donderdag 23 oktober 2014

Het grootste winkelcentrum van Colombia

El Edén Centro Comercial Zo gaat het nieuwe winkelcentrum in Bogota heten. Het komt in het zuid-oosten van de stad, Niet bepaald het meest rijke deel van de stad.
Het gaat 1 bljoen pesos kosten ( zeg 500 miljoen dollar) en er werken ca 5.000 mensen direct aan de bouw van het grootste winkelcentrum van Colombia.  Het winkelcentrum krijgt 134.000 m2 winkelruimte . Het totale gebouw is 320.000 m2 groot.
Er kunnen 357 winkels zich vestigen. Alle grote merken zijn er dan vertegenwoordigd.
Overigens telt El Tesoro in Medellin 358 winkels . En natuurlijk heb je in El Tesoro een prachtig uitzicht want je kijkt zo over een groot deel van de stad.

Vraag is wel of de winkelcentra het gaan overleven in het internet-tijdperk. Natuurlijk is winkelen voor een hoop mensen een belevenis. Wel wat leuker dan op Marktplaats kijken achter je computer. Maar kijken kijken en niet kopen, daar worden winkels niet wijzer van -

Enige geruststelling hier is dat alles wat achter loopt op ontwikkelingen in bv Nederland. En bovendien: de meeste mensen hier hebben niet eens het geld om de bussen te pakken richting dat winkelcentrum. Laat staan dat ze er iets gaan kopen. Ik ken zat mensen (Colombianen) die nog nooit in El Tesoro zijn geweest,

Daarom is het logisch dat er in onderstaand artikel ook helemaal niet gepraat wordt over bereikbaarheid per bus. Alles gaat met de auto. Mensen die met een bus moeten reizen komen daar niet of nauwelijks.

http://www.dinero.com/empresas/articulo/centro-comercial-mas-grande-colombia-luis-carlos-sarmiento-angulo/202418woensdag 22 oktober 2014

Geruchten rond HavanaEr gaan geruchten dat de onderhandelingen in Parijs zullen worden voortgezet. Dat zou dan zijn omdat de Amerikanen dat willen.

Alsof met Hollande erbij alle problemen zouden zijn opgelost.

Vast staat wel, dat als er in Havana een succes wordt bereikt dan heeft Havana met zijn criminele bende internationaal aan betekenis gewonnen.  
Daarom denk ik dat een heel andere hoofdstad veel eerder voor de hand ligt om over een tijdje de onderhandelingen voort te zetten: Donetz.


Verzekerd zijn : een fijn gevoel (3)Nooit zal ik vergeten dat we met een Colombiaans gezelschap een week op stap waren in Colombia. Onze reisleider was zelf helemaal verrukt van de reis die hij zelf had georganiseerd en zoals hij vaker deed benadrukte hij dat zijn reizen ontzettend goedkoop waren. En dat alle reizigers via hem ook verzekerd waren.
Dat is trouwens tegenwoordig vaak bij de wat langere reizen het geval.

Hij vertelde vol trots dat bij de reis naar Nuqui ze met een bootje de zee op waren gegaan om de walvissen te bekijken. Alleen zaten ze net iets te dicht op de vis zodat het bootje omsloeg midden op zee. De meesten van de excursie konden zwemmen. Maar één persoon kon niet zwemmen en was verdronken. Dat was jammer natuurlijk. Maar geluk bij een ongeluk: hij was verzekerd dus werd hij helemaal gratis met het vliegtuig teruggebracht naar Medellin.

Inderdaad: fijn met zo´n verzekering weet je in ieder geval dat je altijd weer thuiskomt.


Verzekeringen een gat in de markt (2)Een tijdje geleden vertelde de admistrateur van onze woning  dat we verzekerd waren voor allerlei zaken in en om het huis. Toen hij dat vertelde was er toevallig een kleine schade, welke gerepareerd moest worden. Een klusje van misschien 10 euro. Hij gelijk bellen om te laten zien hoe fantastisch het was. Het telefoonnummer dat gebeld moest worden werd niet opgenomen. Nadere informatie bleek dat het nummer niet bestond. Na nog meer onderzoek, na een minuut of vijf, had hij een ander telefoonnummer en toen bleek dat de juffrouw van die verzekering vertelde dat er geen schade vergoed zou worden    De premie was al betaald natuurlijk.
Dat was het einde van de verzekering.
Denk dus niet dat Colombianen geen last hebben van oplichters. Nee hoor, volop.Je kan hier altijd lachen: verzekeringen (1)Iedere dag is hier wel wat bijzonders.  Je staat er altijd weer van versteld hoe mensen proberen hun geld te verdienen en natuurlijk op een zo eenvoudig mogelijke manier.
Dus ga je of een bank oprichten , een piramide-bank , of je gaat in verzekeringen doen.
Nee ook hier lopen Dick Scheringa´s rond en Erik Staals en ook nog mensen van de Colombiaanse Reaal die iedere minuut "foutje bedankt" moeten zeggen.

Vandaag een email gekregen van een bedrijf met een mooi vignet op de email waarin staat dat ze een geweldige verzekering aanbieden voor mensen die verzekerd zijn bij het Colombiaanse Ziekenfonds (een EPS) en doodop zijn van het wachten iedere keer op die medicijnen.
Ter toelichting: voor 80 % van de mensen die verzekerd zijn is het medicijnen halen bijna een  dagtaak. Een wachttijd bij de apotheekl van 3 a 4 uur is geen uitzondering. De reis naar de apotheek toe is meestal ook minstens een uur. Dus totaal ben je ca 5 a 6 uur van je dag kwijt.

