bevelen.

Medellín ligt niet te hoog en niet te laag (1600 meter) en dus is hier de temperatuur aangenaam , zo rond de 27 graden.

Ook op korte afstand kan je merken dat je in een ander klimaat terechtkomt. Ga je vanuit Medellin naar Guarne of Rio Negro , de berg op, neem dan altijd een jas mee en een paraplu. Overdag is het daar wel aangenaam maar na 4 uur in de middag wordt het kil.

Temperaturen boven de 35 graden, zoals straks in Nederland,  heb ik in Medellín vrijwel nooit meegemaakt. 34 graden was wel zo´n beetje de top. Maar dat is zeldzaam.

Voor mensen die hier gaan wonen misschien wel raadzaam om ook het klimaat waar je wilt gaan wonen goed te bekijken.  En let ook op de positie van het huis. Grote ramen zijn leuk voor het uitzicht, maar niet als er een brandende zon naar binnenkomt.


vrijdag 26 juni 2015

Curacao

Update 26 juni 2015

Vandaag, 26 juni, verscheen er een aardig artikel van dhr Gert Oostindie in NRC op de opiniepagina, over de Antillen. Aan te bevelen.

Feitelijk de kleine bovenbuurman van Colombia. Veel Colombianen weten dat niet. En andersom zijn er veel mensen die op Curacao wonen en zich onvoldoende realiseren dat Colombia vlakbij is .

Ik ben er geweest. Een paar uurtjes vliegen. Rechtstreekse vlucht vanuit Medellin. En dan sta je binnen no time op het kleine overzichtelijke vliegveld van Curacao. Aeropuerto Hato.
Ik raad bewoners van Colombia aan eens naar Curacao te gaan. Dat kan dus nu binnenkort heel gemakkelijk zonder visum. En andersom kunnen de Nederlanders daar gewoon met het Nederlandse paspoort zo overvliegen en kennismaken met een echt Zuid-Amerikaans land. Want Curacao heeft wel iets van Latijns-Amerika, maar heeft toch ook een  Nederlandse invloed.

En zag ik weer die raffinaderij van de PVDSA , van de chavistas dus. Met die gifwolken. Treurig. Toeristen hebben er meestal geen of weinig last van , als je tenminste niet op de verkeerde lokatie zit. Maar bewoners in een deel van het eiland wel. Want de raffinaderij staat pal naast Willemstad.
Het bedrijf zelf is van de socialisten van de 21 e eeuw. Dus dat betekent ellende. Want als dat soort mensen de macht krijgt, dan weet je zeker dat het milieu totaal geeen prioriteit heeft.
En wat Nederland tegen die gifwolken daar? Op het journaal zag ik een mevrouw uit Curacao het keurig verwoorden. Als er zich een ramp voltrekt in een Verweggistan, dan staan de Nederlanders gelijk klaar om dat land te helpen. Maar voor Curacao komt er geen helpende hand.
Ik ben er ook een beetje trots op, als ik zie dat er overal op deze wereld wel Nederlanders te vinden zijn, die zich inzetten voor mensen die niet het geluk hadden in een stinkend rijk land geboren te zijn. Dus je ziet bv water-ingenieurs in Antioquia, of grote blonde mensen met geadopteerde Colombiaanse kinderen in Medellin.

Die dame zei dat Nederlanders wel een ver weg land helpen bij een ramp. Maar Curacao, dat toch echt een enorm milieuprobleem heeft , dat laat de Nederlandse regering koud. Ik zie Ploumen wel een windmolen bouwen in Colombia . Weggegooid geld als je het mij vraagt. Maar Curacao helpen met de ellende van die gifwolken? Nee dus. Maar er is ook geen gemakkelijke oplossing. De raffinaderij zorgt voor vele duizenden banen.  En  de enige die het wilde hebben was Venezuela. Dat was nadat Shell werd weggejaagd uit Venezuela.

De Nederlandse regering zegt dat dat probleem met die raffinaderij op het bordje ligt van het eilandbestuur.
Maar dat vind ik wel erg gemakkelijk.

