maandag 27 juli 2015

Colombiaans fotomodel gearresteerd in China


Een Colombiaans fotomodel en voetbalster (Juliana Lopez) is in China gearresteerd met drugs in haar bagage. Ze komt uit Medellín en bezorgt zo dus weer de bekende slechte naam voor dit land.
Ze kan daar de doodstraf krijgen. Zonde van dat hoofd, want ze heeft een mooi hoofd, maar kennelijk erg leeg van binnen.


Wat feiten en feitjes over MedellinEr zijn een aantal voor Nederlanders bijzondere zaken  zaken aan de hand in deze stad. En dan praat ik niet over sex drugs etc. Want dat weten een hoop toeristen juist wel en waarschijnlijk veel beter dan ik.

-vroeger was de Jardin Botanica en Parque Norte één groot park.
- misschien niet verbazingwekkend: de overgrote meerderheid van de inwoners van deze stad heeft nog nooit gevlogen. Daarom staat er een oud vliegtuig in Parque Norte (een plezierpark) waar mensen in kunnen om net te doen alsof ze gaan vliegen naar Cartagena.
- heel veel inwoners van deze stad hebben nog nooit in de metro gezeten. Mensen moeten vaak eerst met een bus naar beneden , wat al geld kost. En dat doen ze niet voor hun plezier, maar omdat ze daar bv naar de dokter moeten. Veel mensen blijven in hun wijk en halen daar hun boodschapjes.
- mensen staan vaak in de rij om een kaartje voor de metro te kopen. Ze hebben geen geld om geld op hun "tarjeta civica" (de Colombiaanse OV-chipcard)  te zetten . Dus kopen ze iedere dag een kaartje
- als je in de stad loopt zal je meestal Embera-indianen zien zitten. Kleine vrouwtjes op blote voeten. Er wonen er enige duizenden in de stad. Hoeveel precies is niet bekend. Ze komen voor het geld.
- In het centrum zal je ook mensen tegenkomen die nog nooit in de stad zijn geweest. Als je oplet zie je ze onwennig over de straten lopen. Vragen de weg. De stad heeft allerlei functies voor het gehele departement die er niet zijn in het meer rurale gebied. Bv gespecialiseerde ziekenhuizen of bepaalde winkels.
- Iedere dag komen er gemiddeld 100 nieuwe mensen bij die het platteland ontvluchten. Ontvluchten vanwege de grote armoede of de onveiligheid.
- Medellín is geen veilige stad , het staat altijd nog op de lijst van 50 gevaarlijkste steden ter wereld. Maar er zijn hier tal van gemeenten in de omgeving die relatief veel gevaarlijker zijn.
- in september rijdt er weer een tram in de stad. de tram gaat vanuit het centrum naar het oosten van de stad, richting barrio Buenos Aires. En vandaar komt er een metrocable naar La Sierra , een heel arme wijk van de stad,
- Vroeger was er ook een tram, maar die hebben ze niet onderhouden. Zo hier en daar zie je nog de restanten van de tramlijn : stukken rails liggen bv bij Parque Berrio in het trottoir.


zaterdag 25 juli 2015

Bombardementen op FARC worden weer gestopt


Een weer stopt Santos de bombardementen op de FARC- De moord op 11 soldaten in Cauca was een vervelend intermezzo voor Santos en toen moest ie wel iets doen en toen moest hij wel zeggen dat de bombardementen werden hervat. Maar nu gaat ie weer zijn gangetje en is ie weer gestopt met bombarderen.

De politiek in het algemeen heeft hier een slechte naam. Vooral Bogota. Het Congres , de Senaat en eenzaam aan de top de boef Santos die één van minst populaire presidenten sinds tijden is.

Als er verkiezingen zouden zijn en Uribe zou tegenkandidaat zijn, dan werd Santos weggevaagd. Maar goed: er zijn geen verkiezingen en Uribe wordt nooit meer president, dat heeft ie zelf gezegd en dan is dat zo.

