maandag 22 september 2014

Nieuwe cijfers over geboortes bij minderjarigen in ColombiaTussen 2008 en 2013 waren er GEMIDDELD per jaar 159.656 kinderen geboren uit minderjarige vrouwen.  Minderjarig wil zeggen tussen de 10 en 19 jaar oud.
4 % van de moeders is tussen de 10 en 14 jaar oud.

Positief is wel dat het aantal geboortes bij minderjarigen daalt , vergeleken met 2008 zijn er in 2013 ruim8% minder geboortes bij minderjarigen.

Maar het is nog steeds alarmerend, dat 1 op de 5 meisjes zwanger is voordat ze meerderjarig is. En in sommige departementen is dat percentage nog hoger.

Meisjes die zo snel moeder zijn , moeten vaak hun school afbreken en verspelen daarmee hun toekomst. En ook de armoede is gevolg van deze situatie. Immers geen scholing betekent geen inkomen of weinig inkomen. En vaak ook een afwezigheid van de vader. Het aantal vaders die kinderen hebben bij meerdere vrouwen is groot.


http://www.elespectador.com/noticias/salud/alarmantes-cifras-de-embarazo-adolescente-colombia-articulo-518121

Morgenochtend wordt het gebouw Space opgeblazenMorgenochtend om 09.00 uur wordt het appartementencomplex Space opgeblazen. Het gaat om 5 gebouwen met in totaal 105 appartementen die in stof opgaan.
Geen goedkope appartementen: ze kostten 300 miljoen pesos per stuk.

Vorig jaar , 12 oktober 2013, stortte toren nummer 6 spontaan in. De bewoners waren nog net een paar uur tevoren gewwaarschiwd door de gemeente om het pand te verlaten. Daar werd toen gekscherend over gedaan door de bouwer, dat was helemaal niet nodig, het pand was veilig volgens hun. De volgende dag stortte het in . Dat kostte 12 mensen (mensen die werkten voor de bouwer) het leven.

De 128 families die er woonden zitten nu in de grootste financiële ellende. Er bestaat hier niet zoiets als een herbouwplicht. Dus stort het gebouw in, dan ben je je flat kwijt, maar je hypotheek niet.
Ze krijgen wel wat geld van de bouwer, maar natuurlijk zijn ze voor het leven geruïneerd.

Na het instorten van het gebouw Space zijn ze meer gebouwen van CDO (de bouwer) gaan onderzoeken en kwamen ook bewoners met klachten over hun appartementen.
Ik heb het afgelopen jaar al heel wat appartementen met gigantische scheuren in de muren gezien.
Er zijn woningcomplexen ontruimd, zoals bv Colores de Calasanz, een complex dat er nog maar pas stond, net als Space trouwens.
En andere gebouwen zijn nog steeds bewoond, maar daar moeten wel flinke reparaties aan gedaan worden.

Ik ben inmiddels de tel kwijt geraakt hoeveel gebouwen er zijn die grote gebreken vertonen en op den duur een gevaar zijn voor bewoners.  Uit mijn hoofd tel ik minstens 7 appartementencomplexen die ernstige gebreken vertonen. 3 in Poblado, 2 in Calasanz, 2 in Robledo en 1 in Villa Hermosa.zondag 21 september 2014

Enquete over de toekomst van de FARC niet hoopgevendOndanks alle campagnes van de regering Santos is er nog steeds een zeer forse meerderheid van de bevolking tegen gekant dat de FARC in de politiek komt en een zetel in de Senaat krijgt.
Het percentage is wel gedaald, maar ruim 70% is tegen deelname aan de politiek door de FARC.
Ook is er een grote meerderheid van de Colombianen tegen het ongestraft laten van de misdaden begaan door de FARC., ook ruim 70%.

 

zaterdag 20 september 2014

Wat is de opbrengst van het debat over Uribe?


Deze week stond het debat over ex-president Uribe centraal in de sociale media en de TV. Die vermeende betrekkingen die er zouden zijn tussen Uribe en de para´s. Linkse mensen als Ivan Cepeda maakte er zijn levenswerk van .Een gefrustreerd man , die zijn vader verloor in die oorlog. Vermoord door de para´s. Dat staat wel vast.  En eigenlijk komt het er volgens Ivan Celeda op neer dat zijn vader vermoord zou zijn door Alvaro Uribe. Dat zei hij niet, maar dat was wel zijn insteek.
 
Maar wat heeft het debat nou feitelijk opgeleverd?

