donderdag 24 april 2014

Pacho Santos: met uitspraak rechter ten gunste van Petro gaat Colombia richting Venezuela

Pacho Santos heeft gezegd dat met de uitspraak van een rechter ten gunste van Petro Colombia richting Venezuela gaat. Het is verzwakking van de instituties . Contracten met ondernemingen kunnen zomaar ongedaan worden gemaakt bijvoorbeeld, zoals met de vuilnisophaal is gebeurd.

Petro is ervoor beboet met 410 miljoen pesos, een bedrag van niks.
Maar het gevolg zal zijn dat ondernemers wel 3 keer zullen bedenken voor ze in Bogota gaan investeren.

Pacho:
Petro logró arrinconar a la justicia, reventar la institucionalidad colombiana, y aprovechar la crisis de la justicia, eso demuestra que a Petro solo le interesa lo que a él le pase y le interesa poco la democracia. Hoy en Colombia ningún contratista tiene seguridad jurídica, ningún empresario la tiene. Colombia navega en la incertidumbre y no hay confianza. Ese fue el camino que llevó a Venezuela al caos, Colombia comienza a andar con inmensos nubarrones por esa senda. Cuando uno escucha a los empresarios dicen que no están dispuestos a invertir un peso porque mañana cualquier alcalde puede terminar con sus inversiones de un solo plumazo

Nieuwe onderhandelingsronde met de FARCVandaag begint weer de zoveelste onderhandelingsronde met de FARC in Havana. Zo blijkt uit een klein bericht in El Espectador. Er is geen belangstelling voor. Niet bij de mensen en ook nauwelijks bij de media.
Want we horen er niks over behalve dan de gebruikelijke vuilspuiterij van criminelen als Ivan Marquez, die nu doodleuk verklaart dat ze helemaal niet in drugs handelen. Nou met dat propagandapraatje hoef je hier niet aan te komen. Zeg dat maar tegen de moeders van de kinderen die door de FARC zijn doodgeschoten toen ze handmatig cocaplanten verwijderden.

Met criminelen moet je niet gaan onderhandelen.
Dat zeg ik niet, dat zei Mockus destijds in zijn verkiezingscampagne voor president van Colombia 4 jaar geleden, toen hem gevraagd werd of hij met de FARC zou gaan onderhandelen. Hij was kandidaat voor de Partido Verde. Ik hoor het Peñalosa nog niet zeggen.
woensdag 23 april 2014

Carlos in Puerto SalgarAls je vanuit Medellin naar Bogota gaat via Puerto Triunfo dan zie je net na de brug over de Rio Magdalena een bordje met een pijl naar rechts staan, met de naam Puerto Salgar.
Puerto Salgar is geen toeristische trekpleister. Een dorpje aan de rivier, geteisterd door de warmte. Maar toevallig stopten we er op een zaterdag-namiddag. Het was nog drukkend warm om 18.00 uur.

Op de stoep voor de kerk stonden 2 jongens met een stuk of 8 doorzichtige plastic buizen gevuld met tja... met wat. Het leek op een soort wijn of port. Maar ja dit waren heel dikke buizen van 120 cm hoog en er zat dus makkelijk zo´n 20 liter vloeistof in. Nee dat kon geen wijn of port zijn , want driekwart liter wijn kost hier vlug 15.000 pesos (port is er hier nauwelijks) en dan zou je vlug op 2 en een half miljoen pesos aan inhoud komen. En 160 liter port, probeer dat maar eens bij elkaar te vinden in Colombia,
Dat klopte, want het was water met een kleurtje. Voor het trouwfeest zo vertelde Carlos, één van de jongens. Na mijn vraag vroeg hij gelijk waar ik vandaan kom. Want na 1 woord Spaans is voor iedereen duidelijk dat ik geen Colombiaan ben (en nooit zal zijn ook).
Toen ik het hem vertelde, zie hij gelijk : "Nederland". Met een duidelijke rrrrr. Hij had een tante die daar woonde.
Even praten en ik vroeg wat hij eigenlijk deed. Wel ik werk zo nu en dan voor die man daar met die winkel aan de overkant, vaak in het weekend om zalen in te richten voor feestjes. Dus voor trouwfeestjes of voor de Quinceañeras.
Nu wil het geval dat ik iedereen altijd vreselijk jong vind. Mijn tandarts is 25 vertelde ze, maar ik dacht oorspronkelijk dat ze nog maar net 18 was, omdat ze op een nogal tiener-achtige manier sprak met haar assistente over een feestje en haar vriendje waar ze het mee ging uitmaken.

