vrijdag 29 mei 2015

Herverkiezing drugshandelaar in SurinameHet zijn bijna onze buren: Suriname.

Ja vraagt je wel eens af hoe het toch komt dat in Latijns Amerika in vrijwel alle landen misdadigers aan de macht zijn. Veroordeelde misdadigers want Bouterse had de pech dat hij in Nederland veroordeeld werd voor zijn drugshandel. Al die andere figuren die hier de scepter zwaaien moet je met argusogen bekijken. Kirchner, verdacht van moord en  met haar door en door corrupte regime, Rousseff ( en vooral Lula), natuurlijk de gehele regeringstop van Venezuela, die allemaal witte neuzen hebben van de coke.  En allemaal corrupt .
En toch worden ze gekozen. OK de verkiezingen zijn niet altijd netjes. In Venezuela had de oppositie waarschijnlijk de presidentsverkiezingen wel degelijk gewonnen.  Maar dat is door fraude verijdeld.

Maar toch: de drugsbaas en nog niet veroordeelde moordenaar Bouterse is gekozen. Hoe kan dat?
Nou hij doet het goed voor de mensen. Er is betere sociale wetgeving gekomen. En economisch gaat het ook voorspoedig.
En natuurlijk: Bouterse heeft charisma.
De keuze van Suriname wijkt niet af van die in andere landen. En ja , je ziet de waterscheiding ook bij de FIFA. Europa versus de rest van de wereld. Blatter heeft zijn charme en zijn omkoopgeld. En dat laatste telt voor de meeste landen meer dan integriteit.

Een harde waarheid voor Europa (en de VS en Canada , die op dat gebied met West- en Centraal Europa te vergelijken zijn. Maar die andere 150 landen maken gewoon een andere afweging-  En daar regeren meestal de grootste schoften.

Natuurlijk zijn ze in Nederland en de VS ook niet allemaal brandschoon, maar hier gaan ze uiteindelijk wel voor de bijl ( met Nixon als beste voorbeeld).  The Open society van Karl Popper: alles is bespreekbaar alles is onderhevig aan kritiek in alle openheid. Ja hier zie je ze weer, die sociaal fascisten die geloven in een centraal-geleide maatschappij waarin de vrijheid van het individu van ondergeschikt belang is. Het eerste wat ze doen is beperking van de mediavrijheid en in de loop der tijd gaan ze meer en meer macht naar zich toetrekken. Zich marxist noemend, terwijl Marx juist een voorvechter was van de democratie en de open samenleving. Maar dan natuurlijk wel op basis van gelijkwaardigheid. En die was er niet in de tijd waarin Engels en Marx leefden.

Bij sommige (extreem-)linkse mensen leeft de gedachte zelfs dat Cuba een democratie is. Leon Valencia beweert dat met droge ogen. Het verband tussen democratie en rechtstaat wordt doodgewoon genegeerd. Tja Noord.Korea is ook een democratie. Het zijn terreur-reigems. Middels onderdrukking wordt iedere vorm van kritiek onderdrukt. Het zijn angst-samenlevingen. In extreme vorm ( Derde Rijk, Stalin, Rode Kmerh, Mao) is het een terugkeer naar de tijd van de beesten of de beestachtigheden.  De perfecte staatsterreur. En een dergelijk systeem kan heel lang blijven bestaan. En de Latijns Amerikaanse grond blijkt een uitstekende voedigsbodem te zijn voor dit soort sociaal-fascisme.


Van die open sociey, daar is in Latijns Amerika heel wat minder sprake van. Een fase natuurlijk in de (o.h.a. wrede ) geschiedenis van Latijns Amerika. Maar of het na deze fase beter gaat worden is zeer de vraag. En dat geldt ook voor het Suriname van Bouterse.donderdag 28 mei 2015

Eeuwige onrustIn Chili halen ze graag oude lijken uit de kast , of uit de grond. Allende is al een keer of 3 opgegraven . Iedere keer op verzoek van een stel linkse Allende-aanbidders die graag willen horen dat hij vermoord werd door de coupe-plegers van Pinochet.
Alle drie de keren bleek nadat het lichaam van Allende was onderzocht, dat hij zelfmoord had gepleegd. Zijn persoonlijke vriend en dokter was erbij toen Allende stierf. Die heeft van meet af aan verklaard dat hij zelfmoord had gepleegd.
Natuurlijk is dat laf in de ogen van sommigen. Maar het is niet anders ook al zouden de aanbidders van de man graag de geschiedenisboeken op dat punt veranderd willen zien.
Maar gelukkig is Chili niet de Sowjest-Unie /Rusland. Het is één van de best functionerende democratieën van Zuid-Amerika. En dat is niet dankzij Salvador Allende: die wilde iets heel anders voor Chili.

En nu is Pablo Neruda opgegraven.
Alweer. IN 2013 gebeurde dat ook.
Ook hier weer de aanbidders die zeggen dat hij vergiftigd was door Pinochet.
En in 2013 werden daar geen aanwijzingen voor gevonden.
En nu in 2015 is het lichaam van die man opnieuw naar boven gehaald en alweer is gebleken na onderzoek dat meneer Neruda gewoon een natuurlijke dood is gestorven.


Meneer Neruda kon mooie rijnpjes schrijven en was natuurlijk erg links. En die hebben altijd iets met verafgoding van dat soort foute mensen.   Net als Gabriel Garcia Marquez een salon-socialist. Links babbelen en rechts handelen. Als je wilt weten hoe hij was als mens moet toch eens dat boek lezen van Pauline Slot " En het vergeten zo lang"  


Pablo Neruda was een vreselijk mens. Dat heb je wel vaker met wereldverbeteraars . Die willen alles in de wereld verbeteren , behalve zichzelf. 

