woensdag 2 september 2015

Opgravingen in La Escombrera leveren niets opEr is nu een maand gegraven in La Escombrera om te zoeken naar de overblijfselen van mensen die daar vermoord zouden zijn. Experts hadden tevoren al gezegd dat deze zeer kostbare operatie zinloos zou zijn, want de kans dat er iets gevonden zou worden was nihil.
En zo is het dus nu ook. Wel wat dierlijke botten en kledingstukken, maar voor de rest niets.
Het geld had veel beter besteed kunnen worden aan een gedenkteken op die plaats voor alle slachtoffers in San Javier in de periode dat de bendes van de FARC, ELN en AUC er heersten.


Het einde van UNASUR in zicht?UNASUR en OAS zijn beiden verworden tot mantelorganisaties van Cubazuela.
Die constatering heb ik al vele jaren geleden gemaakt t.a.v. UNASUR toen Colombia ook overhoop lag met het regime van Venezuela.
Venezuela heeft vrienden in die organisaties die precies zeggen wat de grootste schreeuwlelijk wil, namelijk dat Venezuela op alle fronten zijn gang kan gaan. Bijvoorbeeld het steunen van terreur-organisaties als de FARC , zowel logistiek als militair.
En nu is het Santos misschien ook een beetje duidelijk geworden. De UNASUR is er voor sommigen . Bijvoorbeeld om Honduras buiten spel te zetten toen de president van dat land werd afgezet omdat hij dreigde ongrondwettelijk het land aan Chavez uit te leveren, maar dezelfde organisatie doet niets als het gaat om massale uitzetting van mensen op basis van nationaliteit.

Santos heeft inmiddels een uitnodiging van UNASUR om over de problemen te komen praten, afgewezen. Logisch, want UNASUR spreekt geen enkel oordeel uit  over de wijze waarop de Venezolaanse gezagsdragers de Colombiaanse bevolking op haar grondgebied mishandelt, haar huizen sloopt en ze allemaal zonder rechtspleging als misdadigers behandelt.

Santos zoekt het nu op het niveau waar minder criminelen het voor het zeggen hebben en dat is dus bij het Internationaal Strafhof, de Verenigde Naties en de CIDH , de Inter-Amerikaanse Mensenrechten Commissie.

Het is een opmerkelijke stap van Colombia om feitelijk UNASUR buiten spel te zetten. Maar terecht. Ik denk ook dat als Colombia dit juist speelt UNASUR opgedoekt kan worden , want Colombia is zeer zeker niet het enige land dat baalt van het UNASUR zoals dat nu opereert.  UNASUR is een club als de OAS maar dan zonder Amerika en Canada en dus met regels waar nergens het woord mensenrechten zal zijn te vinden. En daarom kunnen moordenaars vrolijk gaan feestvieren bij bijeenkomsten van UNASUR. Bouterse bijvoorbeeld.  Suriname had vorig jaar zelfs het voorzitterschap.  Geen probleem.

Het is niet meer dan een club van presidenten die zichzelf door die bijeenkomsten in de schijnwerpers kunnen zetten voor het publiek.
Een kostbare bijeenkomst die nooit tot iets heeft geleid.

Onlangs was er in de Senaat een discussie of het nog wel wenselijk was dat Colombia lid bleef van UNASUR. Opmerkelijk was het totale gebrek aan enthousiasme voor deze organisatie bij de meerderheid van de leden. En dat is ook iets waar Santos rekening mee moet houden. Opmerkelijk is dat oud-president van Colombia Ernesto Samper nu secretaris-generaal is van de club. Maar hij had goede papieren voor deze functie: bij zijn campagne voor het presidentschap in de jaren 90 werd hij er van beschuldigd geld te hebben ontvangen van het Cali-kartel.
Samper is overtuigd Chavista en stond ook regelmatig op het balkon in Caracas naast Chavez. Hij heeft dus ook geen enkel probleem met de deportaties.dinsdag 1 september 2015

Salaris Congreslid weer omhoogHet salaris van de Congresleden (senaat en kamer van afgevaardigden) gaat met terugwerkende kracht omhoog met 4.66% naar 26.9 miljoen pesos. Het minimumloon van een Colombiaan ligt op iets meer dan 600.000 pesos.  Een congreslid verdient dus 45 keer het minimumloon.

Het minimumloon in Nederland is 1507 euro per maand. De schadeloosstelling voor een Kamerlid bedraagt  € 7311,56  per maand. Iets minder dan 5 keer het minimumloon.
Met andere woorden als we in Nederland het Colombiaanse systeem gaan toepassen dan zou een Kamerlid ongeveer € 67.815,00 per maand gaan verdienen. En eigenlijk zou het nog ca 40% hoger moeten zijn, want gemiddeld verdienen Colombianen lang niet het minimumloon: een hoop (kleine ) werkgevers hebben daar maling aan. En bovendien werkt een groot deel van de Colombianen in de informele sector (snoepjes verkopen in de bus) en daar ligt het inkomen beduidend lager.