Ik vroeg hoe oud hij wel was. Ik dacht 18, maar hij was pas 14. Ga eens staan dan, want je bent zo groot. En aan de manier waarop hij ging staan zag ik dat hij nog moest wennen aan zijn lengte. Dat lichaam was allemaal pas gegroeid, hij was groter dan ik, maar hij  moest er zelf nog aan wennnen. Duidelijk geen 18, maar wennend aan het eigen lichaam een jongen van 14 jaar- Geen gelijkenis met Adrian Mole van 13 1/3 jaar met pukkels, maar voor de rest 100% een puber.

Je zit dus op school? Was mijn volgende vraag. Nee, want mijn ouders zijn allebei dood. 
Dat sloeg in als een bom. Een minuut stil, voor de kerk, tussen de feestversiering.
Mijn vader was doodgeschoten toen ik 2 was. En mijn moeder werd niet lang daarna hard ziek en stierf op mijn 5e levensjaar- 
En wat dan?
Toen ben ik in huis gegaan bij mijn tante. En daar woon ik nu. Maar die wil niet dat ik naar school ga (dat kost geld, uniformen, schriften etc).
Ze zet me ´s-morgens om 08.00 uur op straat en wil me de rest van de dag niet zien. . 
En dan eens in de 2 a 3 weken heb ik een klusje en verdien dan 20.000-30.000 pesos-. 

In mijn hart wilde ik hem zo meenemen. Puerto Salgar is een dorpje van bijna niks, behalve die kerk dan. Wel een bibliotheek. Gezegd dat hij toch echt naar school moest gaan en dat dat erg belangrijk voor hem is
Probleem is ook dat zijn tante natuurlijk niet het geld heeft voor dat soort zaken. Eigenlijk ook niet het geld om zo´n jongen te onderhouden, maar dat wel doet omdat het de zoon is van haar overleden zus. .
Zo gaat dat vaak hier met adoptie. Totaal ongeregeld worden kinderen in families opgenomen. Families die er eigenlijk geen nieuwe kostganger bij kunnen hebben. Maar het alternatief: kind op straat (en uiteindelijk in een tehuis van de ICBF) dat willen ze voorkomen. Want in een tehuis dat is eigenlijk nog erger. Het is uiteindelijk toch je familie.

En zo zijn er duizenden , tienduizenden kinderen hier die opgroeien in heel lastige situaties. Bij Calos door het geweld en door natuurlijke dood van de moeder. Die natuurlijke dood komt hier ook meer voor, omdat gezondheidszorg in dorpjes vaak lastiger is. Je moet eigenlijk naar een ziekenhuis in de stad, maar hoe, wie betaalt het vervoer en wie zorgt voor de kinderen.

Carlos was communicatief sterk: hij was in staat mij in 10 minuten vertrouwen te schenken en zijn verhaal te doen. Het was emotionerend voor mij. En ik denk er nu , 10 dagen na dat gesprek, nog steeds aan.  Hij kwam opeens los en ik zag aan hem dat zijn hele verleden als kind weer aan zijn ogen voorbijging. Hij keek neer. Ik greep hem beet bij de schouders en drukte hem op het hart dat hij echt met mensen in het dorp moest gaan praten, dat hij naar school moest gaan en zijn bachillerato moest halen. Op zijn minst. Ik hoop dat ie dat doet.
Santos en Peñalosa mijden het debatDe vorige keer waren er debatten tussen Mockus en Santos. Vooral in de tweede ronde. Tot op heden mijden de 2 leiders , Peñalosa en Santos, in de peilingen deelname aan debatten.

Ik weet nog goed dat Mockus destijds zei dat hij nimmer zou gaan onderhandelen met criminelen. Dit als antwoord op de vraag of hij onderhandelingen met de FARC zou starten.
Ik was toen nog zo naïef om de positie van Santos als vanzelfsprekend dezelfde te kwalificeren. Zoals 90% van de mensen die op Santos gingen stemmen.

