zondag 25 januari 2015

De wereld draait door en wordt kleinerVandaag op de sociale media  trending topic in Colombia: Grecia en Syriza .


Colombia wil lid worden van de OECD


Colombia wil lid worden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De club van rijke landen zo wordt wel gezegd.
En dat terwijl er om de 33 uur een kind sterft van de honger. En er een gigantische inkomensongelijkheid is. Arm wil zeggen strontarm en rijk zijn hier de mensen die de meeste tijd in Miami wonen en tussendoor hun geld komen ophalen in Bogota.

Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het ongepast vinden als Colombia lid wordt van de OECD. Maar hier is zeker enige wil bij een aantal politici om de armoede te bestrijden.  Nog lang niet voldoende echter. Verre van dat. Maar de OECD kan een stapje in de goede richting zijn. Tonen dat Colombia een normaal land aan het worden is. Althans die indruk te wekken.

De missie van de OECD is:

The mission of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) is to promote policies that will improve the economic and social well-being of people around the world.

Ik vind het een goede zaak dat Colombia aansluiting zoekt bij deze club van landen. Ook al is er nog vreselijk veel te doen aan "the social well-being of people" in Colombia.

Isoleren van Colombia is geen optie. Colombia zoekt aansluiting . En dat is gezond.

Voor de rest, het zorgen voor de eigen bevolking is niet een zaak van de OECD, maar van de overheid van dit land zelve. Laat daar geen misverstand over bestaan.
De OECD kan daarbij alleen maar assisteren. 
 
zaterdag 24 januari 2015

Venezuela staat aan de rand van de financiële afgrond


Het lijkt ongelofelijk maar waar: het land met de grootste oliereserves staat aan de rand van een financiële afgrond. 15 jaar wanbeleid van Chavez en vervolgens zijn marionet Maduro hebben daar voor gezorgd.
In oktober zal Venezuela 5 miljard dollar moeten betalen aan haar schuldeisers. En er is geen geld.
Voor een land dat de afgelopen jaren 800 miljard dollar heeft verdiend aan de verkoop van olie een flutbedrag. Maar Venezuela komt deviezen tekort omdat de olieprijs is gekelderd, maar ook door het economische wanbeleid van de heersers van dit land.
Venezuela heeft een olieprijs van boven de 100 dollar per vat nodig om rond te kunnen komen. Een stijging van de olieprijs wordt binnen enige jaren wel verwacht. Maar de prijs zal volgens veel analisten niet meer boven de 100 dollar gaan komen. De markt is aan het veranderen.


Adviezen van analisten aan Venezuela:
  1. Verhoging van de benzineprijs in Venezuela. Momenteel kost benzine in Venezuela minder dan een flesje water. De verhoging zal rond de 1000 % moeten zijn, opdat de PVDSA weer kan investeren en produceren. Nu valt de productie terug omdat er onvoldoende wordt geïnvesteerd in onderhoud . 
  2. stoppen met de controle op de wisselkoersen. Het is onzin kunstmatige koersen in stand te houden die ver staan van de werkelijke waarde van de bolivar. Een drastische devaluatie van de bolivar is nodig. Het loslaten van die controle zal het vertrouwen van buitenlandse bedrijven in Venezuela doen toenemen,
  3. Verkoop van activa. De goudvoorraad om de schulden te betalen. Dat betekent wel een verlaging van de goudprijs op de wereldmarkt. En het kan maar eenmalig gebeuren. Maar dit is een noodsituatie . Andere maatregelen gaan wel helpen binnen een zekere termijn, maar er is geld nodig nu. 
  4. stoppen met het gratis weggeven van olie aan Cuba , Nicaragua etc.  Momenteel wordt er minder dan 2.5 miljoen barrel olie per dag geproduceerd. De helft daarvan wordt nu gratis weggegeven aan deze landen. 