En nu wordt deze raffinaderij ook getroffen door de lage olieprijzen. De kwaliteit van de Orinico-olie is slecht en bij de huidige prijzen gaan de afnemers toch voor de betere kwaliteiten. En de lagere marges helpen het bedrijf ook niet om te investeren in de raffinaderij . En zeker niet in dure milieu-maatregelen.
Geschat wordt dat er ca 500 miljoen tot 1 miljard dollar nodig is om dit bedrijf weer concurrerend te kunnen maken. En dan heb ik het nog niet over de kosten van milieu-maatregelen. Maar de raffinaderij is van de Venezolaanse overheid. En zoals de meeste mensen wel weten hebben die al hun geld verbrast de afgelopen 15 jaar . Dus die gaan niks doen.- De Nederlandse regering gaat lekker achterin de bus zitten en wijst naar de lokale overheid van Curacao. Nou die zijn dus helemaal niet in staat om dat soort investeringen op te brengen.
Niet om het bedrijf te laten continueren op de middellange termijn en ook niet om de bewoners te beschermen tegen de kankerverwekkkende stoffen die ze daar produceren.

Het zou best wel eens kunnen, dat deze raffinaderij binnen een aantal jaren geheel instort. Dat kan komen door de veranderde marktomstandigheden . Een blijvend lage olieprijs. Waardoor broodnodge investeringen (ook voor onderhoud) uit zullen blijven. En in de tweede plaats zou een val van het socialistische regime in Caracas  , inclusief totale chaos aldaar, ook repercussies hebben voor de raffinaderij op Curacao.

Het wordt volgens mij tijd dat de denktank in Den Haag zich meer gaat bezighouden met (de naaste toekomst van) dit kleine en mooie eiland . Misschien kan de economie van dit eiland wel eens wat minder afhankelijk worden van deze raffinaderij. Dit is geen probleem van Curacao. Dit is een probleem van Nederland.

 http://curacaochronicle.com/columns/can-the-curacao-pdvsa-isla-refinery-survive/

De onderhandelingen met de FARC op dood spoor

Over de onderhandelingen zelf horen we helemaal niets meer. Ze zijn sinds de moord op 12 soldaten door de FARC in Cauca behoorlijk in het slop geraakt.

Ik herinner me nog vorig jaar dat Santos tijdens een bijeenkomst van Zuid-Amerikaanse landen vertelde aan de overige regeringsleiders dat ze volgend jaar, 2015 weer bijelkaar zouden komen en dat er dan vrede zou zijn in Colombia.

Santos heeft ieder jaar, vanaf 2012 , beloofd , dat er volgend jaar (of zelfs binnen enige maanden) vrede zou zijn. Eerst zou er vrede zijn in  oktober 2013. Dat werd uitgesteld naar begin december 2013. En daarna werd ieder jaar door Santos gezegd dat dit het jaar van de vrede zou zijn.

Na de moord op die 12 slapende jongens in Cauca door de FARC  is Santos opgehouden met het praten over het jaar van de vrede. Er wordt nu weer gezegd dat ze erover denken om er een tijdslimiet aan de besprekingen te verbinden. Onzin. Als je besluit om te gaan onderhandelen dan kan je niet van de tegenpartij verwachten dat ze zich iets aantrekken van een tijdslimiet. De FARC is de gesprekspartner van Santos. Er is een basis van gelijkheid. Ook dat is natuurlijk onzin: een club van nog geen 10.000 tot de tanden bewapende moordenaars die allemaal in de gevangenis thuishoren zijn gaan praten over de toekomst van Colombia. En dat was wat Santos wilde. En zo zal het gebeuren. Maar zonder voorwaarden.
Santos heeft impliciet al aangegeven dat 2015 niet het jaar van de vrede zal zijn. Een groot deel van de bevolking wijst de onderhandelingen nu af. Ruim 40% . En dat percentage is alleen maar gegroeid de laatste tijd. In 2018 zijn er weer nationale verkiezingen.  Dan zal blijken hoe de zaken staan. Als er dan nog geen vrede is , dan zal tijdens de verkiezingen over de onderhandelingen besloten worden.
Dat is over 3 jaar. En de FARC weet dat.
FARC-leiding verwacht opstand van het VolkIvan Marquez leider van de onderhandelingsdelegatie van de FARC in Havana heeft verklaard dat de mensen in Colombia moe zijn van de oorlog en dat voortzetting van de oorlog  zal leiden tot een opstand van het volk tegen de regering en het leger.
Ik moet de heer Marquez teleurstellen: die oorlog van hem en zijn maatjes speelt zich af ver van het dagelijkse leven van de overgrote meerderheid van de Colombianen.
Inmiddels leeft ruim 70% van de bevolking in stedelijke agglomeraties. Bogotá ca 8 miljoen mensen, Barranquilla ruim 2 miljoen, Medellín 3 miljoen, Cali 2.5 miljoen. En dan nog de andere minder grote steden waar de FARC ver weg is.

