donderdag 27 november 2014

Slechte dag voor Putin en VenezuelaEerder al hadden analisten deze verwachting uitgesproken. Op de bijeenkomst van de OPEC is besloten tot handhaving van de productie op het huidige niveau van 30 miljoen vaten per dag. Wat Saoudi Arabia wilde. En de Russen en Venezolanen niet.
Voor de Russen zal het geen directe gevolgen hebben. Op termijn wel. Maar voor de Venezolanen is dit een probleem . Maar  dat probleem hadden ze al. Het wordt nu alleen erger.

Voor Colombia is het ook geen goed nieuws. Colombia is ook een olie-exporteur. Ze produceren hier nu om en nabij de 1 miljoen vaten per dag. Ooit was het streven om richting de 2 miljoen te kunnen gaan, maar deze afspraken helpen daarbij niet. Want welk bedrijf gaat in gebieden met FARC ELN en maffia-bendes aan exploratie doen als de prijs te laag is?

Ook voor Colombia zal het moeilijker zijn om een fatsoenlijke begroting op te stellen, want juist die olie-inkomsten zijn belangrijk als motor voor de ontwikkeling van het land. Net als de steenkolen en het gas. De belastingopbrengsten van deze grondstoffen worden juist ingezet om de infrastructuur van het land te verbeteren. En dat is hier kei en keihard nodig.

FARC Havana : Generaal Alzate komt zondag vrijIn een verklaring van de FARC vandaag zeggen ze dat de ontvoerde generaal zondag vrij komt.
Gisteren had Santos nog gezegd dat het zaterdag zou zijn. En dinsdag werd nog gezegd dat ze woensdag vrijgelaten zouden worden.
Vorge week werd gezegd dat ze afgelopen zondag allemaal vrij zouden komen.

Het lijkt een beetje op de onderhandelingen in Cuba. Santso verklaart om de paar maanden dat de vrede om de hoek is. Maar die vrede lijkt meer en meer op een fata morgana Zodra je in de buurt van die hoek bent, is er een eindje verderop nog een hoek.


woensdag 26 november 2014

FARC gestopt met ontvoeringen? Vergeet het maarVandaag maakte de baas van de poltie bekend dat er dit jaar 29 kinderen in Colombia zijn ontvoerd door de FARC. Daarnaast zijn er nog eens een kleine 50 kinderen meegenomen door de FARC om voor hun te gaan vechten. Dit gaat om kinderen van 14 jaar en soms wel jonger.
Nog deze week zijn er 3 kinderen in Cauca door de FARC meegenomen.

Het zou toch simpel moeten zijn voor de FARC , de zgn vrienden van marihuanero Enrique Santos (de broer van....)  om overeen te komen met zijn parceros om daar eens mee te stoppen.

Maar nee Juanma Santos bewierookt de FARC dat ze zo snel die generaal vrijlaten.

Wat een ongeloofwaardig zootje- 


Nacional naar de finale van de Copa Suramericana


Door strafschoppen is Atletico Nacional door naar de finale van de Copa Suramericana.
Weer een teken dat het goed gaat met het voetbal in Colombia en dus niet afhangt van een paar sterspelers.

Hier wordt inmiddels de stad zo´n beetje afgebroken, Een hels lawaai aan toeters en vuurwerk . Sorry DIM, maar Nacional heeft vandaag even een feestje! 
dinsdag 25 november 2014

Drummond en Nieuwsuur


Als reactie op het nieuwsbericht bij Nieuwsuur. 
Het is een ongenuanceerd verhaal van Pax Christi. Totaal gebrek aan kennis van Colombia. Wat klakkeloos door Nieuwsuur wordt overgenomen. Nieuwsuur als verlengstuk van Pax Christi . 

Drummond mocht in 5 seconden ook even haar zegje doen. Het is een voorbeeld van neokolonialisme: wij gaan Colombia wel even vertellen wat ze moeten doen. Ik heb Rutte dat niet zien doen tegen Putin toen dat vliegtuig door Russen werd neergeschoten. Toen moest er opeens genuanceerd gedaan worden. 
Ik begrijp ook niet dat er van Nederlands belastinggeld zulke propaganda door Nieuwsuur wordt verkocht. Mbt de para´s: die zijn dankzij Uribe ontwapend. Zeker hebben die misdaden begaan. Die zitten daar ook voor in de bak. Iets wat ik helaas nog niet zie gebeuren met de FARC.schoften in Havana. Daar hoor ik dat zogenaamde Pax niet over.  Ploumen heeft zich m.i. ook laten gebruiken. 