Je zou kunnen zeggen: Santos kan doen wat ie wil, want het is zijn laatste termijn. Maar hij heeft natuurlijk ook de ambitie om als belangrijk president de geschiedenis in te gaan. Met hervorming van de gezondheidszorg en het pensioenstelsel kan hij niks bereiken . Internationaal is dat ook niet interessant . Je hoeft niet te verwachten dat een topjournalist als Arnold Karskens ook maar enigszins daarin geïnteresseerd zou zijn.
En wat ie ook op dat gebied (verbetering sociale rechten van de mensen) zou behoren te doen ( in het geval het een fatsoenlijke man zou zijn) dan kost dat handenvol geld. Geld wat er niet is , zie mijn eerdere blog over het budget van de Colombiaanse overheid.
Deze regering is niet van plan om veel te doen voor de gezondheidszorg voor de gewone man.
Maar vrede met een stel terroristen, ja dat kan wel. Je geeft ze gewoon op alle punten hun zin.
En dan wordt het vanzelf vrede.
De mensen in de straat denken dat Santos het land min of meer aan het verkopen is aan de FARC.  Dat is natuurlijk niet waar, tenminste dat hopen we dan maar, want zo tranparant zijn ze niet in Havana.
Dat beeld van het verkopen van het land ad FARC heeft Santos zelf neergezet door de FARC te prijzen , ze hun zin te geven door te gaan onderhandelen bij de communist en dictator Castro thuis . En ook de agenda was een politieke agenda .
 De volgende stap zal moeten zijn deëscaleren van de strijd (wat in de praktijk allang sinds het aantreden van Santos in 2010 gebeurt) en vervolgens het afronden van de onderhandelingen.
Maar daar zitten nog steeds een paar voetangels en klemmen. Justitie: berechting van oorlogsmisdaden en daarnaast goedkeuring via een referendum(?) of een grondwetgevende vergadering, en natuurlijk de deelname aan de politiek door e FARC .
Dat zijn lastige punten . Santos zal het misschien graag allemaal de FARC naar hun zin willen maken, maar er zijn grenzen. En bovendien: oorlogsmisdaden verjaren nooit. Die boekhouder van Auschwitz is daar ook achtergekomen na 70 jaar. En dat laatste is een enorme geruststelling.

donderdag 23 juli 2015

In wat voor vrede leven we eigenlijk met Santos?


Santos loopt overdag en misschien ook wel in zijn pijama met een duif opgespeld.  Maar hoeveel vrede is er eigenlijk dankzij het regime Santos ?
Voor de mensen die ik spreek, op straat , in de taxi en thuis , hoor ik hetzelfde verhaal . Onveiligheid en geen vertrouwen in Santos.

Santos praat met de FARC over vrede. En er zijn al diverse keren zogenaamde wapenstilstanden geweest van de zijde van de FARC. Een wapenstilstand van de zijde van het Colombiaanse leger zit er voorlopig nog even niet in. Santos heeft wel de suggestie gewekt, maar dat is nu door de leider van de onderhandelingsdelegatie, Humberto de la Calle de kop ingedrukt.

Nu de cijfers.
Het aantal doden onder de burgers vanwege het conflict ligt nog steeds boven de 1400 per jaar. De eerste tijd van de periode Santos was dat nog ca 10.000 per jaar. Het is flink gedaald, maar ook 1400 doden per jaar vanwege de oorlog met de FARC is nog steeds veel. Iedere dag worden er dus ca 3 burgers gedood door de oorlog. Dat kan zijn door landmijnen , maar ook door aanslagen e.d..
Het aantal doden onder de militairen is ook gedaald. Van ca 700 in 2005 naar een kleine 300 in 2014.
Meer gedaald is het aantal doden onder de FARC van 2100 naar ca 300 in 2014.
Maar de FARC is natuurlijk niet meer zo groot als wat het ooit geweest was. Er is de klad gekomen in die bende. En het komt ook omdat Santos enorm op de rem heeft getrapt bij akties tegen de FARC.