In sommige gebieden, zoals in Huila bij Garzon, Pitalito, de omgeving van Ituango etc daar hebben de FARC zeker macht. Macht wil overigens nog niet zeggen dat ze populair zijn. Maar dat was Pablo Escobar ook niet. Populair bij sommigen die er wat voor terugkregen. Maar voor de meeste mensen is het geweld van de FARC absoluut niet aantrekkelijk, Ook niet in die gebieden.  Je kan hooguit zeggen dat leger en politie ook niet populair zijn, net zo min als Santos en de zijnen.

Maar een opstand van het volk? Tegen het leger? Vergeet het maar. Dat zijn mensen die er wat bij te winnen hebben. Zoals de "cocaleros in Catatumbo. Cocaleros zijn mensen die voor de FARC de coca verbouwen. Dat zijn de mensen die inderdaad leger en politie weg willen hebben. Maar niet het hele volk van Colombia is cocalero.
 

donderdag 25 juni 2015

Falsos positivos, een zaak van het rechtAktueel in het nieuws zijn (wederom) de falsos positivos van Colombia.  Falsos positivos zijn mensen die vermoord zijn door het Colombiaanse leger. De militairen vermomden die burgers in uniformen van de FARC.  En zo leek het dus alsof de FARC weer een flinke klap was toegebracht. Het waren echter in het geval van de zgn falsos positivos  gewone burgers. Tot op heden zijn er een kleine 2000 falsos positivos door Justitie als zodaning onderzochte en erkend.
Het nationale leger is daarmee niet populairder geworden bij de bevolking. De schuld lag echter bij een stel perverse leidinggevenden die er alles voor deden een paar centen extra te verdienen want ze kregen er voor een bepaalde periode ook een premie voor iedere gedode guerrillero.   En daarnaast natuurlijk de roem van de "gevreesde" generaal .


Het voorkomen van falsos positivos was er allang in de jaren 90 (en wellicht ook daarvoor). Het was vreemd dat ik daarover in de berichtgeving van Human Rights Watch niets las. Geschiedvervalsing want het  was allang aan de gang vanaf de jaren 90 en wellicht daarvoor ook.
Dat werpt een smet op de publicatie van HRW.


Voor de commandanten was het altijd hun taak om zoveel mogelijk goede resultaten te boeken in de oorlog tegen de guerrilla. En het bewijs van gesneuvelde guerrilleros was een bewijs van een goed resultaat van het leger . En dat straalde dan af op de commandant. Dat is al sinds het begin van het conflict zo en dat gaat terug tot de jaren 50 zelfs.

Nadat in de tijd van president Samper (1994-1998) besloten werd een premie te geven aan de militairen die de guerrilleros wisten uit te schakelen nam ook het aantal falsos positivos toe. Dat was dus in de periode 1994-1998. Het was ook de tijd dat de paramiliairen meer macht kregen in Colombia. Paramilitairen die vuile zaakjes opknapten voor het leger.  Overigens zijn ook paramilitairen een vast onderdeel geweest van de Colombiaanse samenleving in de geschiedenis.
Al in de jaren 20 waren er paramilitairen. Mensen die bezittingen verdedigden tegen dieven en bendes. Colombia was het Wilde Westen waar enige vorm van gezag van de Staat ontbrak en ook nu nog vaak ontbreekt. Colombia is en was een groot land met een zwakke overheid. Vergeet niet dat de oorsprong van de politie en leger  ook in Europa begon met troepen van een graaf die zijn bezittingen verdedigde.  En wij noemen dat nu paramilitairen.
 De beloning aan commandanten van het leger voor het doden van guerrilleros was de grote prikkel in het veld om dan ook maar resultaten te laten zien door willekeurige jongens op te pakken, te ontvoeren, uniformen van de FARC aan te laten trekken en vervolgens te executeren.