Zowel Santos als Peñalosa mijden het debat om missers te voorkomen. Voor Santos is dat logisch: hij was één grote misser en duikt voor alle onderwerpen vlug weg en schuilt achter een groot bord met VREDE erop.
Niks over de Colpensiones, de EPS, de mislukte hervorming van Justitie, de mislukte hervorming van het onderwijs, de armoede en de werkloosheid. Waar is die trein van Santos gebleven die zou zorgen voor werk werk werk ????? En wanneer komt die trein eigenlijk naar Buenaventura, die Santos beloofd had??

En Peñalosa moet ook stil zijn. Wat doet hij met steun van de Uribistas in de tweede ronde? Krijgen die baantjes? Bijvoorbeeld. En wat gaat hij echt doen met de grote onderwerpen???
Hij rekent erop dat hij met zijn mooie jongen-uitstraling met betrouwbaar grijs haar en mooie snor een eind kan komen.
Wat dat aangaat moest Mockus het van de inhoud hebben. Peñalosa van de uitstraling.

Nee de moedige kandidaten die wel in debat gaan zijn Clara Lopez (POLO), Oscar Ivan Zuluaga (Uribisten, CD) en Marta Lucía Ramírez (Conservatieven).

Ik zie trouwens opvallend veel propaganda voor Oscar. Die zie ik nog wel stijgen, hoewel hij een presentatie heeft als een baksteen.dinsdag 22 april 2014

Petro komt terugEen gerechtelijke uitspraak , zojuist gedaan, heeft Santos opgedragen Petro binnen 24 uur weer in zijn functie als burgemeester van Bogotá terug te plaatsen. Santos moet de uitspraak van de CIDH respecteren.

De zoveelste wending in het proces Petro.
Hoe dit gaat aflopen? Dat kan nog wel eens heel vervelend worden , aangezien m.i. nu de functie van Procurador in het geding is als dit zo wordt doorgezet. En nu komen ook alle andere veroordelingen van de Procurador in het verleden in een ander licht te staan. Wat bv met de veroordeling van Piedad Cordoba?

Of de stad Bogotá ermee gediend is, dat zal Petro en de CIDH een worst wezen.
En dan kan dus toch weer het referendum (voor of tegen Petro) doorgaan.
Let op vanavond aandacht voor de Dode Grote SchrijverJe wordt hier doodgegooid met programma´s over de Grote Dode Schrijver en Nobelprijswinnaar. Allemaal doodgraversgezichten op TV als ze de poen hebben dan staan ze ergens in Mexico. Maakt niet uit waar. Acapulco of Veracruz en sommige voor De Deur waarachter de Heilige Resten van de Grote Schrijver zich bevinden.
Dat is niet één TV-kanaal die zulke uitzendingen heeft. Nee het zijn vrijwel alle Colombiaanse kanalen. Ik heb zo langzamerhand een gruwelijke hekel gekregen aan die vent met die snor.

Zwaar geëmotioneerd berichten de verslaggevers over de vreselijke gebeurtenis dat een oude man van 87 eindelijk is dood gegaan. Zijn dood werd al ca 5 jaar geleden aangekondigd en toen woonde hij in Parijs.
Toen was ie Fransman. Later uit Barcelona ook een bijna-overlijdensbericht wat uiteindelijk ook niet doorging.

Als ze nou eens op TV 50% nee zeg 40% van deze aandacht, nee doe maar 10% van de aandacht zouden besteden aan de enorme armoede in dit land en aan de mensen die doodgaan niet van de ouderdom maar gewoon omdat ze geen goede verzorging hier hebben, nou dan zou dit land er echt een kans hebben, dat het erop vooruitgaat.
Maar wat kan nou de gemiddelde Colombiaan, die nog nooit een boek heeft gelezen, laat staan weet wat magisch realisme betekent, wat kan het deze man of vrouw nou schelen dat er een ouwe vent is doodgegaan in Mexico?


.


Nijlpaarden in Colombia


Onlangs ben ik weer eens in de Hacienda Napoles geweest. De finca van Pablo Escobar met zijn dierentuin.
Daar hebben ze nijlpaarden. Een aantal zitten inderdaad nog bij de finca . Tegenwoordig zitten ze in een hele grote vijver, die speciaal voor ze is aangelegd. Mooi aangelegd, dat moet ik wel schrijven, want lang niet alles in de Hacienda Napoles is mooi. Afschuwelijk en smakeloos soms. Maar die vijver, met een fraaie uitkijkpost is goed bedacht.
Ik telde een stuk of 12 hippo´s die in de royale vijver lagen te badderen.  In het stukje in de Colombiano zouden er 23 in het park zitten en een stuk of  30 a 40 erbuiten. Dat betekent dat er zeker 10 nijlpaarden aan de wandel waren.
Een paar weken geleden waren er meer dan 60 nijlpaarden in de Rio Magdalena geteld in een andere krant.
In ieder geval gedijen ze goed in de grote rivier.