Één ding staat wel vast: dit debat heeft de zogenaamde vrede veel verder weggebracht dan de vredesdienaren zouden willen. Het was een debat van de haat. De haat tegen Uribe. Maar let wel: Uribe was de meest populaire president aller tijden. Had een steun van bijna  90% van de bevolking. Niet alleen van de kiezers., Juist ook van de mensen die bijna nooit gaan stemmen. Want zijn steun had hij vooral onder de gewone eenvoudige mensen. Als je hier de arme wijken ingaat, dan weet je dat Uribe volop steun kreeg. Zoals Zuluaga die tijdens de verkiezingen ook kreeg, hoewel niet zo massaal. Zuluaga had alles tegen: zijn voorkomen, zijn presentatie, zijn onbekendheid etc etc. En toch kreeg hij 45% van het electoraat achter zich.

En denk niet dat hij die populariteit verliest. Nee onder de generatie die de jaren 90 hebben meegemaakt en de veiligheid zienderogen hebben zien verbeteren kan Uribe voor de overgrote meerderheid niet meer stuk. Het is een verschil van dag en nacht: hoe Uirbe het land aantrof toen hij aantrad als president in 2002. Met ontvoeringen, massamoorden door de FARC massa-ontvoeringen etc. Je kon hier niet eens naar Guatape omdat ook daar de FARC heerste. En dan 2010 toen Uribe afscheid nam van zijn taak als president. Colombia was een veiliger land geworden. En dan gaat het er niet om dat Uribe al of niet banden had met de para´s. Uribe was een goede president , heeft voor veel meer veiligheid gezorgd. En dat telt voor de meeste mensen. Je kan geen omelet maken zonder een ei te breken.


Maar nu lijkt het dat de vrede verder weg is dan ooit. Een verdeeld land. Verdeeld over de rol van Uribe. Verdeeld over de vrede van Santos. Maar wel een grote haat tegen de FARC, daar is weinig verdeeldheid over. Want het geweld dat de laatste tijd wordt verspreid door de FARC doet weer denken aan de tijden van vóór Uribe. Hoewel objectief gezien de situatie nu nog steeds vele en vele malen beter is dan in de jaren 90.vrijdag 19 september 2014

Directe vluchten naar NederlandKLM gaat rechtstreeks op Colombia vliegen.  Vanaf maart is het mogelijk om vanaf Cali rechtstreeks naar Amsterdam te vliegen. Dus geen overstappen in Madrid of Frankfurt, maar gelijk in één keer naar Amsterdam. Wel zo makkelijk,Uribe slaat terugUribe is naar Justitie gegaan voor 2 zaken.

Allereerst zegt hij bewijzen te hebben dat Chamorro , president van de Comision Segunda waar gisteren het debat was., dat deze 2 cheques heeft ontvangen van de narcotrafico. Die zaak ligt nu bij het Hooggerechtshof.
En hij heeft bij de Procurador bewijzen ingediend over de relatie van Ivan Cepeda met de FARC.


De story continues-

donderdag 18 september 2014

Medellin blijft voor de kijkcijfers in het buitenland de stad van Pablo Escobar.Vandaag heeft burgemeester van Medellin Anibal Gaviria scherp uitgehaald naar sommige mensen van de internationale journalistiek:


Por su parte, el alcalde Anibal Gaviria, que reconoce los problemas sociales de Medellín, y "venimos atacando las dificultades y las venimos superando pero desafortunadamente hay un tipo de periodismo a nivel internacional que se dedica a exaltar los temas negativos y lo hacen como con una intención de continuar un proceso de estigmatización que la ciudad tuvo por 20 años".In dit geval had het betrekking op een Engelse journalist die weer eens op Pablo Escobar ging terugvallen.
Jongens die man is al 20 jaar dood.

Maar goed wij hebben ook een stel van die stumperds bij de Nederlandse omroepen rondlopen , die kennelijk niks anders te melden hebben dan Colombia en Medellin naar beneden te halen. us komen ze daar eeuwig met verhalen over Pablo Escobar en over verhalen van de para´s en de steenkolen . Allemaal verhalen met een hele lange baard.

Hier is in Colombia het leven gewoon doorgegaan en zijn ze met andere dingen bezig.


Het debat van de HAATHet debat van de haat, zo betitelde El Colombiano het debat van gisteren.

Wat ik treffend vond in het redactioneel artikel van El Colombiano is het volgende:


Es insultante ver a los voceros de uno de los partidos históricos, el liberal, sumarse a la causa acusatoria contra Uribe Vélez, cuando ellos tuvieron la responsabilidad del Gobierno y las mayorías parlamentarias durante 20 de los 30 años transcurridos entre 1970 y 2000, cuando los narcos, la guerrilla y los "paras" casi hacen suyo este país. ¿Dónde queda su propia responsabilidad?
woensdag 17 september 2014

Debat over parapoliticaVandaag was er de hele dag een debat op TV over parapolicia en de link tussen  de para´s en Alvaro Uribe-

Het was een hele lange zit.

