zondag 23 juni 2013

Luchtvervuiling in MedellínNaar Nederlandse maatstaven is de luchtkwaliteit van Medellin vreselijk. De luchtkwaliteit is één van de slechtste van de Zuid-Amerikaanse steden , aldus een onderzoek van de Universiteit van Antioquia.

Vandaar ook dat het aantal doden door ziektes aan de luchtwegen hier hoog is. En longkanker. Je kan hier rustig een sigaretje opsteken. Want je gaat dood aan de uitlaatgassen.

Wel apart is dat met name de sterfte onder kinderen relatief het grootst is door de luchtverontreiniging. De ouderen hebben er minder onder te lijden.

Mijn idee is dat dat komt omdat er in de loop der jaren een natuurlijk selectieproces plaatsvindt, waardoor de mensen die het meest gevoelig zijn voor de slechte luchtkwaliteit eerder sterven. Wat overblijft zijn de sterksten. Survival of the fittest. Niet alleen in het dagelijks verkeer, met je werk e.d., maar ook met je levensverwachting. Natuurlijk moet je dat wel corrigeren voor de mensen met voldoende geld om de slechte lucht te kunnen ontwijken.