Ik sprak met een meisje uit Doradal, het dorpje dat naast de finca ligt. Die finca is overigens een enorm gebied.
Maar in dat dorp horen ze zo nu en dan een zwaar gestamp en dan gaat er een waarschuwing door het dprp: KIJK UIT DE NIJLPAARDEN KOMEN ER AAN. De mensen vluchten dan de huizen binnen. Nijlpaarden zijn beslist geen aardige dieren.http://www.elcolombiano.com/BancoConocimiento/H/hipopotamos_lio_muy_pesado/hipopotamos_lio_muy_pesado.asp

maandag 21 april 2014

NostalgieNu zitten we bijna 4 jaar opgescheept met een Judas als president. Het doet me weer terug verlangen naar Alvaro.Die goeie ouwe tijd. Op zaterdagmiddagen naar zijn praatjes luisteren in dorpen waar burgers vragen aan hem stellen en verzoeken doen. Hij was dan rustig 4 uur lang (of meer) in gesprek met mensen. Iedere week. Ze noemden hem ook wel de 24-uurs president. Altijd bereikbaar en aan de slag.

Dankzij de vorige president Alvaro Uribe was de FARC in zijn regeerperiode gedecimeerd. De overgrote meerderheid van de Colombianen is die president dankbaar dat hij dat heeft gedaan. Hij beloofde toen hij begon aan zijn presidentschap dat het afgelopen was met de massale ontvoeringen van de FARC en dat de burgers in de nabije toekomst weer een dagje uit konden gaan zonder het risico te lopen ontvoerd te worden. En zo gebeurde het dat er in het begin van zijn presidentschap konvooien werden georganiseerd vanuit Medellin met honderden auto´s , bussen en motoren, begeleid door helikopters en militaire voertuigen ter bescherming. Zo gingen ze een fin-de-semana op vakantie. Bijvoorbeeld naar het strand van Turbo. Na 8 jaar Uribe was de veiligheid zo groot, dat er in grote delen van het land zonder groot gevaar kon worden gereisd.

In het verleden heeft de FARC de vader van Uribe ontvoerd, gemarteld en vervolgens vermoord. Zijn overblijfselen hebben ze teruggestuurd naar de familie in een klein roodgelakt houten kistje.

Vaak wordt gezegd dat Uribe door die moord op zijn vader zo kwaad was dat hij fanatiek was in het laten vervolgen van de FARC.
Hij had van mij best nog wat kwader mogen zijn. 


Wat beroemde Colombianen voor hun land dedenWat hebben Juanés, Shakira, Botero en Garcia Marquez met elkaar gemeen?
Ze hebben allemaal iets voor mensen in Colombia gedaan.


 • Juanés heeft een groot recreatief park laten aanleggen in Barrio Castilla, Medellin. Er wordt enorm veel gebruik van gemaakt, vooral door kinderen. 
 • Shakira doet heel veel voor kinderen. Met name in Barranquilla, de stad waar ze vandaan komt. 
 • En Botero heeft een schitterend park laten aanleggen in het centrum van Medellin met 23 prachtige sculpturen van zijn handen. Ook in het Museum zijn tal van kunstwerken van hem, allemaal geschonken aan de stad Medellin. 
 • Garcia Marquez heeft er voor gezorgd dat Castro nog meer wapens zond naar de terroristen in Colombia. Samuel Moreno was er één vanTijdens het presidentschap van Santos (2010-2014) heeft Bogota een waslijst aan burgemeesters gehad.


 1. Samuel Moreno tot 3 mei 2011 daarna afgezet door de procurador wegens betrokkenheid bij gigantisch corruptieschandaal) 
 2. Maria Fernando Campo  , burgemeester ad interim tot 8 juni 2011
 3. Clara Lopez tijdelijk burgemeester tot 1-1-2012
 4. Gustavo Petro tot 19 maart 2014 afgezet uit functie door procurador
 5. Rafael Pardo , burgemeester ad interim tot 21-4-2014
 6. María Mercedes Maldonado tijdelijk burgemeester tot.....