Andersom: als we de Nederlandse verhoudingen zouden toepassen op Colombia dan zou een Congreslid in Colombia met ca 3 miljoen pesos genoegen moeten nemen. En natuurlijk afzien van alle ondoorzichtige commissiegelden en alle gelden verdiend uit corruptie. Die inkomsten zijn soms een veelvoud van de 27 miljoen pesos die ze al gratis voor niks verdienen.

Een geruststelling voor de FARC-leiding: ook zij krijgen al dat geld straks. Ze zijn al multimiljonairs met hun drugsgelden , ze krijgen er nog een aardig zakcentje bij ook.


Justitie onderzoekt mogelijkheid het regime van Venezuela voor het Internationaal Strafhof te dagen


Santos heeft vandaag verklaard dat hij opdracht heeft gegeven aan Justitie om te onderzoeken of het regime van Venezuela voor het Internationaal Strafhof in Den Haag kan worden gedaagd.

Even dacht ik dat hij het over de FARC had die naar het Internationaal Hof zouden moeten worden aangeklaagd. Maar nee , het vermoorden van 220.000 Colombianen schijnt niet zo erg te zijn voor Santos als het uitzetten van Colombianen.

Natuurlijk wens ik hem veel succes met zijn onderzoek.
UNASUR gaat een commissie instellen en de OAE stuurt ook iemand naar de grens. Maar geen veroordeling van het regime in Venezuela.
Zo is het hier gesteld met de regeringen in Zuid-Amerika. Allemaal boeven.
De ene een nog grotere boef dan de ander .
Een regiem kan gewoon een deel van de bevolking het land uitzetten zonder dat er ook maar enig protest klinkt. In Nederland staat het land al op zijn kop als er één kind wordt uitgezet , in Venezuela , dat o zo linkse land heeft de afgelopen weken duizenden kinderen uitgezet inclusief baby´s. De meerderheid van de uitgezette Colombianen zijn minderjarig.

Het ergste vind ik nog de sfeer die in dat land door het regime wordt geschapen. Een anti-Colombia-sfeer.
Zijn er dan geen lichtpuntjes?
 Ja zeker. Burgemeesters van diverse Venezolaanse steden (waaronder Caracas ) zijn momenteel in Medellin voor een conferentie en deze hebben hun afschuw uitgesproken over de (mis)daden van het huidige regime in Venezuela t.o.v. de Colombiaanse bevolking. Caracas heeft al jaren een burgemeester van de oppositie gehad. De laatste burgemeester zit in al een tijd in de gevangenis. En daar doet de OAE noch UNASUR iets aan, want dat is een zaak van Maduro. En bij de OAS en UNASUR mag Maduro alles doen wat ie wil.
Zo gaat dat in Zuid-Amerika.

Overigens houdt Colombia de mogelijkheid open om uit UNASUR te stappen. Maar eerlijk gezegd geloof ik niet dat Santos dat vlug zal doen. Want hij wil koste wat kost niet polariseren.
Inmiddels wordt ook de grens bij Zulia (Maicao) afgesloten. Ook Colombianen met een Venezolaans cedula staan nu bij de grens en worden tegengehouden door de Venezolaanse politie.
Kortom de zaak escaleert nog steeds , stapje voor stapje.


maandag 31 augustus 2015

FARC: de vrede is nabij en Santos verzint een truc?


Namens de FARC heeft Ivan Marquez gezegd dat de vrede nu zeer nabij is . Er schijnt een akkoord te zijn over de paragraaf van de bestraffing. Moet ook wel, want de FARC wil de gevangenis niet in en Santos heeft al diverse keren gezegd dat ze er allemaal met een taakstrafje van af komen. Zeer nabij , maar volgens analisten zal dat nog wel een paar maanden duren.

Vraag voor Santos en zijn vriendjes is natuurlijk wel hoe ze daar mee wegkomen als ze het voorleggen aan het volk. Want Santos heeft gezegd dat op de één of andere manier het volk erover geraadpleegd moet gaan worden.  Een referendum? Nou dat hoor ik de laatste tijd niet meer zo vaak. Logisch ook , want dat volk waar Santos het over heeft is helemaal niet zo te spreken over het feit dat de FARC-criminelen niet de gevangenis in gaan . Een kleine 80% wil dat ze gewoon net als andere misdadigers daarvoor hun straf krijgen. En deelname aan de politiek is ook niet echt populair bij dat volk van Colombia : ruim 80% ziet het niet zitten dat moordenaars gratis zetels krijgen in het Congres.

Santos had het enige tijd geleden over een "Congresito" dat over het resultaat zou gaan spreken.  Hij wil zelfs het Congres vermijden.