Eind van dit jaar zijn er verkiezingen in Venezuela. Parlementsverkiezingen. Een slecht jaar voor verkiezingen want Maduro zal voor een dilemma staan: impopulaire maatregelen nemen die wel noodzakelijk zijn, maar die door een hoop mensen als onverteerbaar zullen worden beschouwd. Of: gewoon doorgaan met Obama en Uribe de schuld te geven van alle ellende en zo de verkiezingen in gaan. 
Voor de mensen zijn dit vrij onverteerbare besluiten die genomen moeten worden. Behalve puntje 4 dan. Want zo solidair met andere volkeren zijn ze nou ook weer niet. Maar zowel die wisselkoersen (met gigantische devaluatie) en die prijsverhoging van 1000% aan de pomp zullen niet echt gevierd gaan worden. En het verkopen van staatsbezittingen is natuurlijk niet zo erg socialistisch dus zal hij een deel van zijn aanhang kwijtraken.

Maar laat ie het maar lekker allemaal zelf opknappen. Jammer voor de Venezolanen? Nee hoor. Zij moesten zo nodig Chavez hebben met zijn socialisme. En dat hebben ze gekregen. Laten ze nog maar lekker een paar jaartjes van dat socialisme blijven genieten.


Nieuwe Spaanse uitdrukkingen

Por favor: no uses traductor de Google.

Ik woon hier morgen exact 6 jaar. En ja het land past zich een beetje aan mij aan. En dus hoor ik nu regelmatig deze uitdrukkingen. 


Esta lloviendo tuberias;


Cayó con la puerta en la casa; 

 

Es nada a la mano; 

 

voy a gueler un pedo por ellos: 

 

te guardo en los huecos; 

 

No te confío por un metro: 

 

eso será una salsicha para mi  ; 


esta pene oscuro a fuera; 


Desafortunamente mantequilla de mani: 


Participar por tocina y frijoles; 


No hay pelota en televisor; 


se camina en la sopa. 


De CaraboboDe Carabobo is voor toeristen echt heel leuk om te wandelen. Winkeltjes zijn natuurlijk overal min of meer hetzelfde. Maar soms zitten er juweeltjes bij. En een aantal fraaie gebouwen . En op straat van alles. Nu een complete bluesband op straat. Met drum, basgitaar etc. En verderop twee oudjes man en vrouw (een jaar of 75) allebei met gitaar en een bambuco zingen. En natuurlijk mooie meisjes die lopen te flaneren. Hier op deze straat is wandelen een feest.
De Carabobo begint bij de bekende Plaza Botero , met al die mooie beelden van Fernando Botero . En eindigt bij de San Juan- Estacion Cisneros.

Domweg gelukkig op de Carabobo.

Er is een staakt het vuren in Colombia


Vanaf 20 december had de FARC een éénzijdige wapenstilstand afgekondigd. Officiële instanties die dit controleerden hebben tot op heden geconstateerd dat de FARC zich daaraan hebben gehouden.
Tot zover weinig nieuws. Want dit is eerder gebeurd.

Maar er is meer aan de hand. Het gerucht gaat dat er een geheime deal is waarbij Santos met Marquez is overeengekomen dat ook het leger zich daaraan houdt sinds die tijd. Er zijn inderdaad heel einig acties geweest van het leger van Colombia. Behalve dan op de mobiele eenheid van de FARC in de omgeving van Pitalito (Huila) waar een belangrijke FARC-boef is gesneuveld.

En natuurlijk worden er nog met de regelmaat van de klok FARC-criminelen opgepakt . Zo zijn  er vandaag 9 FARC-criminelen in Cauca opgepakt voor betrokkenheid bij een moord.
Ja de grote schoften, die al die oorlogsmisdaden bedacht hebben,  mogen natuurlijk in een 5-sterren hotel dikke sigaren roken, maar de kleine moordenaars worden opgepakt en achter slot en grendel gezet.

De Colombianen zijn echter over het algemeen zeer wantrouwend t.a.v. deze regering met zoveel leugenachtige beloftes op allerlei gebieden , dat ook dit feit nauwelijks wordt gewaardeerd . Kijk alleen maar naar de behandeling door deze regering van de pensioenen  (het drama dat Colpensiones heet), en de hervorming van de Gezondheidszorg die nu na 5 jaar nog steeds niet is gebeurd en de aanpak (of beter gezegd de niet-aanpak) van de chikungunya.