Hoogstwaarschijnlijk zal Santos in zijn regeerperiode (tot 7 augustus 2014)  nog een zevende (7e) burgemeester van Bogota meemaken . Analisten denken dat die verkiezingen in juni nog zullen plaatsvinden. 


Gabo was er één vanAl deze mensen hebben iets met elkaar gemeen?


 • Fernando Botero (beeldhouwer, schilder)
 • Shakira
 • Juanez
 • Gabriel Garcia Marquez
 • Falcao
 • La Toti (Sofía Vergara) 
 • Ivan Marquez
 • Don Berna
 • Simon Trinidad
Allemaal Colombianen die in het buitenland zijn gaan wonen. 

En wat hebben deze Colombianen met elkaar gemeen? 
 • Pablo Escobar
 • Francisco Santos
 • Juan Manuel Santos
 • Alvaro Uribe
 • Timochenko
 • Don Mario
 • Suso
Allemaal Colombianen die nog steeds in Colombia wonen of daar altijd gewoond hebben. 


Gabo dood (3) , commentarenDe commentaren van Colombiaanse lezers over de dood van Garcia Marquez zijn de moeite van het lezen waard:


 • Als het enige wat hij van Colombia heeft zijn cedula is, laat hem dan rustig in Mexico begraven worden. .Zijn literaire werken zijn een grootse verworvenheid. Maar hij laat een enorme schuld achter door zijn onverschilligheid voor het Colombiaanse volk en het strontarme dorpje Aracata  in het bijzonder. Daar heeft hij nimmer wat voor gedaan heeft. 

 • Alles wat ik weet over Gabo is dat alle Colombianen hem omarmen en . Een man die helemaal niks voor Colombia heeft gedaan en voor zijn arme dorpje Aracata nog minder. 

 • Wat een eerbetoon aan Gabo, en wat deed hij dan voor Colombia behalve kritiek leveren en vluchten?

 • De literaire werken van Gabo zijn geweldig, maar por favor hij is nu 8 dagen dood en jullie (de media) beschouwen hem nu als een God. De man is al meer dan 50 jaar weg uit Colombia en wil helemaal niks meer van Colombia weten. Ze mogen hem van mij ook in China begraven. 
Gabo dood (2)


We worden doodgegooid met allemaal reportages op TV over de dood van Gabriel García Márquez.

Waarom?
Nou hij is een nationaal symbool.

Waarom is hij een nationaal symbool?
Omdat hij de Nobelprijs heeft gewonnen.

Maar heeft hij ook iets voor Colombia betekend?
Nee, helemaal niks. Behalve dan die mooie boeken.

Hij was een vriendje van Castro. En dat was in de tijd dat Castro ongegeneerd wapens stuurde naar de guerrilla in Colombia om de medeburgers van Gabo dood te schieten.

Gabo was een soort van Harry Mulisch dus. Maar dan een Mulisch met een Nobelprijs. Volgens de Schrijver Mulisch was het volkomen ten onrechte dat de beste schrijver van Nederland volgens Harry Mulisch, namelijk de heer Harry Mulisch, geen Nobelprijs kreeg.

Heeft deze meneer Marquez eigenlijk iets betekend voor de Vrede in Colombia? 
Nee, nimmer. Hij was een optimist en dus geloofde hij in de oorlog voor een Betere Toekomst. Vandaar zijn vriendschap met de heer Castro, die er mede voor zorgde dat de afgelopen 30 jaar hier meer dan 700.000 mensen zijn gedood en 5.6 miljoen mensen moesten vluchten voor het geweld. . 

Was hij een Colombiaan? 
Nee: hij heeft bij zijn volle verstand gezegd dat hij Mexicaan is.

Gabo dood (1)We worden doodgegooid met TV over de dood van Gabriel García Márquez.

Waarom zo vaak nu op TV?
Nou hij is een nationaal symbool.

Maar waarom een nationaal symbool?
Omdat hij de Nobelprijs heeft gewonnen. Want de boeken lezen, dat is hier eerder uitzondering dan regel.

Maar waarom lezen mensen hier geen boeken?
Gewone boeken zijn duur. Zeg maar onbetaalbaar voor de grote meerderheid van de bevolking. Maar met een Spekman (iedereen gelijk, allemaal even arm, behalve Mathijs van Nieuwkerk) ben je er ook niet: de mensen zijn met andere dingen bezig dan lezen. Bijvoorbeeld werken, 6 dagen per week. En dan voor de kinderen zorgen. of de kleinkinderen.