Zet je daar de cijfers van beginjaren 2000 (tijdperk Uribe) tegenover, dan is het geweld enorm verminderd. Maar de daling van het extreme geweld begon in de de 2e periode van Uribe . Was het aantal burgerdoden in 2004 en daarvoor nog gigantisch hoog ( ca 36.000 per jaar) in de periode 2005-2009 nam het aantal doden spectaculair af.Van 36.000 in 2005 naar rond de 10.000 in 2010.

Het geweld in Colombia is nog steeds erg hoog vergeleken met andere Zuid-Amerikaanse landen. Alleen Venezuela is nog erger , veel erger.
Nog geen reden voor Colombia om trots te zijn op de situatie nu.
Wel als je de cijfers bekijkt op de langere termijn: van 36.000 burgerdoden per jaar in 2005 naar 1400 nu. Nu hopen dat dat de trend is.


Organisatie gezondheidszorg steeds grotere puinhoopGisteren was er een landelijke aktie van klinieken en ziekenhuizen tegen de EPS (het Colombiaanse ziekenfonds) . De EPS is momenteel 5.3 biljoen pesos ( ca 2 miljard dollar) verschuldigd aan de diverse ziekenhuizen.

In de praktijk betekent dit voor werknemers bij die ziekenhuizen vaak dat ze geen salaris krijgen. Het komt voor dat verpleegsters maandenlang geen enkel salaris ontvangen, gewoon omdat er geen geld is. In Puerto Berrío was het zelfs zo erg dat daar verpleegsters al 2 jaar geen salaris hadden ontvangen.

Voor de klanten van de EPS is dit ook pure ellende. Want er zijn geen contracten meer met ziekenhuizen. Pas op het laatste moment sluit de EPS een contract af met een kliniek en dat betekent dan dat je geen enkele kans hebt op een snel onderzoek , want iedereen is dan aan de beurt opeens die lange tijd hadden moeten wachten.

Ik heb de organistaie van de gezondheidszorg hier met Santos alleen maar achteruit zien gaan.  Maar ja, hij heeft het erg druk met zijn Paz.


Doping?Een huilende wielrenster op TV gisteren. De Colombiaans Maria Luisa Calle. Betrapt op gebruik van doping. En mag dus niet meer aan de Panamericaanse Spelen in Toronto meedoen. Ze was diep teleurgesteld omdat ze zich van geen kwaad bewust was. Ook in 2004 was ze zogenaamd betrapt op gebruik van doping en moets ze haar bronzen medaille inleveren. Ze kon later haar onschuld bewijzen en kreeg in 2005 alsnog haar bronzen medaille.
En nu lijkt zich de geschiedenis te herhalen.


woensdag 22 juli 2015

Migratie omgekeerdTijden veranderen.

Vroeger gingen de Colombianen en masse naar Venezuela om daar in het rijkere Venezuela werk te vinden. Daar was meer werk en de lonen lagen hoger. Tegenwoordig komen er meer Venezolanen naar Colombia  per jaar (ca 200.000 ) dan dat er nog Colombianen naar Venezuela gaan.  Wie je ook spreekt , mensen met familie of vrienden in Venezuela vertellen de meest schrijnende verhalen over de situatie daar.

Maar ook de migratie van en naar het oude continent (West-Europa). Nog niet zo lang geleden gingen er honderdduizenden Zuid-Amerikanen migreren naar West-Europa. Er kwamen ook wel Europeanen hier wonen, maar beduidend minder .  Ca 350.000 Zui-Amerikanen migreerden jaarlijks naar Europa terwijl er ca 50.000 Europeanen de andere kant op gingen.
Tegenwoordig is de migratie omgekeerd. Ca 100.000 Zuid-Amerikanen verhuizen nog jaarlijks naar het Oude Continent , terwijl er nu jaarlijks ca 180.000 Europeanen naar Zuid-Amerika verhuizen.