Natuurlijk was er een band tussen Alvaro en de para´s. Maar het probleem is dat Alvaro eigenlijk ook de enige president was die de para´s (de AUC) succesvol heeft bestreden. En deels ook opgericht.

Deels want de para´s waren er al al vele decennia. Reeds in de jaren 20 van de vorige eeuw opereerden er in Colombia gewapende groepen die de belangen van de rijken verdedigden. Zoals bij de VS Pjnkerton begon en ook de veldwachter in Nederland er niet was tegen de corrupte baron, maar wel voor de arme Swiebertje.
Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen Bromsnor en de para´s.

In de jaren 90 was er bij rijke veeboeren (m.n. omgeving Cartagena ) behoefte aan zich te kunnen verdedigen tegen de gewapende guerrilla. Er werd een netwerk opgezet waarbij die boeren een centraal punt konden bellen om de politie te waarschuwen. Later kwam daarvoor in de plaats dat deze boeren zich konden bewapenen.
En dat gebeurde later al of niet legaal in veel delen van het land.
Uribe speelde daar zeker een belangrijke rol bij .Zioals hij bij alles een belangrijke rol heeft gespeeld in het verleden van Colombia.

Maar Uribe was het later ook de man die uiteindelijk zorgde voor de ontwapening van de AUC, de machtige organisatie van de para´s, met ruim 50.000 man achter zich toen ze op hun hoogtepunt waren.
Zij waren ook hoofdverantwoordelijk voor heel veel geweld. Met name in Antioquia.
En zorgden ook voor bescherming van bedrijven en boeren tegen het geweld van de FARC e.d.
Ook vanwege de afwezigheid van de staat. Zoals al gezegd: die afwezigheid van de staat was er al in de jaren 20 van de vorige eeuw en ook toen was er al "guerrilla".

Het debat begon vanmorgen en was nog niet afgelopen toen ik om 18.45 ging eten. Maar ik dacht wel de belangrijkste mensen gehoord te hebben.


Een paar belangrijke punten vandaag die ik zo hoorde.
Allereerst Uribe zelf. Uribe was een tijd aan het woord over het verleden en vooral over al het goede dat hij voor Colombia heeft gedaan, De rol van zijn familie, zijn vader en zijn broers. En de ontkenning van zaken die Ivan Cepeda aanvoerde tijdens zijn betoog. Alvaro zei ondermeer dat zijn gangen eenvoudig waren na te gaan want hij was sonds eind jaren 80 altijd vergezeld geweest van lijfwachten. Dus als iemand beweerde dat hij samen was gezien met die en die, dan zouden daar zo getuigen van kunnen zijn.
Natuurlijk is het altijd eenvoudig om een foto te vinden van president Alvaro met de één of andere boef. Want selfies met Alvaro zijn niet iets van de laatste jaren: dat gebeurde 20 of 30 jaar geleden ook.
Maar ik vond de verdediging zwak. Uiteindelijk zou je van een man als Uribe meer staatsmanschap mogen verwachten en het vermogen een helikopterview te geven over de periode dat hij politiek centraal stond in dit land. Het had hem gesierd distantie te scheppen met zijn eigen verleden en ook aan te geven dat er zaken waren die hij echt fout heeft aangepakt. De AUC was niet een creatie van Uribe, maar hij had in zijn poltiek aktieve periode te weinig gedaan (tot 2002) om de mensen daar van te verlossen. Later wel toen hij president was. En dat was ook één van zijn grootste verdiensten, want daarna nam het geweld enorm af, zoals in Medellin.

Later gehoord en gezien o.a. Horacio Serpa, leider van de Liberalen. Sympathieke man. Met veel kennis van de geschiedenis. En niet beledigend. Stelde voor om samen met Uribe nog eens de geschiedenis te analyseren wat er nu feitelijk allemaal gebeurd is. Ik denk dat dat er niet van komt.

Wie wel beledigde was Claudia Lopez , die als een marktvrouw liep te schelden vandaag tegen Uribe. Mij lijkt dat niet nodig tegen iemand die je zeker van fouten kan beschuldigen.
Ook fouten gemaakt met de para´s. Maar fouten maken is iets anders dan fout zijn.

Alfredo Rangel (Centrum Democraten) liet weer zien hoeveel kennis hij paraat heeft over de geschiedenis. De regering Uribe heeft ervoor gezorgd dat in zijn regeerperiode 16.000 para´s van de AUC onder toezicht van de VN en de Europese Unie hun wapens hebben ingeleverd en nog eens 16.000 gelieerden zich hebben overgegeven aan de autoriteiten.