En waarom lezen de kinderen dan niet?
Omdat ze buiten spelen leuker vinden. Het is hier altijd mooi weer. En omdat ze door hun ouders niet gestimuleerd worden te lezen, want die ouders lezen zelf ook niet.vrijdag 11 april 2014

VermistMeer dan 67.000 mensen worden hier vermist. Families vragen waar ze zijn. Soms al vele vele jaren vermist.
Maar hier geen grootschalige zoekactie zoals nu wel gedaan wordt voor de 239 passagiers van het vermiste vliegtuig.
Passief : dat is de grondhouding van de politie. Kennisje was vermoord, moordenaar gaf zich aan en de politie vroeg of hij morgen terug kon komen. Natuurlijk is die man vervolgens er vandoor gegaan. Daar word echt niet naar gezocht hoor. Overigens worden er wel grote misdadigers gevonden , soms. Soms hele bendes tegelijk. Maar dat aantal van 67.000 dat neemt alleen maar toe.

Als het Colombianen waren geweest in dat vliegtuig, dan was hier niemand gaan zoeken. Denk maar niet dat er hier ook maar 1 politieagent aan het werk is om vermiste personen te zoeken. Ik hoor er niks over. Politie doet trouwens heel weinig. Dat is een veelgehoorde klacht. Staan ook vaak eerder aan de kant van de bendes. Ook dat is een veelgehoorde klacht. FARC, maffiabendes, milities, politie: allemaal jonge knullen met min of meer dezelfde achtergrond (arme achtergrond, kansarm, lage opleiding).
Ze vonden de lichamen van de vermiste personen ze soms aan de oever van de Rio Medellin. De Rio Medellin wordt wel de grootste begraafplaats van Zuid-Amerika genoemd, omdat daar vele vele  lichamen, althans onderdelen van lichamen in gevonden worden.

Vaak liggen delen van lichamen langs de oever, (arme benen, rompen) want het is hier gebruikelijk dat de bendes de mensen eerst de lichaamsdelen afzagen met een motorkettingzaag alvorens ze te dumpen. Dat afzagen gebeurt terwijl het slachtoffer nog leeft.
De Soprano´s zijn er niks bij.


Colombia beschouwt zichzelf niet als land met slechte mensenrechten-reputatieColombia beschouwt zichzelf niet als land met slechte mensenrechtenreputatie. Althans dat is impliciet wat Angelino Garzon heeft gezegd op de WUF7


http://www.eltiempo.com/politica/colombia-protesta-por-informe-de-reino-unido_13819436-4

Colombia zou behoren bij de groep van 28 landen in de wereld waar het slecht is gesteld met de mensenrechten. En zit daarmee in de groep van Afghanistan Syrië en Irak.
Ik denk dat dat inderdaad een aardige kwalificatie is van de stand van zaken hier.
Ook hier worden vrijwel iedere dag mensen zuur in het gezicht gegooid, zoals in Afghanistan. Voor gewone mensen is er geen rechtsspraak en er vinden iedere dag zware misdaden tegen mensen plaats, zoals in Syrië.

Angelino Garzon zegt dat ze dan ook maar eens naar de situatie in Groot-Brittannië moeten kijken.
Daar is het ook heel erg. Ja hoor Angelino. Gekken, kinderen, dronken mensen en Angelino moet je altijd gelijk geven

Tja tegenover zoveel onnozelheid kan ik niet op. Of is het wat anders?
Ja het is wat anders: het hoort bij de Latijns-Amerikaanse cultuur vooral zichzelf op de borst te slaan en als er kritiek is meteen een jij-bak afgeven.

Overigens : er waren vorig jaar 7464 vermisten erbij gekomen in een jaar . In 2012 waren dat er meer: 7542. Geweldig hoor die mensenrechten hier.
http://www.eltiempo.com/politica/informe-de-la-cruz-roja-reporto-mas-de-7000-despareiciones-en-2013_13819295-4
Die mensen worden dus niet meegerekend in de statistieken van moorden. Meestal is 80% van die mensen vermoord. Geeft wel een iets ander beeld van de (on)veiligheid hier.