Ik begrijp ook niet dat de koningin van Nederland zo nodig naar het graf van die man moest gaan om daar bloemen te leggen. Ze deed dat in ieder geval niet namens mij. .

Ik hoop dat die aanbidders van Neruda nog vaak genoeg dat lichaam van die man laten opgraven , zodat hij na zijn dood nimmer rust zal vinden.
woensdag 27 mei 2015

Het gaat de goede kant op met de onderhandelingen in Havana


Bij een bombardement onlangs in Cauca is Jairo Martinez ook gedood. Jairo zat in de delegatie van de FARC van Havana maar was teruggekeerd naar zijn kamp zogenaamd om daar de mensen bij te praten over de situatie na beëindiging van het conflict.

Dat is er alvast eentje minder.

Tegen Jairo liepen 25 onderzoeken wegens ontvoeringen.


Derde Wereld goed vertegenwoordigd bij de FIFA

Wat hebben ze met elkaar gemeen.

1. Nicaragua, Venezuela, Brazilie, Uruguay,  etc. allemaal bovenbazen bij de FIFA
2. Allemaal 100% corrupt.

Gelukkig staat Colombia er niet bij. Maar dat is meer geluk dan wijsheid.

dinsdag 26 mei 2015

Agenda van de dialoog in Havana stelt niets voorLozano, één van de onderhandelaars van de FARC heeft verklaard dat Santos hun bij aanvang van de vredesbesprekingen in een brief heeft verzekerd dat over alles onderhandeld kan worden.


En wij maar denken dat het over vrede ging.

Hier de video
http://www.noticiascaracol.com/colombia/lozada-asegura-que-santos-les-dijo-que-no-hay-nada-que-no-se-pueda-negociar

Kortom Santos heeft zelf de deur wagenwijd opengezet voor jarenlange onderhandelingen over alles wat Colombia betreft met een extremistische terreurbeweging .
zondag 24 mei 2015

Piketty op Galapagos


Niet lang geleden vestigde ik er de aandacht op, dat je Westerse indices vrijwel niet kan toepassen op de economie van Latijns Amerika. Bijvoorbeeld het werkloosheidspercentage. Officieel is dat hier rond de 12%. Maar een groot deel van de mensen werkt in de informele sector. Die mensen worden niet meegeteld.
Bovendien speelt een groot deel van de economie zich af in die informele sector. Denk maar eens aan een van de grootste bedrijfstakken van de economie in menig Latijns-Amerikaans land, de drugshandel.
Daarnaast is ook het bezit,  het kapitaal, in deze landen nauwelijks vastgelegd. Geschat wordt dat ca 60% van alle grond in Colombia niet of onjuist in het kadaster is vastgelegd.Wat vrijwel altijd in het voordeel is van de grootgrondbezitters.

Hernando de Soto, peruviaans econoom, formuleert het zo:
Het probleem van het Westen in de 21e eeuw is het bezitloos papier. Denk aan de ondoorzichtige derivaten en de onbetrouwbare financiele instellingen die ze bezitten.
Doch overal elders aldus de Soto, is het probleem het papierloos bezit.
Van wie is de grond, wat is het kapitaal in een land en wie bezit het. Het tastbare kapitaal.
De strijd om dat kapitaal is hier in volle gang.

Als Piketty het heeft over het kapitaal, dan spreekt hij daarover als Fransman. Het is een Europese blik op de economie. Europa met haar Galapagos syndroom,  De rest van de wereld is geen west.europa.

Het is hier een strijd om het kapitaal, niet tegen het kapitaal.
vrijdag 22 mei 2015

Veranderde veiligheidssituatie in Colombia nu eenzijdige wapenstilstand FARC is beëindigd.Er zijn vanaf vandaag 10 departementen waar de veiligheid in gevaar is vanwege het besluit van de FARC-leiding om de wapenstilstand te stoppen:


  1. Antioquia
  2. Cauca
  3. Chocó
  4. Arauca
  5. Putumayo
  6. Huila
  7. Nariño
  8. Meta
  9. Caqueta
  10. Valle del Cauca
Voor wat betreft Antioquia zal dat zeker het geval zijn in het westen ( Urrao) , noorden (Uraba en noordwesten van dit departement en het uiterste zuidoosten, omgeving Sonson en Nariño (Ant. ) . Grofweg richting de kust is het voorbij Santa Rosa de los Osos gevaarlijk.Acties van de FARC daar zijn te verwachten-
  
Dorpen waar de FARC actief zijn geweest de afgelopen jaren, zijn o.a. groete delen van Uraba, Ituango, Briceño, Bellavista , Anori, (Puerto)Valdivia. Yarumal, omgeving Angostura , Amalfi. Het gaat hierbij om 2 onderdelen van de FARC die grote gebieden kunnen bestrijken. Totaal aantal mensen van de FARC in Antioquia wordt geschat op 1200-1500.  

Blijft Medellin daarbuiten? Nee. Ook in Medellín kunnen acties verwacht worden tegen politiebureau´s of standplaatsen van het leger . De Cuarta Brigada op de Avenida Colombia zal wel extra bewaakt gaan worden.    

In de andere departementen zijn regelmatig clashes geweest de afgelopen jaren tussen leger en FARC en waas het ook voor deze mededeling van de FARC vandaag onveilig. 


Overigens is de FARC danig verzwakt sinds Uribe de scepter heeft gezwaaid , dus een terugkeer naar de situatie van voor 2002 is voor de FARC niet meer mogelijk.  We hebben nu te maken met een FARC die aan slagkracht enorm heeft ingeboet, maar in heel Colombia altijd nog ca 8.000 man onder de wapenen heeft en daarnaast enige duizenden stadsmilities .