 Nog niet lang geleden had ik Santos nog wel een goede kans gegeven met een referendum over een vredesakkoord. Maar de stemming is nu wel omgeslagen is mijn indruk. Waren de Colombianen voorheen nogal apathisch als het over Santos en zijn FARC ging, nu is er meer en meer kritiek die ik hoor van mensen. Ik denk dat de grote omslag kwam toen de FARC 11 soldaten in hun slaap vermoordden met tientallen granaten op hun slaapplaats.
En daarna het ongeloofwaardige gezwabber van Santos. Er mocht weer gebombardeerd worden . Maar daar werd al heel snel een punt achter gezet , terwijl de lijken van die jongens nog maar net begraven waren.
Erg ongeloofwaardig allemaal.

De stemming is nu erg anti-Santos. Hij doet ook helemaal niks op andere fronten. En mensen zien dat alles duurder wordt. En hij doet bv niks aan de   EPS, het ziekenfonds van Colombia dat niet functioneert .
En nu de crisis met Venezuela. Hij is een grote vriend van Chavez-Maduro . Zo was hij destijds begonnen en zo zien een hoop mensen hem ook. Ook een totale mislukking van het buitenlands beleid.Niet zijn schuld , maar die vriendschap met dat regime was wel zijn idee. En ook dat kleeft aan hem.

Een referendum over een vredesakkoord zal ook een referendum zijn over Santos. En dat is niet gunstig.
Natuurlijk is Santos zeker niet kansloos. Hij heeft alle grote media achter hem staan , zoals dat gebruikelijk is in Zuid-Amerika. En zo zouden de kansen voor die vrede van hem kunnen keren. En natuurlijk kan hij leunen op de corrupte politici m.n. in het noorden van het land. En hij kan rekenen op de wegblijvers.

Maar bij een referendum loopt Santos zoals de zaken er nu voor staan een behoorlijk risico. Misschien verzint Santos een truc.
zondag 30 augustus 2015

Medellín meest vervuilde stad van ColombiaVolgens een studie van de Wereld Gezondheidsorganisatie is Medellín de vuilste stad van Colombia. Samen met Bogotá. Maar die stad heeft het voordeel van haar ligging zodat daar de mensen minder last hebben van de vervuiling.
Eerder had ik overigens al eens een studie gelezen dat Medellín veruit de vuilste stad van Zuid-Amerika zou zijn.

Oorzaak van de vervuiling is de benzine en de diesel die het verkeer gebruikt. En daarbij komt voor Medellín ook de ligging: tussen de bergen blijft de vuile lucht lekker hangen.

Zal wel zo zijn, maar:
- we moeten ook kijken naar wat de gemeente eraan doet . wegen worden continu uitgebreid en verbeterd. Ieder aanbod schept zijn vraag
- Groen verdwijnt in plaats van dat er meer groen komt.  De burgemeester is ook in Europa geweest en zal best wel gezien hebben dat er daar in de grote steden wel ruime straten zijn met veel groen. Hier wordt ieder stukje groen benut om er huizen op te bouwen of om er nog een weg aan te leggen.
- auto´s maar met name vrachtwagens en bussen worden nauwelijks aangehouden als er een zwarte walm uit komt. Hoewel er fikse boetes op staan zie ik hier regelmatig bussen rondrijden die normaal die op de weg zouden mogen komen.
- het enorme aantal motoren op de weg die zwaar vervuilend zijn.

Daarnaast is er openbaar vervoer en mensen maken ook steeds meer gebruik van de metro. Die was een aantal jaren geleden nog fantastisch , maar nu is het werkelijk een drama geworden om mee te gaan: ze zijn vrijwel allemaal overvol, ook buiten de spits. Er hadden veel meer treinstellen aangeschaft moeten worden en dat is dus niet gebeurd. En nu is het te laat want door de dure dollar kosten ze de gemeente nu kapitalen.
http://diarioadn.co/actualidad/colombia/medell%C3%ADn-y-bogot%C3%A1-con-el-aire-m%C3%A1s-contaminado-del-pa%C3%ADs-1.169987
 

zaterdag 29 augustus 2015

Zonder visum naar Europa , weer een leugen van SantosNu had Santos gezegd dat hij verwacht dat de Colombianen in december zonder visum naar het Schengen-gebied in Europa kunnen reizen.

In Europa staan ze met open armen te wachten op de Zuid-Amerikanen.
Ik geloof dat het maar beter is als er weinig aandacht aan wordt besteed in het Nederlandse parlement.

In oktober gaan ze beslissen over herinvoering van grenscontroles binnen Europa. M.a.w. het afschaffen van het Schengenverdrag.

Het is net als met die vrede met de FARC. Vanaf 2012 is door Santos gezegd dat volgend jaar het jaar van de vrede zou zijn. Ook zo´n leugen.