Totaal zijn er ruim 67.000 mensen vermist in Colombia-
En dan worden de vermiste kinderen die jaren her ontvoerd zijn door de FARC waarschijnlijk niet (meer) meegerekend. Ja je kan hier wel aan de gang blijven.

Maar nee: Colombia hoort niet in het rijtje van landen thuis waar het slecht gesteld is met de mensenrechten. Ook niet als je weet dat een heleboel mensen hier in een stadje wonen waar de maffia de baas is. Of in een dorp wonen zonder schoon drinkwater (slechts 30% van de steden in Colombia heeft schoon drinkwater) .
En in Colombia is het fantastisch gesteld met de vluchtelingen. Op dat gebied staat Colombia numero 1 in de wereld: 5.6 miljoen vluchtelingen.
Maar natuurlijk Angelino, je hebt helemaal gelijk hoor, het is hier veel minder erg dan in Europa.
Santos heeft geheime afspraken met de FARC ?Santos vertelt nu het verhaal dat hij een paar keer heeft getwijfeld of hij een aanval zou laten ondernemen op posities van de FARC waar Timochenko , de leider van de FARC, zich bevindt.

Een heel erg onhandig verhaal, want de President heeft als taak zijn land en zijn volk te verdedigen tegen terreur.
Hij heeft altijd gezegd dat de oorlog gewoon doorgaat tegen de FARC. Nou ja tegen de gewone jongens van de FARC dus. En dan alleen als het Santos zo uitkomt in het kader van zijn populariteit bij de bevolking.
Wellicht bestaan er geheime afspraken met de FARC dat ze de leiders in het veld met rust laten.
We weten het niet.

Ik denk niet dat deze uitspraken van hem veel goed doen voor zijn verkiezingscampagne. .
Het is gewoon weer de zoveelste stomme uitspraak van de man.

http://www.elcolombiano.com/BancoConocimiento/S/santos_ahora_duda_si_ataca_o_no_al_jefe_de_las_farc/santos_ahora_duda_si_ataca_o_no_al_jefe_de_las_farc.asp


woensdag 9 april 2014

Dia de las VictimasVandaag 9 april was het de Dia de Las Victimas van Colombia. Mensen in het hele land met witte ballonnen ter herinnering aan al die slachtoffers die vielen.

Totaal zijn er de afgelopen 30 jaar bijna 720.000 mensen op gewelddadige wijze om het leven gekomen.
De mensen zijn moe van al het geweld. Willen natuurlijk vrede van links tot rechts. Behalve de bendes dan en de zogenaamde guerrilla. En de loslopende criminelen.

In totaal zijn circa 6.3 miljoen mensen het slachtoffer geworden van het geweld in Colombia de afgelopen 30 jaar. Totaal 5.6 miljoen mensen moesten hun huis en haard verlaten vanwege het geweld. Tijdens het regime van Uribe nam het geweld spectaculair af. De FARC werd meer dan gehalveerd kwa omvang en de para´s (AUC) werden ontwapend, 50.000 man waarvan uiteindelijk ca 30.000 man inderdaad de bendes verlieten. De rest was inmiddels dood of zat bij andere bendes.


Uribe is destijds begonnen met de opzet van een wet voor de slachtoffers van het geweld, de voorloper van de Ley de Victimas. Santos zet het nu op zijn conto, maar het was Uribe die daarmee begon.
De teruggave van de grond gaat echter moeizaam. Sommige mensen die belangrijke functies hebben bij dat goede werk zijn vermoord. De afgelopen tijd zijn er ca een kleine 70 van die mensen vermoord . Vandaag weer één in Turbo. Hij had lijfwachten.Mensen i Turbo hadden al bedreigingen ontvangen van de Frente 57 van de FARC. Of zij ook verantwoordelijk zijn voor deze moord moet nog onderzocht worden.

In Boston (Medellin) staat achter het Teatro Pablo Tobon Uribe een museum voor de herinnering aan het geweld. Met foto´s en buiten namen van slachtoffers. Slachtoffers van de para´s, van de FARC etc.

Ondertussen gaat het geweld door. Echt afgesloten is de oorlog nog niet. Nog lang niet.


Uribe is overalVelen hebben bij de verkiezingen gedacht dat de Partido de la U. de Partido de la Uribe was. Alvaro dus.
Een heleboel mensen denken (nog steeds) dat die U. voor Uribe staat.