Hier wreekt zich ook het feit dat de FARC helemaal niet meer actueel is voor de meeste Colombianen. De meeste Colombianen (75% van de bevolking) leeft in een stedelijk milieu. Zoals ik. Velen zijn destijds de terreur van de FARC (en de para´s ) ontvlucht en wonen nu veilig in de stad.
Met dank aan Uribe. Dat wel dus. Maar ook Uribe is nu verleden tijd.
 De FARC is nu, samen met Uribe, een deel van het verleden van Colombia geworden.
En Santos , ach die denkt een probleem op te lossen dat zeker nog wel bestaat , namelijk de ellende van de FARC. Maar FARC en ELN  zijn bij lange na niet meer het grote probleem van de Colombianen. In sommige regios nog wel, maar daar spelen ook andere problemen. En waar moeten trouwens al die Colombiaanse Jihadstrijders blijven? Komen die hier in de stad zitten om de zaak hier weer kapot te maken?

Het grote probleem van de overgrote meerderheid van de Colombianen nu is: heb ik een baan (en hou ik die?), krijg ik nu eindelijk dat pensioen waar ik recht op heb, en het eeuwenlang wachten op de medicijnen , en kunnen we dit jaar met een cruise naar Curacao.
Medellín is nu weliswaar geen veilige stad als Rotterdam, maar een gewone Zuid-Amerikaanse stad geworden.  Bogota idem. Veiligheid is nog steeds een belangrijk item. Maar niet meer als 10-15 jaar geleden.

Dat wil zeker niet zeggen dat er nog altijd delen van Colombia zijn, waar die problemen met FARC en maffia niet aan de orde zijn. Ja hoor die zijn er nog wel.  En ook een vredesakkoord lost dat niet op. Wat dat aangaat zijn Colombianen heel realistisch: hier komt nooit vrede in dit land.
Dit is het land van de eeuwige oorlog. En dat denken de meeste Colombianen.  Maar daar veranderen we niks aan, dus houden we ons met onze eigen problemen bezig. Oma moet naar de dokter, mijn baan staat op het spel etc etc.


Fietsen in de stadMedellín heeft al enige jaren een systeem waarbij je fietsen kan lenen om een stuk te fietsen in de stad.  Ze staan op diverse plekken in de stad, met name bij een aantal metrostations. In het begin was het alleen voor studenten.
Nu gaat Bogota er ook mee beginnen. Althans dat was de bedoeling. Want de aanbesteding is mislukt. 

In Bogota gaat gewoon altijd een heleboel mis.

En fietsen in Medellin?
Natuurlijk moet je daar , zeker als Nederlander die wat heeft afgefietst in Nederland, een voorstander van zijn.
Maar helaas: Medellin is niet een stad om te fietsen, zoals wij dat in Nederland doen. Een groot deel van de stad is weliswaar vlak, maar het is hier veel en veel te druk om veilig op straat te kunnen fietsen . Naar je werk of naar je school.
Er zijn wel een paar "fietspaden" gemaakt. Maar dat zijn in Medellin althans veelal stukken van een trottoir waar lijnen op zijn geschilderd. Kortom : als voetganger loop je op het trottoir het gevaar dat je omver gereden wordt door een fietser. En de trottoir zijn ongeveer 2 meter breed. Dus reken maar uit.

Er wordt dus nauwelijks gefietst, Het is als vervoermiddel hier absoluut onveilig als je je niet op de trottoirs bevindt, want de straten zijn allemaal vol met auto´s, grote vrachtwagens en motoren.Je staat er versteld van dat er in Medellin vrijwel geen enkele straat te vinden is waar het rustig is.

Fietsen wordt er wel gedaan, maar op zondagen of vrije maandagen. Delen van straten in de stad worden dan afgezet , daar mag geen gemotoriseerd verkeer komen en kunnen de mensen inderdaad redelijk veilig fietsen.
  
Dat "gratis" fietsen is natuurlijk een leuk idee. Maar ik vraag me af hoeveel het kost en wie er gebruik van maakt. Persoonlijk denk ik dat dit weer zo´n kostbaar project is , waar je nauwelijks iets mee bereikt. Ik zie veel meer fietsen altijd in de stallingen staan, dan dat er daadwerkelijk mee gereden wordt.