Jorge Robledo (POLO) is natuurlijk altijd een genoegen om naar te luisteren. De beste senator wat mij betreft.  Hij was toch ook de man die verenigde. Maar dan wel mensen verenigde die nu graag elkaars tegenpolen wilden zijn. Want laten we wel wezen: het overgrote deel van de Senaat was ooit 100% Uribist. De Partido de La U als eerste natuurlijk. Allemaal hielenlikkers van Uribe destijds. En natuulijk de Conservatieven liepen echter Uribe aan.  Maar ook de Liberalen (waar Uribe en Santos vandaan kwamen) steunden Uribe 100%. Zelfs Cambio Radical van Vargas Lleras stond achter Uribe. Vargas Lleras nu de ultieme vijand van Uribe was zelfs voor de (eerste ) herverkiezing van Uribe. Kortom: Robledo bracht het stel weer even samen omdat die partijen allemaal, inclusief de Uribistas voor zaken waren waar hij tegen was. De TLC, de militaire samenwerking met de NAVO de economische poltiek etc etc.

Er was ook het idee van iemand van de Uribistas om ook een debat te openen over de FARC-politica van de afgelopen jaren. Maar zei iemand (ik meen Robledo) dat werkt niet. De FARC verwerpt de Staat en had geen enkel belang om te infiltreren in een Congres dat ze verwerpen. (behalve Piedad denk ik dan). De narco-maffia en de para´s hadden dat belang wel. Ze wilden koste wat kost plitieke invloed hebben. En dus zitten ze in de Senaat.

Ook bijzonder was het moment dat Everth Bustamente van de Uiribistas het woord nam. Bustamente, een oude heer, komt uit de guerrilla (M19) en zit nu voor de Uribistas in de senaat. Hij spark ook over zijn ontmoetingen destijds met Uribe.

Iedereen kent Uribe. Hij was voor een korte periode in de Senaat om zijn zegje te doen. Daarna vertrok hij weer.


 Dit debat is niet af. Er zijn geen winnaars en er zijn geen verliezers. Wat ik wel zag bij een aantal was emotie. En dat is een goede zaak. Zolang we elkaar niet vermoorden tenminste. En dat schrijf ik niet zo maar. Want er is wat afgemoord in dit land. Wat dat aan gaat is de Senaat ook een goede afspiegeling van de Colombiaanse samenleving.
Ivan Cepeda: vader vermoord door de AUC
Alvaro Uribe: vader vermoord door de FARC
Antonio Navarro: ex-M19 , guerrillero, deed dus mee aan de moord op de juristen in het Palacio
Rodrigo Lara: zoon van de vermoorde minister Lara (dader waarschijnlijk Pablo Escobar)
Juan Manuel Galan: lid Senaat , Liberare Partij, Zoon van de fameuze Luis Carlos Galan, vermoord als presidentskandidaat. (dader Pablo Escobar?)
En er zullen nog wel een aantal mensen erbij zitten die diect of indirect slachtoffer waren van het geweld, hetzij van de FARC hetzij van de maffia. Iedereen had er op de één of andere manier wel mee te maken.

En dan zijn er natuurlijk ook nog ca 40 Senaatsleden die rechtstreekse banden met narco-maffia of ex-para´s hebben. Allemaal supporters van Santos , maar vroeger van Uribe. Zo gaat dat. Zie er maar eens van af te komen.

Conclusie? Het debat had goede kanten , in de zin dat er meer klaarheid is over de positie van sommige mensen in dit debat. Ik kan niet zeggen dat dit debat zal leiden tot verzoening en vrede. Als ik de mensen zo hoor dan is een heleboel onverzoenlijkheid.
Ook wel verklaarbaar en ik denk ook dat zolang er geen volkomen gerechtigheid is die onvrede zal blijven. Er zal eerst gewerkt moeten worden aan sterkere instituties. Een beter Justitieel apparaat en s sneller straffen van criminelen, maar vooral ook het straffen van criminelen.  Tot op heden is justitie  vaak te partijdig bezig.  Ivan Marquez loopt vrij rond.  Arias krijgt 17 jaar cel.

Havana is wat dat aan gaat een slecht voorbeeld.

dinsdag 16 september 2014

Goooooooooool. De JAMES. ! 

vanavond stond het nieuws er bol van . de assist van James bij de eerste goal en natuurlijk zijn goal, de 4-0. James speelde erg goed. Voor een knul van 22 die zijn eerste Champions League speelt tussen sterren als Ronaldo, Bale, etc etc.