Zoals bekend wordt momenteel de WUF gehouden in Medellin. Alweer een U in een afkorting. In het Spaans de Foro Urbano Mundial  Maar dus niet het Foro Uribanisto Mundial.

Gift van Colombianen staat al 6 dagen bij Venezolaanse douane


Enige tijd geleden vertrokken hier vrachtwagens volgeladen met grote rollen drukpapier voor de Venezolaanse kranten. Het was een gift van o.a. El Colombiano en El Tiempo aan Venezolaanse kranten omdat hun papier op raakte.
Door het gebrek aan deviezen in Venezuela zijn de kranten namelijk niet meer in staat kranten uit te geven.

Al gelijk bij de grens met Venezuela begonnen de problemen. De vrachtwagens werden aan de kant gezet en mochten het land niet in op last van de douane. De grote spandoeken aan de zijkant van de grote "tractomulas" waarop stond o.a. Gift van de Colombianen moesten er worden afgehaald, wellicht niet alle vrachtwagens. Op andere staat: zonder vrijheid van drukpers is er geen democratie. Kijken of dat er op mag blijven staan.

En nu staan die vrachtwagens daar al 6 dagen bij de douane en ze zijn geen stap vooruit gekomen.En Maduro doet nog niks ondanks verzoeken nu van de Colombiaanse regering.

Maduro heeft een mooi middel om geen kranten te laten verschijnen: het papier is op. En dat feestje voor hem mag natuurlijk niet door een stel smerige Colombianen met hun giften verstoord worden.

http://www.eltiempo.com/mundo/latinoamerica/papel-periodico-para-medios-venezolanos-esperan-autorizacion_13805898-4


dinsdag 8 april 2014

BarbarenHet is hier gewoonte voor Palmzondag echte palmbladeren te gebruiken. En er is al zo weinig groen.
En dan nog erger. Er mag in deze tijd geen vlees gegeten worden voor de gelovigen en raadt eens wat ze dan maar eten..... Schildpadden. Er wordt volop op zeldzame schildpadden gejaagd in Choco. Zijn goud waard om ze op te vreten. En hoe krijgen de jagers ze te pakken??? Nou door het bos in brand te steken.

En zo zie je dus hoe barbaars sommige mensen hier zijn.
Er is in deze tijd volop handel in wilde dieren. Slangen, papegaaien, ara´s , noem maar op, allemaal voor die Semana Santa.
Politie controleert wel extra, maar dat zet echt geen zoden aan de dijk.

Droog , warm en de zoveelste brandMedellin was vandaag weer droog en warm. Erg droog want er was hier in dit deel van de stad vanaf een uur of 9 in de ochtend geen water. Vanavond om 19.00 uur zal er weer water zijn zeggen ze.
Of dat waar is dat moet je maar afwachten-.
In de stadjes langs de kust is het veel beroerder dan hier. Daar is vaak geen schoon drinkwater en nu helemaal niet. Soms al 30 jaar niet. Vroeger was t er wel, maar de rivieren in Colombia zijn meestal vervuild. Dankzij die fijne mijnbouw. De slurpen al het water op. En de grootgrondbezitters ook, want vaak zijn daar de velden wel groen, omdat ze riviertjes hebben omgeleid naar hun gronden. De arme boeren hebben dan het nakijken. De ramp in Casanare met tienduizenden dode capubaras is daar het gevolg van . Eerder nog door het wangedrag van die lui, dan door de verandering van het klimaat.

En nu is er brand uitgebroken hier achter de flat. De zoveelste brand in dit kleine "natuur"gebied. Eerder per ongeluk dan expres dat dit nog natuurgebied heet, want dit is de vierde grote brand in 2 jaar tijd.  De meeste branden worden hier aangestoken. Respect voor de natuur is ver te zoeken.
Ook chavistas komen nu in verzet tegen het regime


Hoewel je altijd een slag om de arm moet houden bij berichtgeving uit Venezuela (propaganda van beide kanten) begint het erop te lijken dat de mensen die hun werk hebben gekregen dankzij de chavistas nu zien dat ze belazerd worden.
http://www.canalntn24.com/videos/sindicalistas-chavistas-arrechos-con-el-gobierno-por-robo-de-sus-prestaciones-creen-que-somos-127820

Animal Farm ten top. De gemene corrupte boer mag weer terugkomen: altijd beter dan het varken dat nu de baas is.