220.000 doden heeft de FARC op haar geweten de afgelopen 25 jaar. Ook talloze burgers. 
En daarnaast vele vel duizenden gewonden, mensen zonder ledematen dankzij de landmijnen en natuurlijk de miljoenen mensen die moesten vluchten voor het geweld. 
De FARC is de belangrijkste oorzaak van de armoede hier. Vluchten betekent alles in de steek laten. 
 
  In totaal zijn er ca 6.2 miljoen mensen slachtoffer van het geweld van FARC en andere bendes. 

Nieuwsuur moest het hebben over een steenkolenmijn waar we een deel van onze kolen vandaan halen. Omdat er een stel vakbondsleiders wellicht zijn vermoord (getuige een paraco, die dus nu wel als getuige serieus genomen wordt dooor extreem-links) 
Bovendien moet ook niet vergeten worden dat de FARC mensen zijn die gewoon in de vrije tijd uit de bergen komen en de familie opzoeken en ook vakbondswerk doen. Nou ja vakbondswerk: ze proberen de mensen op te zetten tegen andere mensen. En spioneren voor de FARC om aanslagen te plegen op fabrieken en gebouwen van fabrieken. En als ze de kans krijgen mensen uit de leiding van het bedrijf te ontvoeren of makkelijker nog de kinderen van die mensen mee te nemen. En dan 20 miljoen a 200 miljoen pesos vragen voor vrijlating. En ik ken persoonlijk voorbeelden van mensen die hadden betaald maar die nu nog steeds na 20 jaar wachten op de thuiskomst van hun dochter. 
Als je hier woont is niet zo moeilijk om slachtoffers van de FARC te vinden. Er lopen er hier honderdduizenden rond.

De werkelijkheid is niet goed versus kwaad. Er is altijd een groot grijs gebied. Maar ja , Nieuwsuur is nou eenmaal geen Newsnight. 

Mysterie rond de bevrijde soldatenDe nieuwsvoorziening in Colombia is op TV beroerd als het om gevoelige zaken gaat. Gevoelig is de gijzeling en de bevrijding van de gegijzelden. Want alles wordt verdoezeld voor die Vrede van Santos. 
En ik ben bang dat zoals met allerlei zaken uit het duistere verleden van dit land, zal een heleboel zaken volledig in het donker blijven.

Vandaag is er weer wat gebeurd . We weten niet wat. Tijdens de vrijlating van de twee soldaten in Arauca was er iets gebeurd. Een incident. Maar op TV en ook de kranten die ik heb doorgenomen staat helemaal niets. Maar het ging niet helemaal zoals het bedoeld was te gaan.

En nu liggen ze in het ziekenhuis en eentje heeft een paar schotwonden in zijn been. Heel recente wonden volgens een arts die op TV kwam. Een verklaring is door niemand gegeven.

En zo gaat dat hier. Er wordt ellende ontdekt. Er wordt wellicht nog iets gezocht van een bestuurder die ervoor verantwoordelijk is. En daarna gebeurt er helemaal niks meer.

Nou kijken of die generaal heelhuids terugkomt.Handelsdelegatie in ColombiaEigenlijk is er van die hele actie van Pax Christi over die steenkolen uit Colombia weinig terechtgekomen. Dat was m.i. ook te verwachten.  Veel geschreeuw maar weinig wol. Zo weinig wol dat je er nog niet eens 1 handschoentje van kan breien.

Een zwak convenant met Lilianne Ploumen en een reisje van 2  dagen naar het zonnige Colombia.
2 dagen Colombia, dus nauwelijks kans om even in de zon te liggen aan het strand van Tayrona.
Ja die mijnen zijn belangrijker.
Maar ik wil hier ook geen mensen over de vloer hebben die mij en mijn familie de hele tijd uitkafferen. Ik had hiervoor altijd een koperen bordje boven de schoorsteenmantel hangen, dat door mijn oma helemaal kapot gepoetst was.

Wie niet als Vriend hier Binnenhuppelt
Wordt er één-twee-drie weer uitgeknuppeld.

Ik vind dit soort reisjes zinloos. Laat de Colombianen het gewoon zelf uitzoeken. En als jullie die kolen niet willen hebben , dan koop je het toch gewoon bij je vriend Poetin die nooit te belazerd is om een passagiersvliegtuig uit de lucht te schieten? Of zet een windmolen van een meter of 30 hoog in je achtertuin. Want drecteuren van dat soort zogenaamde actiegroepen beschikken tegenwoordig allemaal over een achtertuin met zwembad waar nog voldoende plaats is voor een tennisbaan en een stel windmolens.
 Gelukkig zijn er wel zinvolle handelingen verricht tijdens deze reis. Ik denk dan bv aan de overeenkomst waarbij KLM kan gaan vliegen op Bogota. Dat is fijn voor KLM , voor Colombia en voor mij. En dat laatste is natuurlijk het belangrijkste.