Dus schrijven ze leuk van die verzekering: Bent U ook doodop van al dat wachten voor je medicijnen? Wel dan kunt zich voor 279.000 pesos per persoon verzekeren en hoeft U niet meer te wachten op de medicijnen.
Voor jongeren tot 35 jaar bedraagt de premie 80.000 pesos .(35 euro)
En voor mensen tot 60 jaar 279.000 pesos  (90 euro).

Debido al aumento de la población en las EPS, los servicios de urgencias se encuentran en una congestión jamás antes vista, por esto el tiempo de espera se a triplicado y ha llegado a ser  inimaginable, tanto así que existen casos  donde la espera está entre 5 y  6 horas de espera, por esto queremos dejar a su consideración este programa de Medicina Prepagada no importa a  cual EPS  este afiliado puede acceder a él sin ningún problema.


Mensen van boven de 60 bestaan niet bij deze verzekering en die kunnen dus gewoon blijven wachten tot ze een ons wegen. haha.

Of de bedragen per jaar of per maand zijn wordt ook niet gezegd.
Dat is natuurlijk ook niet belangrijk als ze maar betalen.

Zo werkt dat.

De organisatie van de gezondheidszorg in Colombia is niet goed. De zorg zelf wel.  Je moet wel bedenken dat de gezondheidszorg zoals die nu is een enorme verbetering is t.o.v. vroeger. Rond de 80 % van de bevolking heeft nu een ziektekostenverzekering, 20 jaar geleden (dus vóór Uribe) was dat rond de 25%.
Ook dat was een reden waarom Uribe zo populair was.
Santos heeft op dat gebied niets gepresteerd. Die is alleen maar bezig met zijn vrede.


Halloween komt eraanOok hier het Angelsaksische feest Halloween. De invloed van de Verenigde Staten is hier merkbaar.
Ja er wordt eng gedaan. Je ziet spoken en spinnen op de muren. Sommige van die spinnen zien er wel erg echt uit trouwens .
Maar het is een kinderfeest hier. Het belangrijkste voor de kleine kinderen is dat ze verkleed over straat lopen te flaneren. De meisjes vaak als prinses en de jongens als Superman of Spiderman. Soms kiezen de kinderen ook voor een griezelpak. Maar meestal willen ze dat maar één keer, want ze komen er dan snel achter dat hun vriendinnetje dat helemaal niet zo leuk vindt en hard wegrent.

Voor de winkels dus weer een koopfestijn deze dagen. En dan gaan we langzamer hand naar Kerstmis. Na 8 december staat de stad en alle winkels helemaal in het teken van het Kerstfeest. Nu ook al voor een deel trouwens. Kerstbomen zie je al vanaf september in de winkels staan. Geen echte bomen natuurlijk.

dinsdag 21 oktober 2014

De onderhandelingen met de FARC in de problemen volgens Alvaro Leyva 
Volgens Alvaro Leyva zijn er 2 processen aan de gang rond de onderhandelingen.

 

Allereerst datgene wat er werkelijk besproken wordt in Havana en waar de voetangels en de klemmen zitten.

En in de tweede plaats de agenda van de regering die zegt dat de vrede nabij is en dat we moeten denken aan de periode na beëindiging van het conflict.

Dat laatste staat dus geheel buiten de werkelijkheid . En vermijd de lastige punten.

 

 

Kijk bv naar agendapunt 3 zegt dhr Leyva: beëindiging van het conflict daar zitten tal van lastige haken en ogen aan. Wat bv als ze zeggen dat de FARC gere-integreerd moeten worden in de samenleving in overeenstemming met hun belangen? Of wat gebeurt er met de leden van de FARC die in de gevangenis zitten? Hun straffen moeten worden herzien.

Ook wordt als sub-agendapunt hier genoemd dat er structurele aanpassingen nodig zijn van de instituties in Colombia. Welke dan? Hoe ziet de planning eruit?

 

Santos is bezig om geld te vragen aan andere landen om Colombia te helpen in de situatie van het "postconflicto". Maar er is nog helemaal geen plan over dat "postconflicto" .

Ook de overeengekomen punten zijn deelakkoorden over 3 agendapunten. Maar die onderhandelingen over die 3 agendapunten moeten straks weer heropend worden, want er zijn zaken in de ijskast gelegd omdat ze er niet uitkwamen.

De hele regering, het Congres zit vol met Uribistas , ook de P de la U allemaal uribistas, een vrede zonder Uribe is onmogelijk.

Wat aan deze onderhandelingen in Havana ontbreekt is draagvlak.

 

De vrede destijds met M19  was succesvol, omdat er een groot draagvlak voor was.

 

 El Gobierno debe saber que una paz sin Uribe no es posible y que mientras se habla de paz en La Habana, no se puede andar en esa especie de pugilato en el país.

 

Zoals gezegd: dit is geen uribista, die dit allemaal zegt. Zeker iemand die de vrede serieus neemt. Maar zeer kritisch is over deze onderhandelingen. Onderhandelingen die eigenlijk al meer dan 30 jaar aan de gang zijn met de FARC en de ELN.