Uribe is destijds gestopt met het geven van beloningen aan legercommandanten voor het doden van guerrilleros en is het aantal falsos positivos sindsdien gedaald.
Desalniettemin wil dat niet zeggen dat die beloning de oorzaak was van het moorden . De moorden werden ingegeven door de wil resultaten te behalen. En dan zijn er een stel perverse figuren  die dan een stel burgers oppakken en ergens in een greppel doodschieten voor de "eer" en voor het geld. Er zijn ook in het leger slechte mensen.

De falsos positivos zijn een schandaal voor het nationale leger. Het heeft ze een slechte naam bezorgd in Colombia. Ook al zijn de meeste jongen (dienstplichtig) helemaal  geen moordenaars . Maar er zijn inmiddels 4.000 ex-militairen gestraft voor het doden van Colombiaanse burgers.

 President Santos en de minister van Defensie , Villejas, hebben inmiddels hun steun gegeven  aan de door Human Rights Watch beschuldigde generaals. Santos zei dat hij niet kan toestaan dat de goede naam van het nationale leger wordt bevuild door dit soort beschuldigingen.

Maar ja Santos wil ook de moordenaars van de FARC vrij rond laten lopen.

Als je onrecht pleegt naar twee kanten is dat volgens de Wet van Santos ook een vorm van gerechtigheid. 


http://www.elcolombiano.com/colombia/paz-y-derechos-humanos/santos-apoya-a-generales-acusados-de-falsos-positivos-MK2194790dinsdag 23 juni 2015

Fiets in de metroAls experiment is Medellin vandaag begonnen met de mogelijkheid de fiets mee te nemen in de metro.
Een experiment want de metro is eigenlijk al overvol de laatste tijd. Dat komt grotendeels door het succes van de metro, Het is comfortabel reizen. Ook al moet je meestal staan (net als in de metroplus) de metro rijdt op een fatsoenlijke manier over de rails en de kans dat je op de grond valt is minimaal, want er zitten geen grote kuilen in de rails en er zitten ook geen dronken chauffeurs achter het stuur of als tegenligger.

Overvol door het succes van de metro en doordat er gewoon te weinig metro´s rijden. Ook buiten de spits is het vaak een gekkenhuis geworden nu.
Dat komt ook omdat de mensen de auto thuis laten staan oor alle wegwerkzaamheden in de stad. De Avida Oriental, Palacé en last but not least de autopista zijn allemaal omgeven door grote groene lappen textiel en hekken: afgezet voor al het verkeer. Straten in het centrum worden overal opengebroken vanwege de vernieuwing van het riool en door de aanleg van de tram . De werkzaamheden aan de tram schieten nu wel op.  En dan natuurlijk ook nog dat zogenaamde park langs de rivier dat ze aan het aanleggen zijn. Een park van cement met bomen erin.

En nu komen er ook nog (buiten de spits) fietsen in de metro.
Ik denk dat het een hoop kabaal om niets is. Zo ver bekend zijn er in deze miljoenenstad circa 6.000 fietsers. Nou is 6.000 een heleboel , maar voor een stad als Medellin met ca 3 miljoen inwoners is het heel erg weinig.

Dat aantal zal wellicht iets gaan toenemen. Studenten willen graag stukjes op de fiets rijden. Ook lekker goedkoop natuurlijk. Maar gezond is het beslist niet vanwege de enorme luchtvervuiling in de stad  en bovenal je zit continu in een enorm kabaal van bussen vrachtwagens etc. Dus ook heel schadelijk voor het gehoor. En niet te vergeten: fietsen is hier een gevaarlijke sport. Je bent behoorlijk kwetsbaar en dat geldt hier des te meer.
Ik raad het niemand aan. Alleen buiten de stad kan het te doen zijn, maar ook daar is het verkeer veel gevaarlijker dan in Nederland. Maar met de fiets in de metro zal je weinig gebeuren.